Vineri, o zi a scriitorilor

Vineri, o zi a scriitorilor

La Făget, recent, au avut loc o serie de activități culturale care au stârnit un real interes în rândul, nu puțini, iubitorilor de carte. Și, deopotrivă, care îi prețuiesc pe autori.

Poetul, inclusiv în grai bănățean, Ion Ghera, ajuns la 75 de ani, a marcat momentul, esențial pentru viața şi creația sa, prin publicarea unui volum care cuprinde referințe critice despre creația sa, articole și cronici literare.

Concomitent, s-au lansat alte încă două cărți ale unor cenacliști făgețeni, trecuți în veșnicie. E vorba despre Ernest Petrovici, știut drept peisagistul Făgetului. O carte album, care cuprinde și fotografii, dar și schițe, desene, tablouri. Autorul acestui demers document este scriitorul Ion Căliman, dascălul, poetul și folcloristul, mentorul Cenaclului literar ”George Gârdea”, locul în care cunoscuți scriitori făgețeni de azi s-au manifestat pentru început.

A doua carte, tot a unui fost membru al amintitului cenaclu literar din Făget, Ștefan Marcu Marinconi. Volumul se intitulează ”Scrieri” și cuprinde cele două plachete de versuri apărute în timpul vieții, „Clipe învinse” și „Cântece pentru planeta Flavia”, cât și romanul-jurnal, rămas în manuscris.

În ce constă vinovăția mea. În care se regăsește starea de disperare a autorului, știut fiind că Ștefan Marcu Marinconi a suferit de o boală grea. Un loc aparte în acest roman-jurnal îl ocupă povestea călătoriei , și tot ce a presupus ea, până la îndepărtata Africă de Sud, în Cape Town, unde a suferit o intervenție pe cord deschis, efectuată de renumiții chirurgi Christiaan și Marius Barnand.

Volumul cuprinde și cronici literare, referințe critice, evocări ale prietenilor, fotografii ce întregesc biografia poetului Ștefan Marcu Marinconi.

Toate acestea au fost găzduite de Liceul Teoretic ”Traian Vuia” din Făget, prin strădania scriitorului, stăpânit de aceeași generozitate, Ion Căliman.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns