ALERTĂ! Otrăvuri dulci de sezon. Ingrediente interzise în ţările occidentale, folosite în exces la noi

inghetata 1

Un studiu recent privind calitatea sortimentelor de înghețată cu arome, precum și a celor cu fructe sau suc, realizat de Asociația Pro Consumatori (APC), trage un semnal de alarmă în privința conținutului ridicat de zahăr și a prezenței unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat pentru sănătatea consumatorilor. Analizele au fost efectuate pentru 64 de sortimente de înghețată (39 cu arome și 25 cu fructe sau suc).

Ce conține înghețata?

Ingredientele regăsite în compoziția înghețatelor analizate sunt următoarele: apă, lapte praf degresat (0,1 la sută grăsime) reconstituit, lapte condensat degresat, proteine din lapte, iaurt, zer pudră, proteine din zer, unt clarifiat, frișcă, praf din gălbenuș de ou, grăsime vegetală din nucă de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapiță, fibre de Psyllium, fibre de inulină, pesmet din grâu, sare iodată, extract de cafea, zahăr, sirop de glucoză, sirop de zahar invertit, sirop de caramel, dextroză, lactoză, fructoză, lecitină din soia, amidon, gelatină de porc, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, sfeclă roșie, curcumină, arome și pectine.

Greață, diaree, probleme de metabolism

În cele 64 de sortimente de înghețată analizate au fost identificați 31 de aditivi alimentari, dintre care o mare parte sunt suspectați de generarea unor probleme grave de sănătate. Astfel, E100 (curcumina) poate provoca stare de greață, diaree și poate afecta metabolizarea fierului în organism.

Astm, iritații, distrugerea ADN-ului

E102 (tartrazină) a fost interzis în SUA, Norvegia și Austria pentru că este considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului.

ADHD, alergii, rinite…

E120 (carminul) – produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi zdrobite – nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate și deficienţe de concentrare (ADHD), astm, alergii şi rinite. E122 (azorubina) – un colorant roșu toxic, folosit și în industria textilă – poate produce astm și hiperactivitate la copii, fiind interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria și Norvegia.

Potențial cancerigen

E131 (albastru patent V) poate provoca reacții alergice, dermatită, tulburări de respirație și este potențial cancerigen, fiind scos de la consum în Australia, SUA și Norvegia. E133 (albastru briliant) poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat. E405 (propan-1,2-diol alginat) poate da reacții alergice.

Neurotoxic și cardiotoxic

E152 (propilen glicolul) se obține din petrol și este unul dintre cele mai controversate E-uri, fiind calificat drept neurotoxic și cardiotoxic, fiind incriminat că perturbă funcționarea sistemului nervos central.

Favorizează apariția cancerului

E124 (roșu ponceau) produce reacții alergice, fiind responsabil și pentru hiperactivitatea copiilor, agravarea astmului și favorizarea apariției cancerului. Acest aditiv cauzează afecțiuni ale stomacului, vezicii urinare, măduvei osoase și colonului, crescând aportul de plumb și aluminiu din organism. E124 este interzis în Norvegia, Finlanda și SUA.

Probleme gastointestinale

E150a (caramel simplu) este cel mai utilizat colorant artificial, dar care poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. E150d (caramel sulfit de amoniu) duce la probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari. E162 (betanină) este un colorant natural obţinut din sfecla roşie ce poate conţine cantităţi mari de nitraţi, nefiind recomandat copiilor.

Potențial genotoxic și mutagen

E202 (sorbat de potasiu) este un conservant ce irită pielea, ochii şi mucoasele și care are potențial genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman. E211 (benzoat de sodiu) este un conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid, asupra lui planând suspiciuni cu privire la generarea unor alergii. E296 (acid malic) este un potențiator de aromă, care în cantitate mare nu poate fi metabolizat de organismul copiilor.

Ateroscleroză, infarct

E322 (lecitine, emulgatori) poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv într-un compus care favorizează în timp apariția aterosclerozei și infarctului. E330 (acidul citric) distruge smalțul dentar, favorizând apariția cariilor dentare, nefiind recomandat în alimentaţia copiilor şi bolnavilor cu afecţiuni cardiovasculare sau renale ori boli ale aparatului digestiv.

Ritm cardiac anormal, oboseală, amețeală…

E331 (citraţii de sodiu) (săruri de sodiu ale acidului citric) sunt folosiţi şi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome, produce efecte secundare ca greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală și respiraţie greoaie.

Ulcer și cancer

E 407 (caragenan) este un agent de îngroșare, care poate avea un efect toxic, provocând ulcer și cancer, fiind interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție. E 410 (gumă de carruba) poate provoca scăderea eficienței anumitor enzime care ajută digestia. E 412 (gumă de guar), E 414 (gumă de arabică) și E417 (gumă tara) cauzează alergii.

Balonare, crampe, flatulență…

E415 (gumă de xantan) poate provoca balonare, flatulență, diaree, crampe abdominale și scăderea glicemiei. E440 (pectină) fermentează în intestinul gros, provocând flatulenţă, la fel și E460 (gumă de celuloză), care în concentrații mari dă probleme intestinale (balonare, constipaţie și diaree).

Amestecuri de substanțe periculoase

”Înghețatele cu arome, respectiv cele cu fructe sau sucuri de fructe, în majoritatea lor, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă sau din lapte praf degresat reconstituit, uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, gelatină animală, amidon, zahăr adăugat sub diverse forme și chimicale din belșug”, a precizat președintele APC, Costel Stanciu, coordonatorul studiului.

Nu trebuie consumată de copii și persoane cu anumite afecțiuni

”Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de zahăr adăugat, coloranți artificiali, conservanți și arome artificiale, nu trebuie consumat de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice. Totodată, pentru a evita efectul cumulativ al aditivilor ingerați zilnic și prin consumul de alte alimente, trebuie să se găsească ocazional în meniul adulților, în cantități mici, de 40-60 de grame”, a adăugat Costel Stanciu.

Alte pericole

Mai mult, înghețata trebuie lăsată 15 minute la decongelat, susțin specialiștii, pentru a preveni deteriorarea smalțului dentar și apariția cariilor dentare. În situația în care înghețata se consumă cu înghițituri mari, există riscul inflamării amigdalelor. Înghețata se consumă cu lingurița, în porții mici, care trebuie ținute în gură până se topesc, numai în felul acesta putem savura aroma unei înghețate. Dacă se servește foarte rece, există riscul instalării vasoconstricției, adică are loc o micșorare a diametrului vaselor sanguine și, implicit, reducerea afluxului de sânge către organele corpului, fapt ce poate provoca dureri de cap, amețeli și tulburări de vedere. Înghețata nu se servește pe stradă, deoarece există riscul contaminării produsului cu particule de praf toxic.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *