Video! Aventurile viceprimarului Ruben Lațcău: folosire ilegală a sistemului video și ridicarea mașinilor angajaților primăriei din parcarea instituției

Video! Aventurile viceprimarului Ruben Lațcău: folosire ilegală a sistemului video și ridicarea mașinilor angajaților primăriei din parcarea instituției

Aventurile viceprimarului Lațcău: folosire ilegală a sistemului video și ridicarea mașinilor angajaților primăriei din parcarea… Primăriei Timișoara.

Ruben Lațcău, viceprimar al Timișoarei, are în birou un adevărat dispecerat video, în sistem CCTV, conectat la camerele de supraveghere de la noul Centru de Trafic Management al Poliției Locale Timișoara.

Dorința alesului local de a monitoriza personal ce se întâmplă în oraș este dovedită de prezența în biroul său a nu mai puțin de 18 monitoare pentru supraveghere stradală și a unui split-screen, legat la serverul de trafic management.

Lațcău, un Big Brother ilegal

Aici apar însă niște probleme legale. Viceprimarul nu are în atribuții sau în fișa postului activitatea de urmărire prin sistemul video stradal a traficului sau a cetățenilor. Mai mult, din CV-ul acestuia reiese că nu deține certificat de operator, de supraveghetor sau de dispecer sisteme video ori dispecer centru de alarmă. Astfel că utilizarea sistemului de către viceprimar este una neautorizată.

ruben latcau 11

În plus, pentru urmărirea persoanelor, a vehiculelor, a numerelor de înmatriculare, Ruben Lațcău ar trebui să dețină un atestat pentru accesarea, stocarea și prelucrarea datelor cu caracter personal, eliberat de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Asta pentru a nu folosi în scopuri abuzive sau în interes personal astfel de date, lucru care contravine Regulamentului General al UE pentru Protecția Datelor cu caracter personal nr. 679/2016 și Legii nr. 190 din 18 iulie 2018 privind protecția datelor cu caracter personal.

Cu atât mai mult cu cât ANSPDCP a mai sancționat primari dar și șefi de instituții locale pentru folosirea abuzivă a acestor sisteme de supraveghere. În anul 2015, primarul din Motru, județul Gorj a monitorizat, timp de 3 ani, tot ce mişca în oraşul său. Pe monitorul de pe birou vedea imagini filmate de toate camerele de supraveghere din oraş. A încălcat legea protecţiei datelor personale, aşa că Primăria a fost amendată cu 14.000 de lei. Atenție! Primăria, nu primarul care a folosit sistemul.

Cel mai cunoscut caz este al lui Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iași, care a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. Fostul edil al municipiului Iași și fostul șef al Poliției Locale Iași, Liviu Hliboceanu, au fost condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul „Amanta”. Primarul folosea polițiști locali și sistemele de supraveghere video fixe și mobile ale poliției locale pentru a-și urmări amanta.

Alte cazuri similare, cu edili care au folosit ilegal sau abuziv sistemele de supraveghere video au fost la Galați, București, Bârlad sau Sângeorgiu de Mureș, ca să enumerăm doar câteva dintre cele mai mediatizate.

A vrut să ridice din parcarea primăriei mașinile angajaților… primăriei

Joi, 28 septembrie 2023, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a urmărit pe monitoarele din birou, persoanele care parchează în parcarea privată, proprietate a primăriei, din spatele clădirii.

Deși nu se mai folosesc cartele de acces și bariere, unii timișoreni parchează în acest spațiu, destinat în mod normal doar angajaților primăriei, aleșilor locali și persoanelor cu handicap.

Astfel, edilului i s-a părut că în parcare sunt mașini care nu au ce căuta acolo. A sunat rapid la Poliția Locală Timișoara, care s-a deplasat la fața locului cu doi agenți de circulație dar și cu autospeciala Timpark pentru ridicat și transportat mașini.

Din desfășurarea de forțe, demnă de Cascadorii Râsului, macaraua-platformă a Timpark a fost chemată degeaba.

Viceprimarul s-a înșelat cerând ridicarea a trei mașini, care însă aparțineau chiar  unor angajați ai primăriei, aflați la serviciu.

Una dintre ele este chiar unui angajat din aparatul de specialitate al primarului, mai exact a lui Alexandru Avram, șeful Direcției de Relații Comunitare din cadrul Primăriei Timișoara.

Și pentru ca vicele Lațcău să nu se facă complet de râs în fața subalternilor și a audienței, polițiștii locali au aplicat în parcarea primăriei trei sancțiuni conform OUG 195/2002, de câte 580 lei cu puncte penalizare la permis, pentru staționare neregulamentară în cazul a trei autovehicule, care erau parcate astfel încât blocau circulația prin parcare.

Din datele Poliției Locale autovehiculele nu aparțin Primăriei. Dar pot aparține unor angajați ai primăriei, aflați conștiincioși la serviciu.

CITEȘTE ȘI: Manifestare medicală de prestigiu, la Timișoara


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “Video! Aventurile viceprimarului Ruben Lațcău: folosire ilegală a sistemului video și ridicarea mașinilor angajaților primăriei din parcarea instituției

  1. Aveți voi in fisa postului ridicarea hârburilor din cartierele Timișoarei. Sunt pline cartierele de cadavre de mașini. Sau faceți doar campanie electorală?

  2. Înregistrările video interne și externe clădirilor primăriei sunt folosite de conducerea instituției pentru a schimba din funcții persoanele incomode și înlocuirea lor cu unele obedient.
    Sunt folosite filmările video și capturi foto in cercetările interne efectuate de cei de la Resurse umane dirijați de Latcau și Monica Pfeifer, fără a putea dovedi conexiuni cu activități extraprofesionale sau interese private.
    O mare golănie USR-ista.

  3. Inca odată se adeverește o vorbă veche: „dați prostului putere și să-l vezi cum se transforma”, cam așa este și cu tiripliciul usr- ist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *