O maladie cruntă face ravagii în rândul femeilor din Timiş. Boala debutează tăcut…

boala

O maladie cruntă face ravagii în rândul femeilor din Timiş. Boala debutează tăcut, iar când se fac simțite simptomele e, de multe ori, prea târziu. Afecțiunea poate fi însă prevenită!

Peste 900 de femei, cu câteva zeci mai multe față de perioada precedentă, erau înregistrate anul trecut în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș cu un diagnostic cumplit.

”Această maladie este prima cauză de mortalitate în rândul femeilor tinere, între 15 și 44 de ani. În ceea ce privește numărul îmbolnăvirilor, vorbim de 239,15 la suta de mii, în ierarhia neoplasmelor ocupând, la reprezentantele sexului frumos, locul doi după cancerul de sân”, a precizat medicul Kalliope Silberberg de la DSP Timiș.

Citeşte şi: ATENŢIE, imagini care vă pot afecta emoţional! Elev bătut cu bestialitate într-o şcoală din Timiş. Cine este agresorul

Situația este îngrijorătoare, deoarece boala debutează tăcut, iar când se fac simțite simptomele este, de multe ori, prea târziu.

Testul care trage un semnal de alarmă în această privință relevă că una din 12 femei din vestul țării necesită o intervenție medicamentoasă sau chirurgicală.

elena bernad”Dintre cele 47.688 de paciente cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, evaluate, în perioada 2012-2016, 3.919 au avut rezultate pozitive la frotiul Babeș – Papanicolau. Orice modificare care nu se încadrează în normal indică o suspiciune majoră și necesită alte investigații. Poate fi vorba de o leziune precanceroasă care este tratabilă, sau cancer”, spune medicul Elena Bernad, coordonator al Unității Regionale de Asistență Tehnică și Management, centru al subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin din cadrul Spitalului Județean ”Pius Brânzeu” Timișoara.

Alte zeci de femei, din lipsă de bani, poartă în pântece sâmburele cumplitei maladii fără să bănuiască nimic. ”Cancerul de col este mai frecvent la persoanele cu o igienă deficitară, cu o stare materială precară, persoane care în general au o imunitate scăzută”, susține Elena Bernad.

Să vorbim despre sex

Viața sexuală a femeii joacă un rol extrem de important în dobândirea unei infecții precanceroase. După zece ani, infecția HPV se transformă în cancer invaziv.

kalliope silberberg 1”Cancerul de col uterin poate apărea și la vârste fragede, de 20-25 de ani. Boala este foarte mult legată de începerea vieții sexuale, de parteneri multipli. Cauzele pot fi mecanice sau infecțioase. Vorbim de traumatisme repetate și de inflamații care degenerează în cancer. Cancerul poate apărea la zece ani de la infectarea cu Virusul Papiloma uman (HPV ), în urma unui contact sexual”, a declarat Kalliope Silberberg.

Alte cauze care pot duce la neoplasm sunt cele de natură genetică, fumatul, o viață dezorganizată, dar și un număr mai mare de nașteri. ”A avea mai mulți copii presupune un număr mai mare de manevre la nivelul colului. Sunt însă situații în care pacientele cu cancer nu au avut niciodată copii și chiar cazuri de bolnave care nu au întreținut niciodată vreun raport sexual”, a spus Elena Bernad.

Patru din cinci cazuri ar putea fi prevenite

Cancerul de col uterin este o afecțiune gravă, dar care poate fi prevenită prin controale periodice. Dacă este diagnosticat în stadii incipiente, poate fi tratat, însă, de multe ori, intervenția chirurgicală este radicală, iar femeia va suporta o traumă psihică importantă. Numai la Spitalul Municipal Timișoara, anul trecut, peste 500 de femei au urmat un tratament pentru această boală.

Citeşte şi: Şeful Poliţiei Sânnicolau Mare, implicat într-un accident rutier. Comisarul era băut la volan

În stadiile incipiente, cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă. În stadiile avansate ale bolii apar sângerări vaginale anormale, secreţii vaginale anormale şi dureri.

Din fericire, maladia depistată în fazele incipiente este tratabilă şi poate fi vindecată. De aceea este importantă testarea periodică, pentru depistarea leziunilor care pot duce la afecțiuni sau chiar a bolii în stadiile de început. Testul Papanicolau depistează celulele anormale de la nivelul colului uterin care se pot transforma canceros.

Citeşte şi: Un dram de speranţă şi multă umilinţă în staţiile RATT

Medicii recomandă ca toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani să efectueze această analiză cel puţin o dată la cinci ani. Screening-ul pentru acest tip de boală poate preveni patru din cinci cazuri.

”În anul 2015, în județul Timiș, au fost depistate 96 de cazuri noi. Din totalul de 920 de paciente, 534 proveneau din mediul urban și 386 din rural. Cu un an înainte, au fost în evidențe 880 de cazuri, dintre care nou-diagnosticate 118”, a precizat Kalliope Silberberg.

Vaccinarea nu oferă protecție completă

Vaccinarea anti-HPV nu oferă protecţie completă împotriva cancerului de col uterin, dar contribuie major la reducerea incidenţei bolii la generaţiile următoare, susțin specialiștii.

”Și femeile vaccinate pot dezvolta cancer de col. Important în prevenție este sceeningul pentru că, depistată în stadii incipiente, boala are șanse mari să fie vindecabilă”, spune Kalliope Silberberg.

Potrivit medicului Elena Bernad, și utilizarea prezervativului se numără printre metodele de prevenție.

Citeşte şi: VERDICT în cel mai lung şi răsunător proces din Timişoara! După 24 de ani…

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual din cauza acestei maladii.

”O posibilă explicaţie a numărului crescut de îmbolnăviri prin cancer de col uterin ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a acestei boli. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile și nu militează pentru implementarea acestor programe. Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populația, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii acestei maladii”, spune Kalliope Silberberg.

Începând cu anul 2007, la nivel European, ultima săptămână a lunii ianuarie este dedicată prevenirii cancerului de col uterin.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “O maladie cruntă face ravagii în rândul femeilor din Timiş. Boala debutează tăcut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *