Un timișorean, pictor al Curții Regale Britanice

Un timișorean, pictor al Curții Regale Britanice

Un timișorean, pictor al Curții Regale Britanice

Reprezentanții Muzeului Național al Banatului ne aduc aminte, prin intermediul unui nou suvenir istoric menit să atragă atenția asupra poveștilor fascinante ale urbei de pe Bega, de un timișorean care, cu aproape două veacuri în urmă, a ajuns să devină pictorul Curții Regale Britanice!

”Károly Brocky s-a născut pe 22 mai 1807 la Timișoara, ca fiu al unui frizer. Rămas orfan de tânăr, a fost crescut și educat de cumnatul său, Franz Weldin. Sub îndrumarea lui Weldin, Károly a început să ia lecții de desen de la János Schutz, învățător la școala de desen din Timișoara. În paralel, a fost ucenic la un atelier de frizerie, dar nu s-a regăsit în această muncă.

Atras de artă, Brocky s-a alăturat pictorului Gábor Melegh din Vârșeţ, care l-a învățat tehnica picturii în ulei. Îndemnat de un prieten, a plecat la Viena, dar a fost părăsit imediat după sosire. Cu sprijinul continuu al cumnatului său, a studiat Politehnica și s-a remarcat prin seriozitate și sârguință, deși a trăit într-o continuă luptă pentru supraviețuire.

După terminarea studiilor, a călătorit în Italia, unde a aprofundat lucrările maeștrilor italieni, realizând schițe și desene. Din prezentări ocazionale, a adunat bani pentru a cumpăra lucrări originale, adunând astfel o colecție impresionantă. Reîntors la Viena, a intrat în contact cu elita orașului și și-a deschis propriul atelier, devenind un portretist căutat.

În 1837, Brocky pleacă la Paris, unde îl întâlnește pe nobilul englez Hugh Andrew Munro of Novara. Acesta îl convinge să-l urmeze la Londra, unde îi amenajează un spațios atelier de creație. La Londra, Brocky cunoaște reprezentanți ai elitei orașului și devine tot mai cunoscut ca acvarelist, fiind ales în 1854 membru al Academiei Regale a Acvareliștilor din Marea Britanie. Portretele sale atrag atenția reginei Victoria, devenind astfel unul dintre pictorii Curții Regale Britanice.

Károly Brocky a realizat portrete ale reginei Victoria și ale prințului Albert, precum și ale aristocraților maghiari emigrați la Londra după Revoluția din 1848. Creația sa a fost recompensată cu numeroase premii, iar lucrările sale sunt expuse la Muzeul Britanic din Londra, la Victoria și Albert Museum și la Muzeul Național Ungar din Budapesta, căruia i-a lăsat o valoroasă colecție.

CITEŞTE ŞI: Un tânăr a murit la bazinul de înot din cartierul Dacia. Primăria nu asigură serviciul de salvamari și prim-ajutor

În Timișoara, pe fațada casei lui natale de pe str. Eugeniu de Savoya nr. 12, a fost amplasată în 2013 o plăcuţă comemorativă realizată de sculptorul Luigi Ștefan Varga. Károly Brocky rămâne unul dintre cei mai importanți portretiști din perioada Biedermeier”, au subliniat cei de la Muzeul Național al Banatului.

Sursa foto: Muzeul Național al Banatului


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *