Idei din Banat, pentru o Românie prosperă

lansare banateni pentru viitorul romaniei

„O carte inedită din toate punctele de vedere, nu numai pentru Banat, nu numai pentru Timişoara, ci pentru întreaga Românie”, după cum a definit-o unul dintre coordonatorii ei, academicianul Păun Ion Otiman, preşedintele de onoare al Filialei Timişoara a Academiei Române, s-a lansat în aula amintitei instituţii, în prezenţa majorităţii coautorilor ei, 38 la număr, care au consimţit să-şi adune ideile într-un volum bine gândit, intitulat „Bănăţeni pentru viitorul României” şi publicat la Editura Waldpress.

„La iniţiativa unor oameni din cele mai diferite domenii de activitate, a apărut proiectul acestei lucrări ca punct de reper şi bază de discuţie pentru ceea ce ar trebui să se întâmple astăzi în economia şi societatea românească, aflată pe moment în derivă.

ioan paun otiman
Păun Ioan Otiman

Am adunat laolaltă specialişti care să vină cu o idee, două, trei sau mai multe pentru revigorarea economiei, a sferei sociale, a culturii, ştiinţei, sănătăţii şi administraţiei în chiar anul în care sărbătorim două evenimente majore, centenarul instalării administraţiei româneşti în Banat şi trei decenii de când, la Timişoara, s-a aprins făclia libertăţii.

Ca să înţelegem de ce este necesar un asemenea demers, e suficient să ne uităm la locul pe care îl ocupă România de astăzi în UE.

Pe o listă pe care se află Suedia, Finlanda, Ilanda, Germania, Franţa, Ungaria, Polonia, România şi Bulgaria, ţara noastră se clasează pe penultimul loc în ceea ce priveşte PIB pe cap de locuitor.

Tot pe penultimul loc, înainte de Bulgaria, ne situăm şi la salariul mediu net, şi la formarea brută de capital fix, în vreme ce alţi indici, precum partea din PIB alocată pentru educaţie, pentru cercetare şi dezvoltare, pentru sănătate, ca şi numărul de kilometri de autostrăzi la 10.000 de kilometri pătraţi ocupăm ultimul loc în Uniunea Europeană.

Ceea ce ne îndreptăţeşte pe noi, ca bănăţeni, să ne adresăm naţiunii române, propunând soluţii, este însuşi locul pe care Timişul şi partea de vest al ţării îl ocupă în grafice.

george lana
George Lână

În materie de PIB, de grad de dezvoltare generală, judeţul nostru e pe locul al treilea, după Bucureşti şi Ilfov, iar la investiţii străine directe ocupăm poziţia a doua pe plan naţional.

Nu e greu de observat că, la nivelul României, există discrepanţe evidente între regiuni, când vine vorba de dezvoltarea economică, iar aşa-numitele pungi de sărăcie nu se află în partea noastră de ţară.

Coautorii acestei lucrări au venit, fiecare, cu soluţii din domeniul lor de activitate, iar noi ne dorim ca volumul să aibă şi o continuare, asigurată de alţi profesionişti bănăţeni care consideră că, în pofida aparenţelor, lucrurile s-ar putea îmbunătăţi.”, a declarat Păun Ion Otiman,

„Această carte vorbeşte despre valorile în care credem fiecare dintre noi, născute din experienţa noastră de viaţă, educaţie, emoţie, dar şi despre ce înseamnă a nu avea aceste valori”, a precizat Toma-Leonida Dragomir.

El a fost primul dintr-o serie de vorbitori precum Silviu Cerna, Trăilă Tiberiu Nicola, Viorel Coifan, Ioan Fernbach, Romeo Dunca, Marius Lobază, Ioan Crişan, Gheorghe Clitan, Aristotel Vişoiu şi George Lână, coautori ai cărţii, care, alături de editorul Liviu Curtuzan, şi-au exprimat speranţa că această bancă de idei bănăţene, adunată între coperţile unei cărţi, va da, în viitor, roade pentru România.

Foto: CONSTANTIN DUMA


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Idei din Banat, pentru o Românie prosperă

  1. Felicitari dlor Otiman si Lana pentru ca au reusit sa aduca laolalta atatia oameni de valoare si sa publice un volum de exceptie. Asteptam cu nerabdare si interes urmatorul pas.

    Felicitari, de asemenea, autoarei articolului, dna Codrina Tomov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *