Ana Lugojana, doamna ce a luat naştere din mâinile unui sticlar, a unui sudor şi a unui strungar

ana lugojana

Dan Traian Demeter pune accentul pe ceea ce se nu se mai cunoaşte deloc în ziua de azi. “A­na Lugojana” a fost construit ca mo­nu­ment al meseriaşilor lugojeni.

Acest monument a fost con­struit în curtea casei cu­nos­cu­tului colecţionar şi pa­si­o­nat de istoria Lu­go­ju­lui, me­dicul Dan Traian De­me­ter.

Autorul lucrării a fost tatăl medicului, Tiberiu De­me­ter, care era un meşter sti­clar.

Asta a practicat toa­tă viaţa, dar a fost şi un îm­pă­timit al ceasurilor. Ad­mi­ra mult ceasul catedralei din Pra­ga, un faimos ceas me­canic medieval al Eu­ro­pei, un orologiu istoric cu me­ca­nism foarte complicat.

“Tata a imaginat acest mo­nu­ment şi a coordonat ac­tivitatea de construcţie, pe care a şi finanţat-o. Dar din capul locului precizez că nu s-a dorit a fi o operă de artă, ci un omagiu adus me­seriaşilor lugojeni. La con­strucţie au participat şi alţi meseriaşi: Gusti Ciusin, ve­cinul nostru, care era un foarte bun strungar şi Iosif Szillier, tatăl gimnastului o­limpic lugojean Kurt Szil­lier, care era un foarte bun sudor. Statuia este turnată din bronz şi îmi amintesc că am a­dunat multe obiecte de bronz, în primul rând ale noastre, care au fost topite pen­tru acest monument.

Sta­tuia, care ţine în mână o liră, era amplasată deasupra unui tub cu imagini tri­co­lo­re roşu, galben şi albastru, lum­inat cu neon din in­te­rior, iar dedesupt era o şu­ră, cu acoperiş şi pereţi de sticlă. La interior, erau am­pla­sate siluetele unor băieţi şi fete dansând la horă, lu­mi­na­te în mod similar. Din oră în oră, luminile se aprin­deau, hora se rotea, iar un me­­ca­nism cu xilofon reda notele unei părţi din refren: Ai ve­nit la noi la şură, Ano Lu­­go­jano. Acest refren se au­­zea din oră în oră. La rea­li­­zarea mecanismului cu xi­lo­­fon – similar cu cele ex­pu­se la Palatul Culturii din Iaşi – am participat şi eu, cău­tând notele refrenului”, ex­plică Dan Traian De­meter.
ana-lugojana-foto-demeterMeseriaşul Tiberiu De­meter a făcut şi două fo­to­gra­fii din timpul construirii sta­tuii Ana Lugojana, în cur­tea casei sale de pe stra­da Traian Grozăvescu, nr. 8.

Asta se întâmpla la în­ce­pu­tul anilor ’70, iar statuia a fost amplasată în Parcul Prefecturii în anul 1972, pe timpul mandatului pri­ma­ru­lui Pavel Fişteag.

Co­ns­em­năm că, deşi pri­­ma­rul Fişteag a apreciat mo­­nu­mentul, o serie de ar­tişti plas­tici au con­testat rea­li­za­rea, con­si­derând că nu este o operă de artă.

Interesant este că de nu­mele familiei Demeter se lea­­gă nu numai con­strui­rea a­cestui monument, ci şi fap­­tul că medicul Dan Tra­ian Demeter este primul ca­re a dezvăluit că Ana Lu­­go­jana nu a fost un per­so­naj fic­tiv, ci era una din fii­cele ce­le­bru­lui lăutar Ni­ca Iancu Ian­covici, cel care a şi com­pus această melodie, in­spirat de fiica sa Ana.

redesteptarea.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ana Lugojana, doamna ce a luat naştere din mâinile unui sticlar, a unui sudor şi a unui strungar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *