GALERIE FOTO! Bidiviii tămăduitori. La câţiva kilometri de Timişoara se află un mic colţ de rai

cai Ianova

La câţiva kilometri de Timişoara se află un mic colţ de rai, unde oamenii şi animalele trăiesc în armonie.

La centrul de hipoterapie şi dresaj natural de la Ianova vin copii bolnavi ca să se vindece cu ajutorul cailor. Api şi Ibuţ sunt cei doi căluţi care tămăduiesc micuţii.

Cu sprijinul acestor minunate animale, copiii suferinzi de sindrom Down, tetrapareză, hemipareză, paralizii cerebrale infantile, distonii, deficit de atenţie, autism, retard mental şi sindrom Rett găsesc alinare. În scurta istorie a centrului – acesta fiind înfiinţat în urmă cu câţiva ani – a existat şi un caz de vindecare a unei fetiţe ce suferea de terapareză.

„După mai multe şedinţe de terapie, micuţa a învăţat să meargă, iar acum se deplasează fără ajutor”, ne-a spus Erika Weisz, medic şi fiziokinetoterapeut.

Ideea deschiderii centrului i-a aparţinut chiar Erikăi Weisz, care a urmat o serie de cursuri şi a lucrat ca voluntară în Italia, specializându-se în hipoterapie. Spune că acolo a văzut ce influenţă are asupra copiilor cu dizabilităţi psihice şi motorii terapia cu cai şi aşa s-a decis să pună bazele unei organizaţii neguvernamentale cu acest profil la Ianova.

În prezent, în centru lucrează un antrenor pentru căluţi, un psiholog şi mulţi voluntari. Cei doi cai folosiţi la terapie sunt foarte blânzi, cumpăraţi de la Herghelia Izvin, iar cel de-al treilea, Oli, care în prezent este în antrenament, este un cal abuzat, pe corpul căruia încă se văd cicatrice de la bătăi. Este un bidiviu blând, însă din cauză că a fost bătut, se sperie la orice mişcare bruscă.

Arca lui Noe

Cum intri în imensa curte a centrului, te întâmpină patru dulăi blânzi, care te adulmecă curioşi. Aşteaptă să-i răsfeţi cu mângâieri, iar ceva mai încolo, despărţiţi de un gard, se află căluţii, care vin să primească un măr sau un cub de zahăr. După un timp, apar şi două pisici somnoroase, care se strecoară torcând printre picioarele câinilor. Centrul de hipoterapie de la marginea satului e un fel de arcă a lui Noe, în care animalele convieţuiesc în pace, iar copiii care vin aici se bucură de prezenţa lor.

La ce e bună hipoterapia?

Erika Weisz susţine că hipoterapia duce la ameliorarea echilibrului, reglarea tonusului muscular, realizarea automatismelor de ajustare posturală, sporirea atenţiei, reglarea tonusului psihic, controlul gândurilor şi al gesturilor. „Călăreţului i se transmite acelaşi impuls ca şi în cazul unui mers fiziologic normal”, spune medicul. Caii, la rândul lor, sunt pregătiţi după metoda dresajului natural, fără să fie chinuiţi sau să li se pună zăbală.

„În prezent lucrăm cu mai mulţi copii instituţionalizaţi, copii aflaţi în plasament, iar rezultatele sunt bune. Important este să-i redăm societăţii. Dezvoltarea inteligenţei emoţionale este foarte importantă”, a precizat Erika Weisz.

În luna iunie, la centru va sosi Kim Meeder, o specialistă din Statele Unite ale Americii, care va demara un nou proiect. Ea va lucra cu micuţi care au suferit traume emoţionale şi cu cai, care, la rândul lor, au cunoscut suferinţa. S-a constatat că se obţin rezultate bune atunci când micuţii abuzaţi interacţionează cu căluţi care au trecut prin experienţe traumatizante.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *