Fiscul va lua praful de pe tobă de la marii datornici din Regiunea Vest. Obligaţiile neonorate de firmele cu probleme din Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara se ridică la 2,5 miliarde de lei

faliment 1

La peste 2,5 miliarde de lei se cifrează valoarea totală a obligaţiilor neachitate către fisc de către operatorii economici din Regiunea Vest. În cea mai mare parte a lor, marii datornici din Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara sunt în proceduri de faliment, de insolvenţă sau de administrare specială, iar în cazul unora s-a trecut deja la executări silite.

Din suma totală neachitată, de 2,540 miliarde de lei, 25 de companii înregistrează grosul obligaţiilor neonorate, mai exact 2,024 miliarde de lei. O firmă cărăşeană aflată în faliment, Moldomin SA Moldova Nouă, se află pe primul loc în topul datornicilor regionali, cu un debit total de 215,928 milioane de lei.

Confort SA, societate în insolvenţă, ocupă locul al doilea, cu 203,178 milioane de lei, urmată de Miniera Banat SA Anina, cu 138,105 milioane de lei, Birda Group International, cu 136,674 milioane de lei, Minvest Deva – Filiala Bradmin SA, cu 125,751 milioane de lei, West Petrol Rafinare, cu 116,765 milioane de lei, Interamerican Trading SRL – Filiala Arad, cu 103,132 milioane de lei, Karan Trade, cu 85,963 milioane de lei, Ga.Pi SRL, cu 75,633 milioane de lei, lista primilor zece mari datornici din Regiunea Vest încheindu-se cu Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva – Filiala Certej, cu obligaţii fiscale restante de 69,555 milioane de lei.

De regulă se recuperează doar un sfert din datorie

Printre operatorii rău-platnici se regăsesc şi companii publice active. Regia Autonomă de Transport Timişoara, bunăoară, a acumulat o datorie cât toate zilele, fiind vorba despre 40,477 milioane de lei, sumă care o plasează pe locul al 22-lea în topul datornicilor din toate cele patru judeţe ale Regiunii Vest.

O previziune cât de cât exactă asupra sumelor care se mai pot recupera de la marii datornici este greu de formulat. Lucian Ovidiu Heiuş, directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara, invocă doar statisticile care se referă la firmele în insolvenţă, de la care Fiscul recuperează în mod obişnuit în jur de 25 la sută din sume.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *