Angajații timişeni din sănătate au pornit sirena!

Sanitas Timis

Uniunea Județeană Sanitas Timiș a trimis „o echipă” la încălzire pentru următoarele confruntări ce se vor disputa la București. Consiliul județean al sindicatului a depus, la Prefectura Timiș, lista de revendicări și a avut o discuție cu reprezentantul guvernului, Mircea Băcală.

”După cum se prezintă acum situația, programul manifestărilor sindicale rămâne același pe care l-am stabilit în urmă cu o săptămână. Pentru pichetarea din perioada 9-13 mai de la Ministerul Sănătății, cel al Muncii și cel de Finanțe, s-a obținut aprobarea pentru 150 de persoane. Conform programării în ordine alfabetică, județul Timiș va participa, în ziua de 11 sau 12 mai, cu 50 de persoane. În 15 iunie vom reveni însă la București, pentru că se vor desfăşura un marș și un miting de protest. Sunt optimist că acțiunile noastre vor avea efect. Până în toamnă se va rezolva. Banii sunt, fiind pregătiți încă de anul trecut. I-am <<văzut>>!”, a declarat Livius Cârstea, președintele Sanitas Timiș.

Cele zece revendicări ale Sanitas Timiș – identice cu cele ale altor organizații județene din țară – au fost trimise încă de ieri de prefectul Mircea Băcală la Ministerul Afacerilor Interne, de unde vor fi redirecţionate către MS.

Criză acută de personal

Sistemul sanitar românesc se confruntă cu o criză puternică de personal. Deficitul se ridică la aproape 50.000 în întreaga țară, respectiv de șapte ori mai mare decât toți angajații care lucrează în prezent în spitalele din Timiș.

”Problema este extrem de acută și în județul nostru. Sunt unități în care atragerea de personal este foarte greoaie. Salariile sunt mici, este multă muncă, iar răspunderea e uriașă. În Timiș, doar spitalul din Făget are structura de personal corespunzătoare, în rest e jale! Se pune <<biciul>> pe cei care lucrează, dar în sănătate, calitatea muncii înseamnă viața pacientului”, a precizat liderul sindical.

Spre exemplu, la Spitalul Județean Timișoara, în tura de după amiază, 80 de bolnavi rămân în grija a doar două asistente. O situație similară este întâlnită și la neurochirurgie, unde tot două asistente se ocupă de nu mai puțin de 60 de pacienți.

Încercările de a reduce deficitul de personal s-au soldat în mare parte cu eșecuri. Noii angajați părăsesc locul de muncă în scurt timp din cauza salariului mic, dar și a activității încordate și obositoare de la serviciu.

”În Timișoara, deblocarea de posturi a fost izolată. Și unde s-a efectuat, noul angajat a plecat după o lună și s-au reluat procedurile”, a adăugat Livius Cârstea.

În aproape toate spitalele timișorene, angajații cel mai bine pregătiți din punct de vedere profesional pleacă în străinătate timp de un an, revin pentru câteva luni pentru a-și păstra postul și se duc din nou pentru alte 12 luni, în care remunerația este de cel puțin 1.000 de euro lunar. De bolnavi rămân să se ocupe debutanții și asistentele aflate în pragul pensionării.

Prea puțini bani

După 30 de ani de muncă, o asistentă medicală de la radiologie ia în mână la final de lună 1.550 de lei. Una cu 15 ani vechime, care lucrează la Pediatrie, la patul bolnavului, ajunge la 1.720 de lei, cu tot cu gărzi și sporuri. Un asistent debutant, cu tot cu suplimentul pentru munca în ture și gărzi, trebuie să se mulțumească cu 1.200 de lei. În toate cazurile banii sunt insuficienți în raport cu munca depusă, riscurile, responsabilitatea și stresul la care angajații sunt supuși.

”Sunt medici cu salarizare în plaja personalului cu studii medii. Iar asistenții medicali din orașele mici au salarii similare cu cele ale femeilor de serviciu”, a precizat Livius Cârstea.

Mai mult, nu toate sporurile se acordă așa cum ar trebui. ”În primul rând ne nemulțumește faptul că acestea sunt calculate la salariul din 2009. Mai mult, este prevăzut ca totalul sporurilor acordate de spital să nu depășească 30 de procente din cheltuielile salariale. Acest lucru face ca sporurile să fie mult diminuate. Astfel, bonusul de 15 la sută ajunge să fie redus la șapte-opt procente”, a adăugat președintele Sanitas Timiș.

Revendicări în zece puncte

În cadrul acțiunilor anunțate, angajații din sănătate solicită guvernului și ministerelor de resort eliminarea inechităților salariale, creșterea lefurilor cu 25 la sută în cursul acestui an, calcularea sporurilor la salariul de bază actual și adopratea unui nou regulament de sporuri. De asemenea, sindicaliștii cer acordarea sporurilor specifice medicilor și pentru perioada orelor de gardă, respectarea normativelor de personal, deblocarea și finanțarea posturilor de specialitate, reglementarea cadrului legislativ pentru echivalarea studiilor asistenților medicali și a o formă unică de pregătire a acestora.

”De câţiva ani cerem alocarea a șase procente din PIB pentru sănătate. Aproximativ 4,2 la sută e prea puțin”, a conchis Livius Cârstea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Angajații timişeni din sănătate au pornit sirena!

  1. Am atatea de spus acestui domn Livius Carstea cum nici nu va imaginati! Este lider de sindicat de o viata si s-a trezit tocmai acum sa ceara ce ? De la un guvern pasager cand stie foarte bine ca numai parlamentul decide ?In perioada Ponta cand economia duduia unde erai d-le Livius Carstea ?Si in trecutul indepartat unde erai d-le Livius Carstea ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *