Un spital modern, cu aparatură de ultimă generaţie, se zbate în datorii

spital deta

O unitate sanitară modernă, care beneficiază de aparatură de ultimă generaţie, medici buni, capabili să facă faţă unor intervenţii chirurgicale dificile. La ora actuală, spitalul din Deta se confruntă cu datorii importante, deoarece deserveşte în jur de 60.000 de locuitori din oraşele Deta, Gătaia şi Ciacova, precum şi comunele Jebel, Voiteg, Birda, Denta, Moraviţa, Jamu Mare, Banloc, Livezile şi Giera.

Codruţa Bungău, managerul unităţii sanitare, ne-a declarat: „Din anul 2016, odată cu arondarea substaţiei de ambulanţă Ciacova la spitalul nostru, adresabilitatea ni s-a dublat”.

Cu toate că unitatea sanitară din Deta este cea mai mică din judeţ, aici funcţionează patru secţii, interne, chirurgie, obstretică-ginecologie. În ultimul timp, sectorul chirurgical a cunoscut o puternică dezvoltare. Astfel, anul trecut au avut loc 330 de acte chirurgicale şi 800 de mici intervenţii. S-au realizat operaţii de anvergură, cum ar fi mastectomii radicale, neoplasme colorectale şi multe altele.

Toate acestea au fost şi sunt posibile prin investiţiile făcute la nivelul blocului operator, dar şi în ceea ce priveşte atragerea personalului de specialitate. La ora actuală, unitatea dispune de trei chirurgi, un anestezist şi un ortoped. S-a investit în dotarea laboratorului, a camerei de gardă şi a compartimentului de imagistică medicală, toate având o infrastructură la standarde europene. Tot în 2017, au avut loc 27.000 de consultaţii la camera de gardă, 3.643 de episoade de internare şi 1.814 consultaţii în laborator.

Faţă de alte spitale din judeţ care şi-au conservat numărul de paturi, unitatea sanitară din Deta mai are doar 63, de la 140, câte avea în anii 2000.

Cu toate că în fiecare lună se realizează servicii suplimentare, acestea nu sunt plătite nici de casa judeţeană de asigurări de sănătate, nici de cetăţenii care se adresează spitalului. „Serviciile medicale au fost anul trecut în cuantum de 6.403.182 de lei, Casa Judeţeană de Asigurări Timiş decontându-ne doar 4.295.975 de lei. Deşi ne confruntăm cu mari datorii, spitalul a luat decizia de a acorda asistenţă medicală continuă, deşi finanţarea se termină în jurul datei de 20 a fiecărei lunii”, a subliniat managerul unităţii.

În anul 2014 guvernul a emis OUG nr. 2, fiind momentul în care spitalele au trecut în subordinea autorităţilor locale. Respectivul act stipulează permisivitatea, nu şi obligativitatea primăriilor de a susţine financiar unităţile sanitare. Primăria Deta finanţează spitalul cu 100.000 de lei pe an, în condiţiile în care doar costul cu utilităţile se situează la aproximativ 300.000 de lei. Pe de altă parte, doar 17 la sută dintre pacienţii spitalului sunt din Deta, deci pentru a rezolva problema datoriilor şi alte primării din vecinătate ar trebui să contribuie cu bani. Până în prezent, câteva consilii locale oferă un sprijin financiar, printre aceste fiind: Livezile, Voiteni şi Moraviţa.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *