Avocații fără dreptul de a profesa, protejați de Parchet?

avocat judecata

Cazul recent al timișorencei Claudia Rețeanu care, din 2006, a oferit consultanță juridică ca avocat în Baroul Timiș, deși nu avea acest drept, fiind înscrisă doar în Baroul constituțional, a răscolit o problemă mai veche în justiție.

De mai bine de un deceniu, între cele două barouri se poartă un război la toate nivelurile. Înființat la începutul anilor 2000, Baroul constituțional s-a dorit o alternativă la cel clasic, devenind un concurent de temut prin prisma faptului că era mai accesibil, atât financiar, cât și prin prisma criteriilor de admitere.

Sute de absolvenți de Drept s-au înscris, între timp, în Baroul constituțional, profesând, astfel, ca avocați. Unele instanțe și parchete din țară i-au acceptat, altele au refuzat însă să le recunoască statutul.

Reprezentanții baroului clasic s-au luptat ani în șir în justiție pentru a scoate concurența în afara legii. În Timiș, în anul 2009 ajunseseră să profeseze 76 de avocați ai Baroului constituțional. În țară, erau câteva sute. Atât vechea cât și actuala conducere a Baroului Timiș au depus peste 30 de plângeri împotriva lor la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, fără vreun rezultat concret.

Și împotriva Claudiei Rețeanu au fost depuse mai multe plângeri la parchet din partea conducerii Baroului Timiș, rămase nesoluționate. Întâmplarea a făcut ca aceasta să fie trimisă în judecată pentru înșelăciune și exercitarea unei profesii fără drept doar în urma unei sesizări făcute de o societate comercială, cu care, în 2013, a încheiat un contract de asistență juridică dându-se drept avocat în Baroul Timiș.

Valeriu Rauta”Abia anul trecut, în octombrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii formulat de Parchetul General și a scos Baroul constituțional în afara legii”, a precizat decanul Baroului Timiș, Valeriu Răuță.

Cum de au reușit să reziste atât timp? Surse juridice ne-au relatat că mulți dintre membrii Baroului constituțional erau foști polițiști sau funcționari publici cu relații puternice în structurile de conducere teritorial-administrative. Așa s-a reușit acceptul tacit, ani la rând, al acestor avocați de către unele instanțe de judecată.

O nouă stratagemă

Pentru a evita disputele, dar, mai ales, pentru a fi acceptați mai ușor de către magistrați, membrii Baroului constituțional au recurs, mai nou, la o altă variantă. Renunțând la clasicul contract de asistență juridică, în care se semnau drept avocați ai Baroului Timiș, membrii celuilalt barou au început să-și reprezinte clienții pe baza procurilor notariale. Legea le permite această uzanță, însă doar în fața primei instanțe.

”Anul trecut, s-a făcut o verificare la sânge, pentru că și cei din Baroul constituțional aveau aceeași ștampilă și legitimație identice cu ale noastre! Sunt și magistrați tineri, care nu au ajuns încă să ne cunoască pe toți. Gândiți-vă că în județul nostru sunt 852 de avocați”, a afirmat decanul Baroului Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *