Fripți cu pâinea, agricultorii timișeni suflă și-n semințe

fermier 3

Pentru tot agricultorul bănățean, luna august a venit c-o veste bună: livrărilor de îngrășăminte, de pesticide și de semințe li se aplică de-acum o cotă redusă de TVA, de numai nouă la sută.

Cheltuieli mai mici, așadar, pentru truditorii ogorului, care vor plăti mai puțin și pentru tot felul de prestări de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, de la fertilizat, arat, discuit sau grăpat, până la cosit, depozitat furajul sau tunsul oilor. Toate aceste activități sunt supuse și ele unei cote de TVA diminuate, de la 20 la 9 la sută.

Nu-i vorbă, cu acestea agricultorii se mai descurcă și singuri, mai cârpesc un tractor care, o fi el vechi, dar, la urma urmei, îți faci treaba cu el. Când vine vorba însă de semințe, de erbicide și îngrășăminte, îți place sau nu, trebuie să bagi mâna la teșcherea, așa că o măsură precum cea aplicată cu data de 1 august nu are cum să nu le meargă la inimă fermierilor, fiind de așteptat ca prețul acestor așa-numite inputuri să scadă.

„Din punct de vedere fiscal, e o măsură foarte bună, care în mod normal ar trebui să conducă la scăderi de prețuri cu cel puțin o zecime“, consideră Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Timiș.

Cum bine știu agricultorii, însă, una-i socoteala de acasă și cu totul alta cea din târgul de semințe, pesticide și îngrășăminte. „În condițiile în care prețurile la cereale au scăzut sau, cel mult, au stagnat în ultimele sezoane, la aceste inputuri s-au înregistrat creșteri an de an. Vom vedea acum câtă solidaritate există între producătorii acestor produse și agricultori. Nu vreau să spunem hop până nu trecem pârleazul, căci s-a văzut cum au stat lucrurile la pâine sau la carne unde, după reducerea cotei de TVA de la 24 la 9 la sută, ne-am putut bucura de prețuri scăzute cu câțiva bănuți, după care acestea au crescut la loc, ba uneori au fost mai mari decât înainte. În mod normal n-ar exista deloc motive justificate pentru ca acest lucru să se întâmple și în cazul îngrășămintelor, al erbicidelor sau al semințelor, căci nici energia electrică și nici gazul nu s-a scumpit“, spune Nicolae Oprea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *