Administrația Fritz a ratat modernizarea școlilor și a liceelor și a ignorat finanțările PNRR pentru școli ecologice

Administrația Fritz a ratat modernizarea școlilor și a liceelor și a ignorat finanțările PNRR pentru școli ecologice

Administrația Fritz a ratat modernizarea școlilor și a liceelor și a ignorat finanțările PNRR pentru școli ecologice

Nu trece săptămână în care primarul Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău să nu se laude cu câte o postare despre școli: s-a mai făcut o schiță, s-a mai pus o țiglă, s-a mai cumpărat un scaun ori s-a mai bătut un cui.

În realitate, însă, lucrările de reabilitare la cel puțin două mari licee sunt blocate și întârziate cu doi ani. Mai mult, administrația Fritz și-a permis luxul de a nu depune niciun proiect de finanțare prin PNRR pentru construcția de școli verzi, în situația în care mai există școli unde copiii învață în containere sau printre schele, în condiții de șantier.

Administrația Fritz a ratat modernizarea școlilor și a liceelor și a ignorat finanțările PNRR pentru școli ecologice

Liceele sunt renovate, dar nu pe placul primarului

De departe, cea mai mare demonstrație de infatuare amestecată cu impotență managerială este amânarea nepermisă a noului campus al Liceului Lenau. Doar din ambiția personală de a schimba, față de proiectul inițial aprobat, aspectul la două fațade, Dominic Fritz a oprit de mai bine de un an lucrările la noul campus Lenau din Timișoara. Culmea este că acum a lansat o nouă licitație ca să găsească o firmă care sa facă modificările, o “distracție” care costă… peste 4 milioane de euro!

Ziariștii de la opiniatimisoarei.ro dezvăluiau anul trecut că, încă din primăvara lui 2023, administrația Fritz a decis să oprească șantierul de la noul campus școlar al Liceului Nikolaus Lenau, unde lucrările au început de mai bine de doi ani.

Primarul a invocat “necesitatea” de a face modificări la proiect, deși totul era absolut în regulă. În realitate însă, municipalitatea s-a apucat de construit, tipic, fără a asigura finanțarea, așa că a rămas fără bani, chiar după ce corpurile de clădire erau deja terminate.

Iată ce declara reprezentantul constructorului încă din luna august 2023: „În momentul de față, a fost obținută o nouă autorizație pentru modificările solicitate, de fațade, interioare, compartimentări, instalații. Autorizația nouă a fost obținută în primăvară (anul 2023 -n.r). Acum, pentru că sunt lucrări noi, trebuie ca Primăria să le scoată la licitație.

Nouă ne rămân o parte dintre lucrări, pe care, însă, le vom putea finaliza abia după licitația nouă, când va veni și firma nouă să facă modificările cerute. Abia când o să se organizeze licitația, o să se afle câștigătorul, atunci putem și noi continua. Sunt anumite lucrări care se pot face, minore, altele trebuie făcute în paralel cu firma noua”, a descris situația aberantă din teren, din august 2023, Cătălin Adam, director tehnic al Constructim SA, compania care a ridicat clădirile campusului.

Administrația Fritz a ratat modernizarea școlilor și a liceelor și a ignorat finanțările PNRR pentru școli ecologice

Așa s-a ajuns ca în aprilie 2024, la mai mult de doi ani de când școala este în șantier, iar structura realizată de multă vreme de firma Constructim, administrația Fritz să decreteze că nu îi mai place proiectul vechii administrații și că “e nevoie de o nouă viziune”.

Abia acum primăria a lansat licitația în SEAP și caută o firmă care să pună în practică un moft intitulat pompos “expresivitate arhitecturală”, mai exact modificarea a două fațade ale clădirii, în condițiile în care, dacă lucrurile ar fi decurs după graficul respectat de constructor, acum elevii putea folosi noul campus.

„Modificarea de temă care ca scop principal creșterea calității de expresivitate arhitecturală a fațadelor est și vest ale construcției și ca obiective principale: optimizarea sistemelor de umbrire a construcției împotriva producerii efectului de seră în spațiile interioare, optimizarea eficienței energetice a construcției și optimizarea eficienței financiare a construcției”, se arată în Caietul de Sarcini al licitației lansată de Primăria Timișoara.

Esențială este ultima cerință, cea cu optimizarea financiară, sintagmă sub care administrația Fritz maschează faptul că a rămas fără bani, dar și că nu vrea să achite către Constructim întreaga lucrare, de altfel, funcțională și impecabil executată.

Valoarea estimată a contractului pentru noile lucrări, care să fie în armonie cu viziunea administrației, este de 18.118.460 lei fără TVA, adică 4.312.193 euro cu TVA. Firmele interesate își pot depune ofertele până în 14 mai. Firma declarată câștigătoare va avea la dispoziție 6 luni să termine lucrările.

Lucrări „de fațadă” la fațadele Liceului Pedagogic

Lucrările de modernizare și reabilitare a Colegiului Pedagogic Carmen Sylva din Timișoara au ajuns, cu mare greutate, la jumătate, la mai bine de un an și jumătate de la demararea șantierului. Evident că administrația Fritz a găsit și vinovatul de serviciu, potrivit reprezentanților primăriei, întârzierile fiind cauzate de către firma de proiectare, alta decât constructorul, care nu și-ar fi făcut treaba în termenul stabilit inițial.

Administrația Fritz a ratat modernizarea școlilor și a liceelor și a ignorat finanțările PNRR pentru școli ecologice

„Lucrările de reabilitare la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, o clădire monument istoric, avansează, stadiul actual al finalizării lucrărilor fiind de 50%”, au transmis reprezentanții Primăriei Timișoara, miercuri, 10 aprilie 2024. Cu alte cuvinte, lucrările sunt în stadiul de finalizare, dar au ajuns de abia la jumătate – retorica inversă cu care ne-a obișnuit administrația Fritz de fiecare dată când înregistrează un eșec. Și nu au fost puține în acești patru ani.

Și aici apar în poveste tot… fațadele, dar nu ca nemulțumire, cum e în cazul Lenau, ci ca și element avansat al lucrărilor. Cel puțin comic! Cel mai important avans a fost la spălarea și zugrăvirea fațadelor, conform reprezentanților Primăriei Timișoara.

„Până în prezent, a fost refăcut sistemul de hidroizolație și de colectare a apelor pluviale de pe acoperiș, inclusiv înlocuirea țiglei, termoizolarea podului și consolidarea acoperișului. Fațadele au fost zugrăvite, iar cărămida aparentă a fost curățată cu jet de apă, lucrările fiind aici finalizate în proportie de 80%.

În prezent, se lucrează la reabilitarea completă a fațadei principale, urmând a fi efectuate și lucrările de termohidroizolare a acoperișului sălii de sport, de înlocuire a tâmplăriei și a țiglelor fisurate sau sparte”, au transmis reprezentanții primăriei. ILA VORHABEN este firma care a câștigat contractul de peste 1,6 milioane de euro și care avea la dispoziție 12 luni pentru a realiza toate aceste lucrări.

Deși falită, Primăria Timișoara nu a accesat bani prin PNRR pentru școli verzi

Acuzați constant de incompetență și de indiferență, funcționarii administrației Fritz au mai dat o dovadă că nu îi interesează și nu se pricep să acceseze fonduri din alte surse.

Astfel, în mod inexplicabil, Primăria Timișoara nu a depus niciun proiect în cadrul apelului din cadrul PNRR – Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi. Adică bani care ar fi putut fi folosiți pentru școli și care nu trebuiau dați înapoi. Asta, în timp ce Cluj-Napoca, Brașov, Iași sau orașe mai mici au aplicat la zeci de finanțări pentru școli verzi pe acest apel de proiecte.

“𝐃𝐚𝐜𝐚 𝐯𝐢𝐝𝐞𝐨𝐜𝐥𝐢𝐩𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤 𝐚𝐫 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞 𝐚𝐦 𝐝𝐞𝐩𝐚𝐬𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐢𝐬𝐮𝐥 𝐬𝐚𝐮 𝐕𝐢𝐞𝐧𝐚. 𝐍𝐮 𝐩𝐨𝐭.
Dacă proiectele s-ar evalua după numărul de like-uri și share-uri ar fi campioni. Dar nu se evaluează așa. Zilele trecute s-au afișat rezultatele apelului din cadrul PNRR – Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi. Beneficiarii aveau posibilitatea de a depune proiecte pentru școli noi, sau modernizări de școli de până la 8 milioane de euro.

Primăria Timișoara nici măcar nu a depus un proiect în cadrul acestui program. Nu pentru că nu aveam nevoie de școli noi, nu pentru că nu aveam nevoie de modernizări ale școlilor. Ci pentru că tolba de proiecte din administrația anterioară s-a golit. Și când s-a golit, s-au terminat și finanțările. În rest educația e o prioritate doar când trebuie ca oamenii să fie manipulați.

Felicitări Moșnița, Săcălaz, Sânandrei și celorlalte comune, cu o capacitate administrativă mult superioară Timișoarei, care au depus și câștigat proiecte. Felicitări Iași, Cluj, Brașov, șamd orașe care au depus proiecte și câștigat”, a postat pe Facebook, consilierul local liberal Dan Diaconu, pe 3 aprilie 2024.

Administrația Fritz a ratat modernizarea școlilor și a liceelor și a ignorat finanțările PNRR pentru școli ecologice

CITEȘTE ȘI: Alianța Timișoara Unită se destramă în ritm alert, la nici o zi după lansarea lui Fritz


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Administrația Fritz a ratat modernizarea școlilor și a liceelor și a ignorat finanțările PNRR pentru școli ecologice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *