Virusul gripal a ajuns în România. În Timiș stocul de vaccinuri a crescut recent cu încă 10.000 de doze

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID ar putea începe în octombrie. Cine va avea prioritate

Primele trei cazuri de gripă confirmate cu virusul AH1 din sezonul rece au fost înregistrate deja în România, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.

CITEȘTE ȘI. Scandal monstru la Timișoara! Câțiva locuitori s-au trezit cu un bloc între case

De asemenea, medicii din țară au raportat şi patru cazuri de gripă clinică, diagnosticul fiind stabilit pe baza simptomelor și nu a analizelor de laborator.

CITEȘTE ȘI: O tânără a aplicat pentru un job de asistentă medicală și a primit în schimb o propunere… indecentă

La nivel naţional, a crescut numărul de infecţii respiratorii acute, acesta ajungând la peste 92.000, cu aproape zece la sută mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent. Medicii timișeni susțin că în ciuda temperaturilor estivale, bolile specifice sezonului rece afectează din ce în ce mai multe persoane. ”Sunt foarte multe viroze”, atrage atenția doctorul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Zeci de persoane au fost spitalizate

În județul Timiș, în ultima săptămână, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP), peste 2.000 de persoane au fost diagnosticate cu viroze și pneumonii, iar zeci de oameni au fost spitalizați.

”În săptămâna 19 octombrie – 4 noiembrie, medicii de familie au raportat 1.828 de cazuri de viroză cu 37 de internări și 327 de pneumonii, dintre care 44 au avut nevoie de îngrijire într-o unitate sanitară”, a precizat Dana Șpac, purtător de cuvânt al DSP Timiș.

Un sfert din populația aflată la risc de îmbolnăvire a fost vaccinată

În județul Timiș, au sosit recent încă aproape 10.000 de doze de vaccin antigripal, cantitatea totală distribuită de Ministerul Sănătății în cadrul campaniei de imunizare gratuită ajungând la 21.240 de fiole.

Pentru județul nostru, specialiștii au estimat că necesarul de vaccin antigripal este de 27.000 de doze pentru grupele cu risc crescut de îmbolnăvire: personalul medical, persoanele cu vârsta peste 65 de ani – una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii -, bolnavii cronici (cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, metabolice, nefrologice, hepatice sau neurologice, obezitate și sistem imunitar slăbit din cauza bolii sau a tratamentului), copiii de peste șase luni și bătrânii instituționalizați, precum și femeile gravide aflate în trimestrele II și III de sarcină.

”Campania de vaccinare antigripală gratuită se derulează în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare.

Până la sfârșitul lunii octombrie, au fost vaccinate 4.886 de persoane din categoriile eligibile. În momentul de față, în farmacia instituției mai sunt 1.400 de doze, restul cantității fiind distribuită la medicii vaccinatori”, a precizat Dana Șpac, purtător de cuvânt al DSP Timiș.

Și în județul Caraș-Severin a demarat campania de imunizare împotriva virusurilor gripale, Ministerul Sănătății distribuind în teritoriu 9.960 de doze, adică întreaga cantitate estimată a fi necesară în acest sezon.

În județul Arad, au fost distribuite 17.300 de doze de vaccin antigripal trivalent, ceea ce reprezintă 80 la sută din cantitatea solicitată.

La nivel național, până la sfârșitul lunii octombrie au fost vaccinate antigripal aproape 350.000 de persoane din grupele cu risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

La persoanele în vârstă, gripa poate provoca atacuri de cord

Gripa este mai des întâlnită în intervalul noiembrie-februarie, întrucât sistemul imunitar este mai sensibil în timpul sezonului rece.

În fiecare an gripa afectează între cinci și 15 la sută din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc. Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni).

Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. Gripa se raspândește de la o persoană la alta în mod direct, prin picăturile de la o persoană infectată (împrăştiate prin tuse sau strănut) sau indirect, prin contactul cu obiecte infectate.

Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii și ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în sezonul gripal precedent, pe plan național au fost înregistrate 1.750 de cazuri de gripă, dintre care în 129 s-a înregistrat decesul pacientului.

Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire, eficacitatea acesteia variind în funcție de tipurile de virusuri gripale circulante în fiecare sezon, fără a asigura protecție față de alte virusuri respiratorii.

Perioada optimă de vaccinare este la începutul sezonului rece, mai exact în lunile octombrie și noiembrie, însa ea se poate face și după depășirea acestui interval. Perioada dintre momentul vaccinării și până la crearea anticorpilor specifici care protejează împotriva bolii este de două săptămâni. Perioada de protecție este de obicei de șase luni, însă se poate prelungi până la un an.

Sezonul de gripă durează în general din octombrie până în luna mai. Imunizarea antigripală nu protejează față de alte tipuri de virusuri respiratorii, ca urmare persoanele vaccinate sunt protejate doar față de gripă, boală mult mai gravă și care frecvent evoluează cu complicații ducând chiar și la deces.

Alături de imunizare, medicii recomandă o igienă cât mai strictă, spălarea repetată a mâinilor cu apă și săpun, folosirea batistelor de unică folosință în caz de strănut și tuse, evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave, dar și a spațiilor aglomerate. În plus, este bine ca alimentația să fie bogată în fructe, legume și produse lactate, iar consumul de apă să fie corespunzător.

De asemenea, îmbrăcămintea va fi adecvată temperaturilor de afară. Nu se va neglija nici mișcarea în aer liber, care este extrem de benefică.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *