Alocare generoasă pentru tinerii fermieri, dar și măsuri asiguratorii că banii sunt cheltuiți corect

afirtinmod21 1

Între 80 şi 100 de milioane de euro va totaliza alocarea bugetară din acest an și din 2022 pentru sprijinira tinerilor fermieri care se instalează ca șefi de exploatații. Este promisiunea ministrului agriculturii, Adrian Oros, însă el susține că e nevoie de măsuri asiguratorii privitoare la utilizarea judicioasă a finanțărilor nerambursabile.

CITEȘTE ȘI: Un manager de spital din Timiș acuză: “Această campanie de vaccinare este prost gândită și prost gestionată!”

În funcție de dimensiunea exploatației, valoarea maximă a finanțării nerambursabile este în valoare de 40.000 sau 50.000 de euro. Ajutorul bănesc li se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară, în două tranșe, prima fiind în proporție de 75 la sută din cuantum la încheierea contractului de finanțare și 25 la sută după finalizarea investițiilor prevăzute în planul de afaceri, în termen de cel mult trei ani. O primă sesiune de depunere de proiecte pentru submăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, prin care beneficiarul poate accesa un sprijin în proporție de sută la sută nerambursabiil dacă are un plan de afaceri viabil, va fi lansată până la începutul lunii mai, însă aceasta le este dedicată persoanelor din diaspora care doresc să se repatrieze și să conducă o exploatație agricolă. Bugetul pentru sesiunea de depunere a proiectelor pentru tinerii fermieri proveniți din diaspora va fi de 20 de milioane de euro.

 

Se umblă la ghidul solicitantului

”Practic este o sumă forfetară, scrie o poveste acolo şi nu îl mai urmăreşte nimeni. Sunt bani de multe ori aruncaţi. Văd că funcţionează în toată Europa, dar nu ştiu cum îl monitorizează mai bine. La noi, scriu un plan de afaceri şi primesc 70 la sută din bani. Foarte mulţi dintre beneficiari, chiar dacă din tată în fiu fac agricultură într-un anumit domeniu, se duc şi întreabă unde pot obţine punctaj mai mare şi chiar dacă este în zona montană, vine unul şmecher, îi scrie un proiect pentru nu ştiu ce pepeni sau porumb dulce, pentru că are cele mai multe puncte. Nu poate să-l facă, se chinuie, nu rămâne pe piaţă, dar se chinuie să reziste ca să îndeplinească criteriile acelea şi să mai tragă ceva”, susține Oros, el afirmând că a cerut deja modificarea ghidului solicitantului, astfel încât beneficiarul finanțării să justifice cheltuielile efectuate din banii nerambursabili primiți.

Materialele informative referitoare la submăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, inclusiv ghidul solicitantului, pot sunt disponibile pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, www.afir.ro, la secțiunea ”Investiții PNDR”. Pentru detalii referitoare la oportunităţile de finanţare, cei interesați pot ține legătura cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timişoara, nr. tel. 0256.250.200, e-mail: [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *