Un ştrand termal din judeţul Timiş, contraindicat copiilor. Vezi din ce cauză

strand sanmihai 2

De când a fost redat în folosință, ștrandul din Sânmihaiu German a urcat rapid în topul preferințelor timișenilor care s-au bucurat că se pot relaxa, mai aproape de casă, în apele termale ce izvorâsc de la peste 2.000 de metri adâncime.

Medicii atrag însă atenția că, pe lângă proprietățile curative ale acestora, există și contraindicații, adesea ignorate. În general, despre apele termale se știe că au un conținut bogat în săruri minerale și sunt benefice în tratarea afecțiunilor reumatice, dermatologice și neurologice.

Pe de altă parte, însă, sunt contraindicate celor care au probleme cardiologice și copiilor. Cu toate acestea, potrivit angajaților ștrandului din Sânmihaiu German, ”la noi vin foarte mulți timișoreni cu copii mici, de câteva luni, și gravide”. ”Apele termale sunt contraindicate copiilor sub trei ani.
strand sanmihai
Ultimele studii avansează chiar și vârsta de 16 ani ca fiind pragul minim. În România există mai multe tipuri de ape termale, cele sulfuroase fiind total interzise copiilor de vârstă mică, din cauza conținutului de hidrogen sulfurat care inhibă cartilajele de creștere și sunt toxice pentru plămâni.

Beneficiile acestor ape există, de exemplu pentru persoanele cu afecțiuni neurologice sau dermatologice, dar pentru copiii cu dizabilități, însă întotdeauna trebuie consultat un medic înainte de cură.

De asemenea, avem ape radioactive, cum sunt cele de la băile Herculane și Buziaș, care conțin radon, un gaz periculos ce poate declanșa cancer pulmonar. Efectele apelor termale despre care se crede că sunt benefice pot fi de fapt nocive și, de aceea, la fiecare bazin cu apă termală ar trebui afișată o listă cu tot ceea ce conține aceasta”, a explicat Mihaela Țunescu, medic primar neonatolog din cadrul Spitalului Clinic Obsetrică-Ginecologie ”Dumitru Popescu” din Timișoara.

Reprezentanții bazei de agrement se apără

La ștrandul termal din Sânmihaiu German este afișată o astfel de listă, în care sunt înșirate o serie de elemente pe care le conțin apele respective, printre care și sulful.

”Este doar un procent foarte mic de sulf și nu am auzit niciodată să spună cineva că a avut probleme după ce a venit la noi”, au dat asigurări angajații ștrandului, care, pe de altă parte însă, nu știau că eventualele efecte negative se văd peste câțiva ani, nu imediat.

De asemenea, administratorul ștrandului din Sânmihaiu German, Toma Radulov, a declarat că nu există nici un fel de risc pentru cei care merg să se îmbăieze în apele termale din localitate: ”Noi am efectuat analize de apă în Ungaria și vă trimit rezultatele ca să vedeți că nu conțin nici o substanță periculoasă”.

Nu ni le-a mai trimis, însă…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Un ştrand termal din judeţul Timiş, contraindicat copiilor. Vezi din ce cauză

  1. EU AM FOST PE DATA DE 16 IULIE 2019 … NU SE SPECIFICA NICAIERI CE CONTINE APA… BAZINUL CU APA RECE CEL DIN SPATE CONTINE VIERMI… VIERMISORI MICI… BAZINUL PENTRU COPII MICI NU FUNCTIONEAZA … DAR INTRAREA PENRU COPII ESTE 5 LEI PENTRU ADULTI 15 LEI …ANUL TRECUT A FOST 10 LEI INTRAREA… INGHETATA DIN INCINTA STANDULUI A FOST ALTERATA…AM CERUT BANII INAPOI DAT MI S-A EXPLICATA SA ALEG ALTA INGHETATA… NU ESTE AFISAT PRETUL PRODUSELOR CE SE VINDE IN INV=CINTA STRANDULUI…

  2. Mai eu de cate ori am mers la strand am fost multumit.

    Articolul vad ca este din 2019 si vad pe site-ul strandului ca analiza apei este afisata public din 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *