10 zile libere în plus: cine sunt cei care beneficiază de concediu suplimentar

56 de parlamentari se tem că mai multe zile libere pentru angajații din privat ar afecta firmele. Ce propuneri au

Legislația muncii din România prevede un anumit număr de zile în plus, în afară de concediul de odihnă, mai ales în cazul în care angajații în cauză lucrează în medii vătămătoare. O astel de decizie, prevăzută de altfel și în Codul Muncii, ar fi fost luată la nivelul mai multor ministere, cuantumul fiind de maxim 10 zile în plus, în afară de concediul de odihnă.

CITEȘTE ȘI: Bătaie de joc din partea administrației Fritz. Trafic paralizat în zona de nord a Timișoarei

Legislația muncii și Codul Muncii din România preved în anumite cazuri punctuale acordarea a cel puțin 10 zile suplimentare la concediul de odihnă. Acest punct din Codul Muncii se poate aplica tuturor angajaților, în privat sau de la stat, care muncesc în anumite condiții, în special cele declarate ca fiind vătămătoare.

Conform unor documente, sunt cel puțin patru ministere care au luat decizia de a acorda aeste 10 zile suplimentare la concediile de odihnă pentru angajații bugetari. În acest caz, condițiile vătămătoare, conform documentului aprobat de către Ministerul de Finanțe, fac referire la instituțiile unde sunt montate antenele de transmisiuni.

Așadar, la nivelul Ministerului Finanțelor, Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Transporturilor au luat decizia de a acorda, în plus, zile de concediu angajaților din cadrul aestor instituții de stat.În documentul semnat de ministrul interimar Daniel Vîlceanu este stipulat faptul că cele 10 zile suplimentare vor fi cumulate cu numărul de zile de concediu de odihnă, prevăzute prin lege, și măsura va fi aplicată tuturor angajaților din administrația publică. Calculul se va face proporțional cu numărul real de zile lucrate în condiții vătămătoare, se mai arată în document, dar nu mai mult de 10 zile pe an.

„Numărul de zile de concediu de odihna suplimentar pentru un an calendaristic, dar nu mai mult de 10 zile lucratoare, se calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat în conditii vătămătoare sau periculoase, respectiv prin raportarea numărului efectiv de zile de prezență la locul de muncă (potrivit pontajului) la numarul total de zile lucratoare din anul calendaristic respectiv.”, se arată în documentul semnat de Ministerul Finanțelor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *