Vești de pe frontul anti-PSD

După violențele din 10-11 august, politica românească a intrat într-o nouă fierbere, vorbindu-se intens despre coagularea unui front anti-PSD, respectiv o mare coaliție a partidelor de opoziție, având ca scop îndepărtarea acestui partid de la guvernare. După semnalul dat prin plăcuțele obscene de înmatriculare ale unei mașini din Suedia, se pare că M—e PSD a devenit un veritabil slogan de luptă, dar și un brand, după ce un român a anunțat că a înființat, în Marea Britanie, o firmă având în nume același mesaj obscen.

Frontul anti-PSD se pare însă că e mult mai larg, din el făcând parte și președintele Iohannis, mare parte a societății civile, a Diasporei și, desigur, strada mobilizată sub semnul # rezist.

CITEŞTE ŞI: Destinație turistică la doi pași de Timișoara: Veliko Gradiște

În plus, majoritatea intelectualilor se află pe aceeași baricadă.

De câteva zile s-a deschis, pe lângă frontul exterior împotriva PSD, un al doilea front, în interiorul acestui partid. Scrisoarea deschisă a Ecaterinei Andronescu, de două ori ministru al educației, senatoare și fostă vicepreședintă a acestui partid, a provocat reale emoții pentru liderul Liviu Dragnea, mai ales după ce organizațiile județene nu au răspuns decât în mică măsură solicitărilor de a o face pe praf pe autoarea scrisorii.

Câțiva lideri importanți ai partidului i-au luat apărarea, printre ei, Nicolae Bădălău care a îndemnat senatorii PSD să țină cont de opinia Ecaterinei Andronescu. Lui i s-a raliat și fostul premier Mihai Tudose, care a declarat că e nevoie de o discuţie în partid şi nu numai pe temele din scrisoarea senatoarei.

Probabil că Liviu Dragnea și cei care îl susțin o vor exclude pe Andronescu din PSD, dar emoția produsă de luarea sa de poziție poate produce o ruptură, suficientă pentru a accentua prăbușirea acestui partid în intențiile de vot ale electoratului. Un sondaj recent arată faptul alarmant că PSD-ul lui Dragnea a coborât la 25 de procente, de la 45 la alegerile anterioare, iar încrederea în actualul guvern Dăncilă a atins un nivel extrem de scăzut, de doar nouă procente.

În paralel, procurorii militari își desfășoară ancheta în legătură cu violențele de la mitingul Diasporei, anchetă care poate crea mari probleme nu doar ministrului de interne Carmen Dan, ci și lui Dragnea însuși. Ele se adaugă celor pe care le are acesta, respectiv condamnarea cu suspendare în dosarul referendumului și cea nedefinitivă din dosarul de la Protecția copilului din Teleorman.

Să fie, în aceste condiții, zilele Vioricăi Dăncilă în fruntea executivului numărate și, la fel, cele ale lui Dragnea ca lider al PSD? Greu de spus. Fitilul s-a aprins în PSD, dar bomba nu a explodat încă. Cei din frontul anti-PSD, însă, nu ar trebui să fie prea entuziaști, pentru că toate tentativele de până acum de îndepărtare a coaliției aflate la putere au eșuat lamentabil.

Miza frontului anti-PSD, așa cum transpare acum, în urma incidentelor violente din Piața Victoriei, este însă mult mai mare. În joc este chiar democrația și statul de drept.

După diversiunile în legătură cu mitingul diasporei, după intervenția brutală nejustificată a jandarmeriei împotriva manifestanților pașnici și manipularea în legătură cu aceasta suntem în fața dilemei: justiție și democrație sau dictatură? Aceasta este valabilă pentru noi toți, PSD-iști sau anti-PSD-iști…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Vești de pe frontul anti-PSD

Lasă un răspuns