Peste 4.000 de tone de deşeuri au fost oprite la frontieră în primele 8 luni din 2023

Peste 4.000 de tone de deşeuri au fost oprite la frontieră în primele 8 luni din 2023

Peste 4.000 de tone de deşeuri au fost oprite la frontieră în primele 8 luni din 2023

În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Borș II, Nădlac II şi Giurgiu împreună cu lucrători ai comisariatelor județene Bihor, Arad şi Giurgiu din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, nu au permis intrarea în ţară a trei mijloace de transport încărcate cu aproximativ 50 de tone de deșeuri, pentru care șoferii nu au putut prezenta documente necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare, transmite Poliție de Frontieră.

Vineri, 22 septembrie, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș II împreună cu lucrători ai Comisariatului Județean Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au efectuat controlul, la intrarea în ţară, asupra unui automarfar condus de un cetățean român, înmatriculat în România.

Acesta transporta utilaje second hand, în greutate de 10.600 kg, bunuri care proveneau de la o societate comercială din Danemarca şi erau destinate unei firme din România.

Ieri, 21 septembrie, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II împreună cu lucrători ai Comisariatului Județean Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au efectuat controlul, la intrarea în ţară, asupra unui automarfar condus un cetățean român și care era încărcat cu 22.660 kilograme deșeuri, constând în metale neferoase. Bunurile proveneau de la o societate comercială din Germania pentru o firmă din România.

CITEȘTE ȘI: Magazinul Altex din Reșița a fost jefuit. Hoțul, surprins în plină acțiune şi filmat de trecători

Un caz similar s-a înregistrat la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, când s-a prezentat la intrarea în țară un cetățean român, în vârstă de 29 de ani, la volanul unui autocamion.

Şoferul transporta deşeuri din plastic, încărcate din Grecia şi erau destinate unei societăţi din România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transport, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Giurgiu. Astfel, în cadrul verificărilor, s-a stabilit că în mijlocul de transport se afla cantitatea totală de 15.760 kilograme deșeuri din plastic.

În toate cazurile, procedând la verificarea documentelor de transfer s-a constatat faptul că transportul nu îndeplinea condițiile de intrare în țară, motiv pentru care autorităţile competente nu au permis accesul mijlocului de transport pe teritoriul României.

În acest an, la nivelul Poliţiei de Frontieră Române au fost întreprinse acţiuni în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu în vederea prevenirii introducerii în ţară a unor transporturi de deşeuri, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, procedându-se la verificarea şi controlul mijloacelor de transport, precum şi la monitorizarea specifică în zona de competenţă.

Fie în intervenții punctuale, fie în cadrul unor acțiuni de amploare, desfășurate în colaborare cu Garda Națională de Mediu și Direcția Generală a Vămilor, în primele 8 luni au fost oprite la intrarea în ţară însemnate cantităţi de deşeuri, respectiv 290 transporturi, cu peste 4.117 tone, constând în metale, textile/îmbrăcăminte, plastic, carton, hârtie, şi piese auto. În perioada similară 2022 au fost descoperite 2.359 tone deşeuri, astfel înregistrându-se o creştere semnificativă cu peste 50%.

Foto: arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *