Alexandru Rafila distruge miturile despre COVID-19: Cum circulă virusul şi ce rol au mănuşile de protecţie, măştile sau vitamina D

alexandru rafila 1

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit la Antena 3 despre miturile legate de coronavirus. Potrivit unui studiu făcut recent, dacă 90% din populație utilizează corect masca de protecție, transmiterea virusului scade și epidemia dispare, a spus Rafila.

1. Razele ultraviolete ucid virusul, deși dacă stăm la soare, coronavirus dispare.

Alexandru Rafila: Razele ultraviolete ucid virusul, dar dacă e pe o suprafață și care e expusă acestei radiații ultraviolete. Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în cabinete medicale, în laboratoare, cabinete stomatologice ca să decontamineze o anumită suprafață. Noi, dacă stăm la soare, nu are nicio legătură, pentru că noi îl transmitem prin picăturile pe care le eliminăm.

2. Specialiștii au descoperit că vitamina D ajută la combaterea coronavirus. Dacă luăm vitamina D, suntem imuni la coronavirus.

Alexandru Rafila: Nu suntem imuni la coronavirus dacă luăm vitamina D, dar e nevoie să iei vitamina D dacă stai mult în casă. Pentru vârstnici, spre exemplu, e utilă vitamina D pentru că au stat mult în casă și nu au fost expuși la lumina solară. Efectul nu e legat de infecția cu coronavirus, ci e legat de sinteza vitaminei D și de metabolismul calciului, care e deficitar la o anumită vârstă. Aproape toate vitamintele, dacă sunt în concentrație normală, fac ca sistemul imunitar să funcționeze eficient.

3. Coronavirus cirulă în aer, peste tot, deci este imposibil să ne ferim de el

Alexandru Rafila: Nu circulă peste tot, eu am văzut multă lume care merge cu bicicleta sau care e singură în mașină și utilizează masca de protecție. Nu e necesar, virusul nu circulă peste tot prin aer. Transmiterea virusului prin aer trebuie să fie condiționată de apropierea de o persoană infectată, care elimină prin vorbire, tuse, strănut, pictăruri care pot fi inhalte de alte persoane. Deci nu există un pericol dacă mergem în aer liber.

4. Dacă purtăm toți mască, coronavirus o să dispară

Alexandru Rafila: Acesta nu e chiar un mit. A apărut un studiu care demonstrează că dacă 90% din populație utilizează masca și o utilizează corect, atunci  transmiterea scade și epidemia se oprește. 90% e pragul care duce spre scădere. Masca trebuie să protejeze și gura și nasul în același timp. E important ca în părțile laterale să nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea măștile chirurgicale nici nu protejează perfect.

5. Dacă facem gargară cu sare / bicarbonat, eliminăm virusul din gât și nu mai ajunge în plămâni

Alexandru Rafila: Virusul nu se multiplică în gât, în primul rând. El e prezent acolo pentru că ai o infecție pulmonară. Cred că mult mai eficient decât să facem gargară cu sare e să ne spălăm pe dinți. Acesta e un mare câștig, care s-ar putea alătura spălatului pe mâini.

6. Coronavirusul se depune pe orice suprafețe și rămâne acolo mai multe zile

Alexandru Rafila: Că se depune nu e niciun fel de problemă. Viabilitatea lui e variabilă, dar să știți că un virus nu trebuie doar să fie viabil, trebuie să fie și infectant. Adica cantitatea de virus pe care ar trebui să o preiei de pe suprafața respectivă, să o duci la gură sau la ochi și să producă și infecție este foarte greu să fie atinsă prin preluarea de pe o suprafața. Se poate să existe această cale dacă suprafața a fost contaminată dacă cineva a strănutat pe o astfel de suprafață. Virusul trăiește pe aceste suprafețe între câteva ore și câteva zile. Depinde de tipul de suprafață.

7. Dacă bem apă din rețeaua urbană, tratată cu clor, suntem mai feriți de coronavirus

Alexandru Rafila: Nu cred că în apa de băut există o cantitate de clor suficientă care să distrugă microbii. Apa e tratată cu clor în România și în alte țări pentru că, știți bine, clorul e un dezinfectant, dar până a ajunge la robinet acest clor e utilizat și rămâne o foarte mică cantitate de clor rezidual. Acea cantitate e un soi de indicator al calității apei. Adică, dacă apa nu mai are deloc clor e posibil să mai aibe micro-organisme.

8. Coronavirusul iubește praful și mizeria, se cuibărește pe bulevarde, străzi, trotuare, case murdare

Alexandru Rafila: Toate micro-organismele iubesc praful și mizeria, nu neapărat coronavirusul. De aceea, recomandările care au existat pentru combaterea pericolului reprezentat de mediul ambiant în care trăim noi s-au rezumat la curățenie. Curățarea străzilor, a spațiilor publice cu apă și detergent.

9. Coronavirusul o să dispară la vară, odată cu venirea temperaturilor mari

Alexandru Rafila: Nu știu dacă va dispărea, dar sper că transmisibilitatea lui va fi mult redusă și vom avea o vară liniștită.

10. Săpunul este cel mai ieftin și sigur dezinfectant, mai tare decât clorul și soluțiile alcoolice

Alexandru Rafila: Este corect. Săpunul afectează acest virus foarte rapid pentru că el are un înveliș care e distrus de săpun. E mai bun decât alcoolul. E mai bine să ne spălăm pe mâini decât să purtăm mănuși. Oricum, înainte să punem mănușile și când le scoatem, trebuie să ne spălăm pe mâini.

 

stiripesurse


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

11 thoughts on “Alexandru Rafila distruge miturile despre COVID-19: Cum circulă virusul şi ce rol au mănuşile de protecţie, măştile sau vitamina D

  1. şi ce rol au mănuşile de protecţie (citat din titlu). Și totuși ce rol au mănușile că în articolul ăsta nici măcar nu sînt pomenite ? Poate nu l-ați copiat tot ! Iarăși bateți cîmpii și scrieți tîmpenii doar să iasă numărul de cuvinte publicate? Mama lui de jurnalism copy/paste !

    1. Mishule, iar citesti printre randuri sau doar ce-ti place… Ia reciteste si vezi ce scrie la punctul 3. 🙂

      1. Dacă tu ai citit ceva la punctul 3 despre mănuși, înseamnă că citești alt ziar ca să nu vorbesc de altceva !

        1. Cu scuzele de rigoare, ți-am zis că am impresia că citești alt ziar. La punctul 4 nici măcar nu apare cuvîntul mănușă, cu atît mai puțin vreo explicație despre rolul lor. regret dar cred că trebuie să reîncepi studiile din clasa I cu cursul de citire. În rest, nu te necăji, analfabetismul funcțional este boala secolului în Rmânia nu Coronavirusul !

    2. Ăsta e nivelul ziariștilor din ziua de azi.Mulți cred că nici nu citesc ceea ce publică. Copiază de pe cine știe unde, publică și a luat salariul.

      1. Popescule, cred ca matale doar intri pe site-uri ca sa-ti dai cu parerea. Stii de ce simti nevoia asta? Pt ca altfel esti nebagat in seama. Parerea mea…

  2. Dr.Rafila, trebuie mentionat de evitat chinezii,tocanita de liliac sau sarpe sau alte lighioaie/delicatese de-ale lor.😳

  3. Nu pomeneste nimeni despre efectul alcoolului daca il bem, nu despre cel folosit ca dezinfectant extern. Oare bautul alcoolului ajuta la protectie sau la tratament? Ma refer la evitarea formarii de cheaguri in sange. Nicun doctor nu pomeneste despre beneficiile ingerarii alcoolului. Desigur ca asta ar incuraja excesele. Dar in cantitate mica?

  4. Mai Mishule tu ai probleme cu Dioptriile dar si cu Mecla,despre ce scrie in ultimele 3 rinduri din Articol despre Ochelari ?

    1. Parțial corect, în ultimele două rînduri, la Punctul 10. nu la 3 sau 4. despre care era vorba mai jos, apare de două ori cuvîntul mănuși dar în nici un caz ceva despre rolul lor așa cum menționează titlul ! Așa că te rog să-mi dai voie să nu înțeleg ce vrei ! Poate din Canada, limba română se înțelege altfel !?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *