O zi într-o gospodărie țărănească, un nou produs turistic

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, alături de Primăria Margina și Centrul turistic din localitate au extins proiectul „Mic dejun la Margina” cu o nouă componentă.

Sub denumirea „Hai să strângem fânul!”, această etapă a proiectului care promovează turismul rural în județul Timiș va oferi o serie incitantă de experiențe turiștilor, având avantajul extinderii sale și pe timpul iernii, în extrasezon.

Mai precis, turiștii interesați să petreacă o zi/o dimineață/o după-amiază în gospodăria unui sătean pentru a afla cum trăiesc și muncesc bănățenii vor putea să deruleze alături de proprietarii unei gospodării activități specifice.

Astfel, vor putea să hrăneacă animalele, să ia micul dejun, să meargă la cosit sau săpat pe răcoare – dimineața la ora 5 -, apoi să participe la pregătirea prânzului și la odihna de după masă, la activități precum adunatul sau împrăștiatul fânului, la hrănirea păsărilor din curte și la pregătirea cinei.

Iarna, activitățile pe care turiștii le vor putea desfășura alături de gospodarii din Margina cuprind tăiatul lemnelor și căratul lor în casă, deszăpezitul și căratul fânului din „clanie” (căpiță) în șură.

Pentru început, această zi se va petrece în gospodăria lui badea Ion Popa.

Mai mult, tot din acest an, datorită numărului mare de grupuri de copii care vin din școlile timișene să viziteze Margina, reprezentanții centrului au decis să le ofere acestora posibilitatea de a vizita un țarc cu animale domestice, pe care cei mici să le poată atinge și despre care să afle mai multe informații, interacționând cu ele.

Tot din această vară, se vor putea efectua plimbări cu căruța până în județul Hunedoara, în satul Holdea, cu plecare din Coșteiu de Sus spre biserica de lemn din Coșevița-Timis, iar la finalul ieșirii vor putea fi organizate un foc de tabără pe dealurile Coșteiului de Sus și o degustare de produse tradiționale.

Această variantă se adresează grupurilor de maximum șase persoane, întrucât sunt disponibile doar două căruțe cu câte un cal fiecare.

Toți cei interesați de aceste activități pot să facă programări prin intermediul Centrului Turistic Margina (tel. 0723.124.952, ghid Damaris Sivu, [email protected]).

„Mic dejun la Margina” a fost lansat în primăvara anului trecut și presupune organizarea unor excursii de aproximativ patru-cinci ore pe un traseu parcurs în căruțe trase de cai, traseu care cuprinde o serie de opriri și activități la o parte dintre obiectivele turistice ale zonei și servirea unei mese tradiționale.

În cele șase luni de derulare a proiectului în 2017, un număr de aproape 600 de turiști au vizitat Margina și împrejurimile din județul Timiș. Și anul acesta există solicitări numeroase, pentru luna în curs existând cereri de la 300 de persoane.

„Mic dejun la Margina” a trezit un interes special în rândul turiștilor străini, în multe țări tradițiile vieții la țară fiind demult pierdute.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns