Administrația Fritz renunță la “iluminatul inteligent” și se întoarce la cel prin cablu

Administrația Fritz renunță la “iluminatul inteligent” și se întoarce la cel prin cablu

Administrația Fritz renunță la “iluminatul inteligent” și se întoarce la cel prin cablu

Săptămâna viitoare încep lucrările pentru restabilirea iluminatului public în Parcul Justiției, prin modernizarea infrastructurii.

De fapt, prin înlocuirea acesteia și revenirea la clasica alimentare cu energie din rețea.

Astfel, panourile fotovoltaice de pe cei 23 de stâlpi vor fi înlocuite cu lămpi alimentate de la rețeaua electrică, asigurându-se astfel un iluminat mai eficient pentru cetățeni, a anunțat vineri, 22 septembrie 2023, Serviciul Comunicare al Primăriei Timișoara.

Decizia de a se apela la sistemul clasic de alimentare cu curent prin cablu, în detrimentul “iluminatului inteligent” este cel puțin surprinzătoare. Cu alte cuvinte, revoluționara administrație renunță la sistemul de alimentare electrică ecologică, prin panouri și revine la cel clasic, racordat la rețeaua electrică a orașului.

Pe 30 august 2023, primarul Dominic Fritz se lăuda că încă 64 de bulevarde și străzi din Timișoara vor avea iluminat public modern, după ce Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat un proiect în valoare de 6 milioane de lei. “Străzi mai sigure pentru timișoreni și facturi mai mici cu până la 70% la factura de curent, față de nivelul actual”, declara Dominic Fritz la acel moment.

iluminat modern fritz

La fel, în iunie 2022, edilii Timișoarei se lăudau cu un proiect de iluminat inteligent în Parcul Botanic din oraș. “Concret, proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3400 de metri liniari.

Prin proiect se vor executa următoarele: realizarea unei rețele electrice subterane (LES), alimentarea rețelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune cu dimming la nivel de punct luminos.

Astfel, reducem consumul de energie electrică, realizăm un iluminat corect al parcului, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței celor care îl traversează”, au transmis atunci reprezentanții primăriei.

Iluminarea Parcului Botanic – lucrările de proiectare, cât și cele de execuție au fost finanțate din fonduri europene, în valoare de 2.082.413,26 lei fără TVA.

Acum, în septembrie 2023, lucrarea din Parcul Justiției va fi realizată de echipe mixte de la societățile STPT și Horticultura, care, într-o primă etapă, vor face săpături subterane pentru a verifica și repara rețeaua electrică de alimentare a stâlpilor, în condițiile în care aceasta este foarte veche. Ulterior, suprafețele cu gazon afectate de intervenții vor fi refăcute de către Horticultura.

CITEȘTE ȘI: Restricții de circulație în sensul giratoriu al centurii Timișoara Nord cu DJ 691 Dumbrăvița – Giarmata – Pișchia. Se finalizează lărgirea la 4 benzi a drumului

“Susținem ferm utilizarea energiei regenerabile, dar proiectul de modernizare a Parcului Justiției realizat în urmă cu aproximativ șapte ani nu a fost deloc eficient, din păcate. Felinarele nu funcționau toată noaptea, bateriile care acumulau energia solară în timpul zilei nu susțineau sistemul tot timpul și chiar am avut situații în care au dispărut.

Lucrările de modernizare pe care le facem acum asigură un iluminat public constant și contribuie la creșterea siguranței în parc”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Panourile fotovoltaice care vor fi dezasamblate de pe stâlpii din Parcul Justiției vor fi depozitate la STPT, urmând să fie decisă destinația acestora. Lucrările vor fi gata în aproximativ o lunăm susțin reprezentanții primăriei.

Decizia este cel puțin bizară, în contextul în care majoritatea orașelor trec pe tehnologii nepoluante, inteligente și pe folosirea surselor alternative de energie. Un stâlp cu panouri solare de iluminare stradale variază, ca și cost, între 800 și 3000 de euro și are o durată de funcționare de aproximativ 20 de ani.

Astfel de sisteme există în orașe precum Bistrița, Craiova, proiectul-pilot solar-eolian din comuna Tătăruși, județul Iași.

Există și orașe mari care au viziune de viitor și investesc masiv în parcuri de panouri fotovoltaice: Deta, Blaj, Ocna Mureș. Orașul Brașov are cel mai mare priect de acest gen, început în februarie 2023 și care are o țintă ambițioasă, aceea de a ajunge la o neutralitate energetică de 90 %.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *