Vacanţe mai scurte, ore mai puţine, modificări la Evaluarea Naţională și Bacalaureat. Structura anului școlar 2019-2020

Începând cu anul școlar 2019-2020 elevii ar putea avea vacanțe mai scurte, ore mai puţine, iar examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat ar putea fi susţinute mai devreme.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației. Ecaterina Andronescu a precizat că vrea să pună în dezbatere publică proiectul privind regândirea structurii anului școlar.

„Foarte mulți părinți mi-au reproșat că au luat vacanță copiii pe 21 decembrie, au avut vacanță până în 15 ianuarie, o perioada îngrozitor de lungă, prea mult, după care mai au 3 săptămâni de vacanță, se termină semestrul și încep, mai au încă o vacanță și semestrul următor.

CITEȘTE ȘI: Manelista devenită șefă în primărie își șterge urmele

După părerea mea, vacanța această este mult prea lungă. Sau, dacă o facem la fel de lungă, să încercăm să închidem altfel semestrul. În așa fel încât, după vacanță, copilul să înceapă un alt semestru. Pentru că altfel îl zăpăcim.

Trei săptămâni stă acasă, a uitat, îl cheamă profesorul la școală încă trei săptămâni, îi încheie situația, copilul este încă nereconectat la programul de învățământ după trei săptămâni de vacanță.

Vacanța de iarnă (ne gândim să o scurtăm -n.r.) şi ne gândim să organizăm puțin diferit semestrele pentru clasele 1-12.
Să aducem examenele din vară ceva mai devreme, evaluarea de la clasa a VIII-a și examenul de Bacalaureat, să aibă și profesorii vacanță, că noi tot le cerem, le cerem, dar trebuie să le dăm și vacanță”, a spus Andronescu, într-un interviu pentru realitatea.net.

Ministrul Educației a precizat că aceste propuneri le-a discutat cu profesorii din ciclul preuniversitar și se vor discuta și cu inspectorii școlari.

Ore mai puţine la clasele primare şi gimnaziu

Ecaterina Andronescu a vorbit și despre reducerea numărului de ore, precizând că programul didactic pentru studenți cuprinde până la 26 de ore, în vreme ce la gimnaziu numărul de ore este aproape 34, iar la liceu 40.

„Reducerea la 20 de ore pe primar, 25 de ore pe gimnaziu, în medie, nu fix, și la 30 de ore în medie pentru liceu, ar putea să asigure și o flexibilitate planului cadru și, în același timp, un număr redus de ore didactice de predare.

Dacă ne uitam în Legea Învățământului, o să constatăm ca și aceste ore de predare, într-o proporție de 75 la sută, ar trebui sa fie dedicate predării, iar 25 la sută să fie dedicate evaluării și învățării noțiunilor predate. Deci, profesorul are și obligația să se convingă și să îl ajute pe elev să asimileze”, a mai spus ministrul Educației.

Şi elevii de clasa l ar putea fi lăsaţi repetenţi

Recent, ministrul Educaţiei a declarat că legea prevede că nu pot fi lăsaţi repetenţi copiii până la clasa a lll-a, dar acest lucru trebuie schimbat, pentru că este o greşeală.

„Din păcate, e o prevedere legală, până în clasa a treia copiii nu pot fi lăsaţi repetenţi. Cred că trebuie să revenim asupra acestui aspect pentru că, iată, unde suntem. Ajungem la clasa a opta şi atunci constatăm că nu ştiu să scrie bine, că nu ştiu să calculeze bine şi că 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa a opta. Cred că obiectivele de care vorbeam trebuie stabilite prin lege şi în fişa postului fiecărui profesor”, a afirmat ministrul, întrebat în legătură cu interdicţia de a lăsa reprenţi copiii de clasa l.

Întrebată dacă acest obiectiv, de a nu lăsa repetent un copil de clasa I, este o greşeală, Andronescu a răspuns: „Categoric”.

La argumentul expertului în educaţie Oana Moraru conform căruia nu ai voie să laşi repetenţi pentru că s-a demonbstrat că din punct de vedere psihologic nu are niciun efect asupra copilului, Andronescu a replicat: „Te străduieşti mai mult să-l înveţi ce trebuie să-l înveţi”.

Structura anului școlar 2018 – 2019

Anul şcolar 2018 – 2019 este printre cele mai scurte, din ultimii 10 ani. Are 34 de săptămâni de cursuri, care totalizează 168 de zile efective de școală pentru copii.

Semestrul I

Cursuri școlare: 10 septembrie 2018, luni – 21 decembrie 2018, vineri
Prima vacanță: 27 octombrie – 4 noiembrie 2018
* această vacanță este numai pentru copiii de grădiniță și din clasele pregătitoare – a IV-a
Vacanța de iarnă: 22 decembrie 2018, sâmbătă – 13 ianuarie 2019, duminică
Cursuri: 14 ianuarie 2019, luni – 1 februarie 2019, vineri
Vacanța intersemestrială: 2 februarie 2019, sâmbătă – 10 februarie 2019, duminică.

Semestrul al II-lea

Cursuri: 11 februarie 2019, luni – 19 aprilie 2019, vineri
Vacanța de primăvară 2019: 20 aprilie 2019, sâmbătă – 5 mai 2019, duminică
Cursuri: 6 mai 2019, luni – 14 iunie 2019, vineri
Vacanța de vară 2019: 15 iunie 2019, sâmbătă – 15 septembrie 2019, duminică, conform observator.tv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

2 Comments
Io 23 ianuarie 2019
Scuze...semestrul...va fi...mai greu cu tastatura telefonului...
Io 23 ianuarie 2019
In mod evident, sestrul 1 ar trebui sa se termine in decembrie. In privinta orelor, jumatate din ele sunt inutile sau nu se fac. Scoateti religia, sportul, antreprenoriala si filosofia si ba fi mai bine pentru toti