Un sfert dintre oierii timişeni care şi-au dorit subvenţia pentru lână fluieră a pagubă

Sprijin financiar pentru crescătorii de animale

Aproape 800 de crescători de oi din judeţul Timiş s-au înscris la Direcţia Agricolă Judeţeană pentru obţinerea subvenţiei de un leu pe kilogramul de lână comercializat.

Circa un sfert dintre ei, însă, nu au reuşit să-şi vândă lâna până la termenul-limită, adică până în data de 1 septembrie a acestui an.

CITEȘTE ȘI: Duduie cazanele de răchie în Banat, dar statul nu câştigă mare lucru

Situaţia nu este cu mult diferită în alte zone ale ţării, astfel că Executivul a luat decizia unei prelungiri a primirii documentelor justificative de la solicitanţii subvenţiei, pentru a le mai da o şansă de obţinere a sprijinului bănesc celor care deocamdată n-au găsit cumpărători.

Un nou termen pentru potenţialii beneficiari

Noul termen-limită până la care oierii vor putea depune la direcţiile agricole documentele justificative privitoare la comercializarea lânii, pentru a putea primi ajutorul de minimis de un leu pe kilogram, este 1 noiembrie.
abonamente octombrie
Crescătorii persoane-fizice, deţinători de atestat de producător, vor prezenta obligatoriu fila sau filele din carnetul de comercializare în care e notată vânzarea lânii, iar firmele solicitante vor ataşa facturile sau alte documente fiscale care atestă tranzacţia, după cum precizează pentru „Renaşterea bănăţeană” Nicoleta Lupu, consilier în cadrul Direcţiei Agricole Judeţene Timiş.

Cine nu s-a înscris anul trecut nu pupă subvenţia

Trebuie spus că în acest moment nu sunt posibile noi înscrieri în programul de subvenţionare a lânii. Înscrierile s-au făcut doar în vara anului trecut, mai exact de la mijlocul lunii iunie până la sfârşitul lui august, interval calendaristic prevăzut în HG 500/2017, actul normativ care a instituit acest ajutor de minimis.

CITEȘTE ȘI. Bravo lor! Ce au făcut trei angajaţi ai unui grup sanitar de pe A1 Lugoj – Deva. Oamenii se opresc şi pozează

De ce au oierii probleme în a-şi vinde lâna? Răspunsul e simplu: cererea e mică şi, pe cale de consecinţă, preţurile sunt aşijderea. În plus, în Timiş – nota bene, judeţul cu cel mai mare efectiv de ovine din ţară, fiind vorba despre circa un milion de capete – nu există nici măcar un centru specializat în colectarea lânii.

„Pentru obţinerea subvenţiei de un leu pe kilogramul de lână, e obligatorie vânzarea fie către un centru de colectare, fie către un intermediar care are contract cu un astfel de centru. În judeţul nostru nu există un centru de colectare a lânii. Cei mai mulţi crescători de oi de aici îşi vând lâna către centre de colectare din zona Sibiului, acolo sunt mai multe”, susţine Nicoleta Lupu.

Lâna are preţuri derizorii pe piaţa timişeană

Nu o dată oierii s-au plâns că afacerea cu lâna e păguboasă şi chiar rostul programului gândit de Ministerului Agriculturii este de a stimula introducerea acestei mărfi în circuitul economic, în condiţiile în care mulţi fermieri preferau s-o arunce pur şi simplu.

Iată că socoteala nu iese de minune nici cu subvenţie. În Timiş, de pildă, s-au înscris anul trecut în program 781 de oieri. Până la data de 1 septembrie 2018, însă, doar 587 s-au prezentat la Direcţia Agricolă cu documentele necesare obţinerii banilor, acestea referindu-se la o cantitate totală de 1.352 de tone de lână comercializată.

Aproape 200 de fermieri timişeni vor avea, însă, o nouă şansă până în 1 noiembrie şi mai rămâne de văzut câţi vor reuşi să profite.

De asemenea, un alt obiectiv al programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, cel al creării de noi centre de colectare, este deocamdată ratat în Timiş.

Preţul lânii este pur şi simplu derizoriu în Banat.

Mulţi ciobani vând kilogramul chiar şi cu 50 de bani şi îşi pot scoate pârleala doar cu subvenţia, care e dublă!

Cel mai comun preţ pentru lâna de Ţurcană – rasa de departe cea mai răspândită în Timiş – este, însă între un leu şi 1,50 lei/kg.

Este drept, există şi fermieri bănăţeni care obţin patru lei pe kilogram, dar este vorba, în cazurile respective, de lână de oi Merinos, rasă care e minoritară în Timiş, la fel ca Ţigaia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *