Zeci de copii din Timiş, elevi la Şcoala de vară de la Partoş

La Centrul cultural si educațional al Mănăstirii de la Partoş s-a desfăşurat recent, cu binecuvântarea ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, o nouă ediţie a Şcolii de vară, la care au participat aproape 60 de elevi din localităţile învecinate.

„După bucuria primirii vacanței și după o perioadă de relaxare, această manifestare iniţiată de Şcoala de vară a venit ca o încununare a activității din timpul liber, copiii devenind curioși, interesați și fericiți să lucreze împreună.

CITEŞTE ŞI: Destinație turistică la doi pași de Timișoara: Veliko Gradiște

Ei au învăţat să comunice, să se organizeze, să aprecieze descoperirile pe care le fac, iar mai apoi să aibă încredere în ei. Preocuparea pentru viața spirituală a fost, şi ea, evidentă.

Activitățile diverse duc la coeziune, dărâmă barierele prejudecăților și consolidează adaptabilitatea la situații sociale” a precizat ieromonahul Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș.

Micii participanţi la acest proiect au beneficiat, în cadrul Şcolii de vară, de un alt mod de a învăţa, s-au implicat voluntar în activități recreativ-instructive, menite să le pună în valoare potenţialul individual şi de grup, dar şi să-i ajute să-şi însuşească alternative real-educative de petrecere a timpului liber, în opoziție cu tentațiile nocive, tot mai des întâlnite chiar la vârsta micii școlarități: excesul utilizării calculatorului și telefonului, maturizarea nesănătoasă a sexualității, violența și infracționalitatea infantilă.

CITEŞTE ŞI: Vești de pe frontul anti-PSD

Proiectul a fost iniţiat de Școala Gimnazială Banloc, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara, Asociația „Semper Agape”, Școala Gimnazială Ciacova, Mănăstirea „Sfântul Iosif cel Nou” de la Partoș și a fost găzduită de Centrul social și cultural al aşezământului monahal, mobilizând, sub coordonarea conf. dr. Liliana Danciu, peste 20 de cadre didactice din zonă şi din Timișoara.

Printre activităţile în care copiii s-au implicat cu entuziasm s-au numărat lecțiile de religie, un laborator de scriere creativă, unul de confecționare de haine din materiale reciclabile, workshop-urile de împletituri din diferite materiale şi de pictură pe sticlă, suitele de jocuri sportive, confecționarea de măști cu personaje din povești, un minicampionat de fotbal, un atelier lucru manual („micii meșteri mari”), dansurile, cursurile de înot, activitățile culinare, dar și rezolvarea de sarcini din caietele de vacanță.

„Mănăstirile din Arhiepiscopia Timișoarei continuă o frumoasă tradiție ce s-a statornicit în ultimii ani, evidențiindu-se în mod deosebit la Timișeni și Partoș. Dacă la mănăstirea Timișeni au avut loc tabere de pictură pentru copiii din ciclul gimnazial și liceal, iată că la Mănăstirea Partoș s-a desfăşurat o altă școală, una duhovnicească, în casa Sfântului Iosif.

Au fost zile trăite cu multă bucurie și de către toți participanții. Cu siguranță, ele vor contribui la creșterea lor în credință, la trezirea responsabilității pentru școală, dar şi la pregătirea lor pentru viațăˮ, a precizat arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns