Variantă de parcare: prioritate pentru mașinile din Timişoara

parcari timisoara 8

Realitatea seacă a cifrelor, evidențiată de administrația timișoreană la sfârșitul anului trecut, ne arată că în municipiul de pe Bega sunt înregistrate la Direcția fiscală 125.195 de autovehicule, din care 116.329 sunt autoturisme, scutere și motociclete, ceea ce înseamnă că la fiecare 2,66 locuitori avem o mașină, un grad de motorizare care ne situează înaintea Bucureștiului.

„Adăugați încă 20.000 de mașini, după estimarea mea, cu numere de Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Arad – mai puține, Bihor și altele.

CITEȘTE ȘI: Ilie Năstase și-a făcut de cap, la Timișoara, cu Brigitte

Sunt mașini ale unor cetățeni care sunt timișoreni, numai că au venit cu mașinile cu numere de înregistrare de acasă”, explica Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Situația locurilor de parcare a devenit, de-a lungul timpului, critică, nu doar în ceea ce privește zonele centrale, ci și în cartierele de blocuri.

Locuitorii care pleacă dimineața la serviciu se întorc după-amiaza sau seara și, de cele mai multe ori, fac câteva ture prin cartier pentru a găsi un loc de parcare cât mai aproape de casă.

CITEȘTE ȘI. Mașină vandalizată la Timișoara. În ultimele zile au avut loc mai multe spargeri, în aceeași zonă

Nu sunt puține cazurile în care timișorenii își găsesc parcările de lângă bloc ocupate de mașini cu numere de MH, GJ, CS, AR și altele, ceea ce redeschide mai vechea discuție despre timișorenii de baștină și „vinituri”.

Se caută soluții

Una dintre propunerile administrației locale a fost cea de construire a unor parcări etajate în cartiere.

Primarul Nicolae Robu declara, în februarie, că la Timişoara se va deschide, în cursul acestui an, prima parcare publică pe două niveluri, amplasată între blocuri.

„Numărul de mașini a crescut extraordinar și, chiar și acolo unde am construit locuri de parcare între blocuri, seara nu mai sunt suficiente. Nu mai facem față, trebuie să păstrăm și spații verzi în cartiere”, a spus primarul.

CITEȘTE ȘI. Un șofer cu alcoolemie record, la un pas să adoarmă în brațele polițiștilor timișeni la un control în trafic

O altă soluție, deja pusă în practică, o constituie demolarea garajelor, pentru a permite municipalității să amenajeze spațiile astfel eliberate între blocuri cu locuri de parcare și spații verzi.

Până în prezent, au fost demolate circa 1.000 de garaje din cartierele Timișoarei.

O temă care agită spiritele

Între timp, Nicolae Robu a venit cu o nouă idee, cea de a numerota locurile de parcare amenajate din bugetul local în cartiere și de a le da gratuit în folosință doar celor cu buletin de Timișoara și cu mașini înmatriculate în acest oraș.

CITEȘTE ȘI: Bănățenii sunt invitați la Festivalul Papanaşilor, într-o localitate de lângă Timișoara

„După cum am spus în nenumărate rânduri, Timișoara, ca orice oraș dinamic, ca orice oraș cu rol de capitală, fie ea și doar informală, trebuie să fie un oraș deschis, îmbietor pentru cetățeni din afara sa, un oraș integrator, un oraș în care toți cei ce optează să-i devină locuitori – mai bine zis, noi cetățeni – să se simtă în el, însușindu-și spiritu-i și îmbogățindu-l, acasă.

Și, la dinamica cu care se dezvoltă, Timișoara are nevoie stringentă de noi cetățeni, de mulți noi cetățeni și, din fericire, și-i asigură.

Însă, noii cetățeni trebuie să înțeleagă că au datorii, chiar obligații față de orașul care-i adoptă cu atâta generozitate. Prima datorie, obligație chiar, este să-și facă mutație de domiciliu în buletin, iar a doua, să-și transcrie mașinile pe Timișoara.

Nu este corect față de oraș, nu este corect față de timișorenii contribuabili la bugetul local, ca ei să folosească zi de zi tot ce le oferă orașul, realizat pe banii acestora, să uzeze drumurile, să folosească parcările dintre blocuri etc., dar să plătească diversele taxe comunitare în alte localități.

Iată de ce intenționez ca locurile de parcare – multe mii! – amenajate din bugetul local în cartiere, să fie numerotate și date gratuit exclusiv cetățenilor cu domiciliul stabil sau flotant în Timișoara, posesori de mașini înmatriculate și fiscalizate în Timișoara.

Se înțelege că noii cetățeni ai Timișoarei, fără acte în regulă, sunt la egalitate de tratament și șansă cu ceilalți, netrebuind decât să facă demersurile pt a deveni și ei la fel, cu acte în regulă, implicit contribuabili locali.

Detaliile de implementare a acestei idei se vor stabili în perioada următoare”, a explicat primarul.

Comentariile au început să curgă, unele favorabile, altele mai puțin.

De la dorința unora ca ideea să fie cât mai grabnic pusă în practică până la mesaje pe care hârtia nu le suportă, există multe variante de opinie.

Sondajul demarat pe această temă de edil pe o rețea de socializare are 55 la sută răspunsuri favorabile pentru ca noii cetățeni să devină contribuabili la bugetul local și 45 la sută, împotrivă, numărul de participanți fiind de circa 7.000, dar este posibil ca acesta să fi fost manipulat de persoane fără buletin de Timișoara.

parcare 9

La o zi după lansarea ideii și a sondajului, Nicolae Robu a revenit cu un nou mesaj: „Așa cum am anticipat, subiectul deveniți timișoreni cu acte-n regulă agită spiritele”.

Primarul s-a declarat „uluit de reacțiile unora la niște lucruri de bun-simț elementar” și a constatat că, de fapt, „problema-cheie în toată discuția este că se stă pe scară largă în chirie fără contract”. Deocamdată, problema rămâne în dezbatere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Variantă de parcare: prioritate pentru mașinile din Timişoara

  1. Da!! Este o inițiativă foarte buna pentru contribuabili .EU fiind cetățean al orașului TM și având domiciliul în TM sunt de acord sa se achite un loc de parcare unde ai domiciliul.Nu sa cautam bezmetic unic de parcare după 8 ore de munca si sa vii a casa sa găsești alte mari i parcare care nu au nici o legatura cu blocul nostru.

  2. Ce-ar fi sa-mi lipesc pe parbriz atat contractul de inchiriere cat si viza de flotant, ca sa se prinda ceilalti ca locuiesc in zona cu acte in regula, chiar daca nu am nr de Tm? Si cnp-ul il lipesc, si preferintele cromatice daca doriti.

  3. Asta mai lipseste , numa’ aseara s-au luat la harta doua „pupeze ” pe strada vegetatiei…… s-au blocat , a venit jandarmeria si doua masini de politie , show-ul a fost gratis 🙂

Lasă un răspuns