Principalul imunolog suedez: «Să credeți că dacă aveţi măşti vă puteţi aglomera în centre comerciale – este cu siguranţă o greşeală»

Anders Tegnell

Anders Tegnell, epidemiolog şef la Agenţia de Sănătate Publică din Suedia, şi-a exprimat în mod repetat scepticismul asupra măştilor de faţă ca instrument de control al focarelor virale.

Cel mai important expert în boli infecţioase din Suedia susţine că este „foarte periculos” dacă oamenii cred că purtarea măstilor va opri răspândirea coronavirusului.

„Este foarte periculos să crezi că măştile de faţă ar putea schimba jocul atunci când vine vorba de COVID-19”, a spus Tengell.

El a menţionat că în ţările în care masca este obligatorie, precum Belgia şi Spania, rata îmbolnăvirilor continuă să crească, relatează The New York Post.

„Măştile de protecție vin în completarea altor elemente atunci când acele elemente se află în locuri sigure. Dar să începeți să credeți că dacă aveţi măşti de protecție vă puteţi aglomera în autobuze sau centre comerciale – aceasta este cu siguranţă o greşeală.”, a continuat expertul.

”Cum cifrele sunt în scădere în Suedia, nu are niciun rost să purtăm măşti, nici măcar în transportul public.”, punctează Tegnell.

Epidemiologul susţine că dovezile privind eficacitatea utilizării măştilor de faţă au fost ”uimitor de slabe”.

„Sunt surprins că nu avem studii reprezentative care să arate efectele pe care le produce purtarea măştilor”, a mai declarat imunologul.

Anders Tegnell s-a confruntat cu critica comunităţii internaţionale, după ce Suedia a refuzat să intre în carantină, iar rata deceselor a explodat faţă de ţările vecine care au luat măsuri stricte din timp,scrie 3dots.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Principalul imunolog suedez: «Să credeți că dacă aveţi măşti vă puteţi aglomera în centre comerciale – este cu siguranţă o greşeală»

  1. 1) Daca mastile ar fi fara uz, nici doctorii nu le-ar fi folosit vreodata. S-ar duce fara echipament si fara masca in sala de operatie, de nastere, la ATI, in zonele cu risc epidemiologic ridicat
    2) Deja sint studii prin care mastile KN95 sint cele mai eficiente, dar trebuiesc purtate corect.
    3) Oricita grija pentru purtatul mastii ar exista, in focarele epidemiologice, NU se expun nici doctorii/asistentii decit un timp limitat. Atunci PENTRU CE s-ar expune cetatenii, intr-un mall?
    4) Masurile luate azi in Romania la rata de infectari zilnica sint cvasi-inexistente: adica cu masca aceea (purtata la git, pe brat, pe ureche, sub nas si dintr-un material nepotrivit, subtire, ud) si numai de forma (sa nu te vada politzaiul ce trece dupa amenzi) efectiv e zero.
    5) In aceasta perioada, Romania e foarte aproape de un nou lockdown, pentru ca se face TOATA ROSIE, la modul cum NU se actioneaza. Din cauza asta, actionati dvs: lucrati de acasa pe cit posibil, mergeti la cumparaturi 1-2x pe saptamina maxim, formati un cerc social inchis de maxim 10 persoane (care nu se vad decit in cercul social format din familia restrinsa, 1-2 colegi de serviciu, 1-2 prieteni apropiati in care aveti incredere). Purtati masca KN95, pastrati distanta de minim 2 metri, iesiti numai cind e nevoie, sau in zone nu intens aglomerate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *