80 la sută dintre copiii din România utilizează internetul cel puțin trei ore pe zi

internetul

80 la sută dintre copiii din România utilizează internetul cel puțin trei ore pe zi

O cercetare sociologică realizată de Organizația Salvați Copiii indică faptul că aproape 80 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 17 ani utilizează internetul zilnic, timp de cel puțin trei ore, în afara orelor de școală. Cei mai mulți folosesc telefonul mobil în acest scop.

Dintre cei 2.740 de copii participanți la studiu 84 la sută utilizează internetul pentru a urmări conținut postat de alți utilizatori, 70 la sută dintre ei îl folosesc pentru a se juca, 67 la sută pentru a folosi rețelele sociale, în timp ce 46 la sută accesează internetul pentru a se informa despre situații și fenomene de actualitate.

Aproximativ o treime au spus că au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale, iar aproximativ 10 la sută au primit astfel de mesaje cel puțin lunar. Un procent de 20 la sută au afirmat că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală. 73 la sută nu au știut cum să reacționeze, nefăcând nimic în acest sens. Doar 11 la sută au discutat cu cineva despre această situație.

CITEȘTE ȘI: Serbia, peste 100 de amenințări cu bombă în două zile | Premierul atribuie acest lucru prieteniei cu Rusia

Adolescenții și copiii din mediul rural folosesc într-o măsura semnificativ mai ridicată Facebook și Instagram pentru a comunica pe Internet.

Copiii sub 14 ani și fetele utilizează mai mult Tiktok, aceasta fiind rețeaua socială prin intermediul căreia copiii intră în legătură cu străini pe internet, în special în cazul adolescenților și al băieților. Plictiseala și dorința de a se exprima sunt principalele motive pentru care copiii postează conținut online, motive care caracterizează mai mult copiii peste 12 ani.

Adolescenții afirmă că principalul motiv pentru care postează online este pentru că, în opinia lor, e normal să facă acest lucru. 31 la sută au spus că cineva le-a folosit datele personale pentru a crea un cont fals, în special copiii peste 15 ani, fetele și cei din mediul rural. Unu din 10 copii a fost șantajat după un incident legat de folosirea datelor cu caracter personal.

Pe de altă parte, aproape 50 la sută au afirmat că informația este adevărată când corespunde cu ceea ce știu deja. Această situație este mai întâlnită în rândul adolescenților și al copiilor din mediul urban.

”Mediul online reprezintă principala sursă de informare pentru copii și, de multe ori, știrile care apar pe diferite site-uri, bloguri sau rețele de socializare sunt false sau contrafăcute, cu scopul de a induce în eroare cititorii, de a genera anxietate, teamă sau reacții și comportamente care să fie în interesul celor care le produc și lansează.

Mai mult decât atât, 22 la sută dintre copii și tineri cred că la televizor sau în publicațiile de știri nu pot fi difuzate știri false”, potrivit autorilor cercetării.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *