Americanii mor şi azi din cauza atentatelor din 11 septembrie. Praful și molozul au făcut mai mulți morți decât în ziua atacurilor

11 Septembrie - 21 de ani de la tragedia care a însângerat Statele Unite și a îngrozit întreaga lume

La două decenii după prăbușirea turnurilor gemene, americanii continuă să sufere de boli care pot fi legate de atacuri, relatează AP. În prezent peste 111.000 de persoane sunt înscrise în World Trade Center Health Program, care oferă asistență medicală gratuită persoanelor cu probleme de sănătate care ar fi putut fi provocate de praful de după atentate.

CITEȘTE ȘI: Bilanț Coronavirus, 11 septembrie. Un nou record de noi cazuri în Valul 4. Situația în Timiș

Până în prezent, SUA au cheltuit 11,7 miliarde de dolari pentru îngrijirea și compensarea celor expuși la praf, adică cu aproximativ 4,6 miliarde de dolari mai mult decât au acordat familiilor persoanelor ucise sau rănite în 11 septembrie 2001. Peste 40.000 de persoane au primit plăți dintr-un fond guvernamental dedicat persoanele cu boli provocate de atacuri.

Oamenii de știință încă nu pot spune cu certitudine câți oameni au dezvoltat probleme de sănătate ca urmare a expunerii la tonele de beton pulverizat, sticlă, azbest și gips care au căzut în Manhattan când turnurile s-au prăbușit. Mulți oameni înscriși în acest program suferă de afecțiuni comune publicului larg, cum ar fi cancerul de piele, refluxul gastric sau apneea în somn. În majoritatea situațiilor, nu există niciun test care să poată spune dacă boala cuiva este legată de praful de la World Trade Center sau este rezultat al altor factori, cum ar fi fumatul, genetica sau obezitatea.

Ani de cercetare au dat doar răspunsuri parțiale la problemele de sănătate de după 11 septembrie. Cel mai mare număr de persoane înscrise în programul federal de sănătate suferă de inflamație cronică a sinusurilor sau a cavităților nazale sau de boală de reflux, o afecțiune care se manifestă prin arsuri la stomac, dureri în gât și tuse cronică.

Cauzele nu se cunosc cu exactitate, dar iritația cronică din cauza prafului este adusă în discuție de medici. Tulburarea sau stresul post-traumatic este una dintre cele mai frecvente și persistente boli, afectând aproximativ 12.500 de persoane înscrise în programul de sănătate. Alte 19.000 de persoane au o problemă de sănătate mintală despre care se crede că este legată de atacuri.

Peste 4.000 de pacienți au un anumit tip de boală pulmonară cronică. După atacuri a crescut ușor și numărul unor anumite tipuri de cancer precum cel de prostată, melanomul sau cancerul tiroidian, dar cercetărorii spun că acesta ar fi rezultatul unor scanări mai numeroase. Un studiu a arătat că rata mortalității de cancer a fost de fapt mai mică în rândul pompierilor și al paramedicilor expuși la praful de la World Trade Center comparativ cu restul americanilor. O explicație ar fi că aceștia au fost testați mai frecvent și cancerul a fost depistat din timp.

Numărul persoanelor care au murit din cauza unor boli cauzate de atentatele de la 11 septembrie 2001 a depăşit numărul morţilor din ziua atacurilor teroriste, arată un raport al unui alt fond de indemnizații (September 11th Victim Compensation Fund). Peste 67.000 de cereri de indemnizaţie au fost depuse în 2011, de către persoane care se aflau în apropierea locului în care au avut loc atentatele şi care au dezvoltat ulterior patologii, conform observator.tv

Majoritatea acestor cereri au fost depuse de către persoane care locuiau sau munceau în apropierea Turnurilor Gemene. Aproape jumătate dintre aceste dosare privesc persoane care au făcut cancer, iar 3.900 au fost despuse în numele unor persoane decedate. ”Acest lucru înseamnă că bilanţul persoanelor a căror moarte pare că a fost cauzată de boli legate de 9/11 este de-acum mai mare decât cel al persoanelor decesate pe 11 septembrie”, a subliniat marţi directoarea fondurilor, Rupa Bhattacharyya, care subliniază că este în continuare dificil să se estimeze bilanţul total al dramei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *