Trend imobiliar atipic în apropierea Timişoarei

Trei milioane de euro și 100 de parcele, prețul corect pentru eliminarea a șapte consilieri dintr-o comună periurbană

Majoritatea localităţilor periurbane au cunoscut o explozie imobiliară greu de imaginat în urmă cu câţiva ani.

Fenomenul este bine cunoscut şi explicaţiile ţin în primul rând de distanţa scurtă faţă de Timişoara şi de preţurile mult mai reduse ale terenurilor din aceste localităţi faţă de cele din urbea de pe Bega.

Totuşi, în una dintre comunele limitrofe Timişoarei, frenezia imobiliară nu a fost atât de accentuată, chiar dacă nu se poate spune că nu s-a construit mare lucru.

CITEȘTE ȘI: Noi tertipuri imobiliare în Dumbrăvița: schimbare de destinație prin… demolare!

Au apărut cartiere noi, însă într-un ritm destul de controlat şi nu atât de spectaculos. Este vorba de comuna Săcălaz, unde trendul imobiiar a fost estompat de regulile impuse de autorităţile locale.

Concret, a fost impus un anumit ecart între case, lăţimea străzilor separatoare fiind de cel puţin 12 metri. În toate planurile de urbanism zonal elaborate a fost stabilită această distanţă de 12 metri, fiind prevăzut, de asemenea, şi un front stradal minim, tot de 12 metri.

„Am vrut să păstrăm tradiţiile nemţeşti şi să se simtă omul ca la casă, nu ca la bloc.

Asta a fost ideea, să existe mai mult spaţiu, o mai mare aerisire care, zic eu, conferă şi un plus de confort”, spune primarul Ilie Todaşcă (foto).

Cu toate aceste îngrădiri, după 1989, populaţia din Săcălaz a crescut cu 5.000 de locuitori, iar trendul este ascendent, doar în acest an fiind eliberate 187 de autorizaţii pentru locuinţe.

CITEȘTE ȘI: O asistentă a furat medicamente vitale pentru pacienți grav bolnavi

Au fost acordate şi 250 de parcele pentru tineri, în baza Legii 15/2003 şi există alte 180 de solicitări în baza actului normativ menţionat. Primarul spune că va mai fi realizat un PUZ pentru circa 40 de parcele, însă, din păcate, prea multe nu se mai pot face, dintr-un motiv foarte simplu.

Este vorba de un act normativ prin care localitatea a fost obligată să concesioneze o mare parte a păşunilor crescătorilor de animale, fapt pentru care, lângă Timişoara, e plin de turme de oi şi de vaci!

Tot din această cauză, nu există nici teren disponibil pentru eventuale solicitări ale unor investitori interesaţi să dezvolte afaceri la Săcălaz.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns