25 de ani de activitate a Centrului Medical ,,Cristian Șerban” din Buziaș și 80 de ani de viață a fondatorilor, profesorii Margit şi Viorel Şerban

25 de ani de activitate a Centrului Medical ,,Cristian Șerban” din Buziaș și 80 de ani de viață a fondatorilor, profesorii Margit şi Viorel Şerban

Centrul Medical ,,Cristian Șerban” este un spital public (de stat), aflat sub directa coordonare a Ministerului Sănătăţii și încadrat în categoria II M de acreditare a spitalelor (în condițiile în care cele de categoria I-a sunt foarte rare). Spitalul, a fost construit în stațiunea Buziaș, cu ajutorul lui Dumnezeu (fonduri obținute numai din donații și sponsorizări), de doi apreciați medici timișoreni, profesori universitari și membri ai Academiei de Științe Medicale din România – Viorel Șerban, internist și diabetolog, și Margit Șerban, pediatru și hematolog – , în memoria fiului lor Cristian.

Centrul a intrat în funcțiune la 1 septembrie 1997, ceea ce înseamnă că, la începutul acestei luni, a împlinit ,,venerabila” vârstă de 25 de ani. Aniversarea lui se cuvine, în primul rând datorită asistenței medicale de nivel înalt (bazată pe o experiență îndelungată), oferit multor mii de copii și tineri din întreaga țară, suferinzi de diabet zaharat insulinodependent, hemofilie (boală de sânge) și alte câteva boli. În al doilea rând, Centrul este unicul spital de acest gen din țară și singurul în care educarea pentru boală a pacienților și a părinților copiilor internați este o preocupare de bază, definitorie.

În fine, pentru că, într-un interval de timp de 10 zile, amândoi fondatorii (care au depus și depun un efort continuu, de o viață, exclusiv pro bono, adică fără niciun interes material) se află în preajma împlinirii vârstei de 80 de ani (unul, în 25 septembrie, celălalt, în 5 octombrie). Este vorba, deci, de o triplă aniversare.

Centrul este dotat cu 50 de paturi (în 3 corpuri de clădire) și încadrat cu 60 de persoane, ansamblu care oferă condiții foarte bune, atât de investigare, cât și de spitalizare, tratament și, cum am menționat, de învățătură. Cei 6 medici, 12 asistenți medicali, psihologul, cele 3 educatoare și personalul auxiliar, cu toții experimentați, dedicați pacienților și civilizați, asigură un suport medical și psihologic adecvat.

De-a lungul timpului, în Centru au fost efectuate peste 35.000 de internări, dintre care aproape jumătate pentru copii. Activitatea de educație medicală constă în: lecții teoretice și practice cu testări; publicarea unui număr mare de cărți (peste 20), necesare pentru însușirea, de către pacienți și părinți ai copiilor, a lucrurilor practice și teoretice în domeniul fiecărei boli; organizarea unor simpozioane medicale naționale cu participare internațională, la care au participat peste 1000 de medici și și-au adus contribuția, ca lectori, zeci de personalități medicale de prestigiu din multe țări (România, SUA, Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia etc).

Medicii Centrului, sub îndrumarea fondatorilor, au prezentat la simpozioane și au publicat în reviste peste 100 de lucrări științifice, iar de câțiva ani, Centrul participă la studii științifice internaționale de prestigiu, un exemplu fiind studiul SWEET, în domeniul diabetului zaharat al copilului. În concluzie, ideea fondatorilor de a înființa acest spital își dovedește nu doar utilitatea, ci și necesitatea, fiindcă face mult bine (un bine adevărat, substanțial) unui numar mare de oameni, copii și tineri bolnavi din toată țara, care, altfel, s-ar fi orientat mult mai greu, în condițiile actuale (Centrul a funcționat și funcționează și în pandemia de covid).

Menținerea în funcțiune a Centrului le apare fondatorilor la fel de sigură ca până acum, cu o condiție: aceea ca vremurile în care trăim să nu împiedice realizarea acestui deziderat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *