Vârsta de pensionare a celor care locuiesc în zonele poluate de industria minieră scade cu 2 ani. Vezi ce localităţi din Timiş se încadrează în cerinţe

pensionari 4

Românii care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de opt kilometri în jurul acestora, pot ieşi la pensie cu doi ani mai devreme faţă de vârsta standard de pensionare.
Decizia vine după ce deputaţii au modificat în plen, miercuri, ca for decizional, un articol din Legea pensiilor.

Proiectul amintit, iniţiat de senatorul PNL Carmen Hărău, a fost adoptat de Cameră cu 228 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 24 de „abţineri”, potrivit agerpres.ro.


CITEŞTE ŞI:musta Analizele care îți arată că poți face o formă severă de Covid. Cel mai eficient tratament, dezvăluit de medicul Musta


Cine beneficiază de noua lege

Proiectul prevede că de reducerea vârstei standard de pensionare beneficiază „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic”.

Care sunt localităţile incluse în proiect

În proiectul adoptat miercuri, localităţile menţionate sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

Alte localităţi incluse în listă sunt: Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba; Slobozia din judeţul Ialomiţa; Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Râmnicu-Vâlcea din judeţul Vâlcea, scrie antena3.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns