Alexander Tietz, omagiat la Timișoara

Alexander Tietz

Cu prilejul aniversării a 120 de ani de la naștere și a comemorării a 40 de ani de la trecerea în eternitate a etnografului, scriitorului și pedagogului reșițean Alexander Tietz (9 ianuarie 1898 -10 iunie 1978), la Casa “Adam Müller-Guttenbrunn” din Timișoara a avut loc ieri, o conferință dedicată celei mai proeminente personalități a culturii reșițene, susținută de Erwin Josef Țigla, președinte al Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin.

CITEȘTE ȘI: Noi tertipuri imobiliare în Dumbrăvița: schimbare de destinație prin… demolare!

Alexander Tietz (9 ianuarie 1898 -10 iunie 1978) a editat în timpul vieţii cinci cărţi în limba germană, care conţin legende şi povestiri culese de la mulţi locuitori ai acestui spaţiu. A scris, totodată, multe articole în presa germană şi română a timpului.

Postum i-au apărut 8 cărţi, editate la Reşiţa, Timișoara şi Bucureşti. Zestrea culturală rămasă de la Alexander Tietz însumează peste 1.000 de texte, ilustrând tradițiile și obiceiurile etniilor locuitoare în Banat: români, germani, slovaci, sârbi, italieni.

CITEȘTE ȘI: Trend imobiliar atipic în apropierea Timişoarei

Mare iubitor de drumeție, Alexander Tietz a fost un explorator cu educație solidă – școlit la Budapesta și Cluj-Napoca, continuând apoi studiile în Austria, Germania și Italia – și un excelent pedagog și profesor, predând limbile germană, franceză, engleză, latină și rusă.

Turist împătimit, el a organizat numeroase excursii de studiu, deschizând larg orizontul spiritual al tinerei generații, insuflându-le celor tineri dragostea pentru locul natal, setea pentru cultură, turism și protecția mediului.

CITEȘTE ȘI: O asistentă a furat medicamente vitale pentru pacienți grav bolnavi

Forumul Democratic al Germanilor din Județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița consideră data de 9 ianuarie debutul anului cultural al germanilor din sud-vestul țării, o semnificație deosebită oferită zilei de naștere a ilustrei personalități.

CITEȘTE ȘI: Apel pentru găsirea unui șofer care a lovit trei mașini și a plecat de la locul faptei

Alexander Tietz a devenit Cetățean de onoare post-mortem al municipiului Reșița, în 24 februarie 2004. Numele lui este purtat în prezent de biblioteca germană din Reşiţa, în faţa căreia stă ridicat şi bustul său realizat de artistul plastic bucureştean Horea Flămând.

De asemenea, Colegiul Național ”Diaconovici – Tietz” din municipiul Reşiţa îi poartă numele alături, fiind alăturat cu cel al unchiului său după mamă, Corneliu Diaconovici, primul enciclopedist român.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *