Un polițist timișorean a pus bazele unei aplicații mobile care ar putea avea impact pe plan mondial

Ideea unui polițist de frontieră din Timișoara este la un pas de a revoluționa, pe plan mondial, modul de interacțiune al societății civile cu oamenii legii.

CITEȘTE ȘI: Accident cu patru morți în Timiș

De când a luat contact cu rigorile impuse de mediul polițienesc, respectiv, de la 15 ani, de când a pășit pragul unui liceu militar, Alexandru Dan Tătaru, în prezent ofițer în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, și-a dorit să găsească soluții pentru a îmbunătăți lucrurile din jurul său, după cum avea să mărturisească ulterior.

Iar oportunitățile nu au întârziat să apară. Una dintre ele s-a ivit chiar de curând, cu ocazia desfășurării celui mai mare hackathlon din sud-estul Europei, care, anul acesta, a avut loc în localitatea Dumbrăvița, reunind, sub același acoperiș, peste 500 de pasionați IT.

CITEȘTE ȘI: Anunţ important pentru pensionari. Toate pensiile vor fi virate pe card, din 2019

Chiar dacă profesia sa nu are legătură cu acest domeniu, tânărul în vârstă de 33 de ani s-a înscris în competiție, având conturată în minte crearea unei aplicații care să răspundă nevoilor cetățenilor în relația cu structurile polițienești.

O echipă închegată

În timp ce alți participanți și-au pregătit de dinainte proiectele, Alexandru Tătaru s-a prezentat singur la eveniment, doar cu o idee.

CITEȘTE ȘI: Brad Pitt a făcut o nouă cucerire: tânăra are 23 de ani și este fiica unei celebre actrițe

A avut însă șansa de a găsi acolo alți tineri care au aderat la conceptul său și alături de care a reușit să alcătuiască o echipă închegată. Am stat 48 de ore acolo, ca să lucrăm împreună.

CITEȘTE ȘI: Sorin Grindeanu a explodat după atacul la Mitropolitul Banatului: ‘Este de neînţeles, lipsit de substanţă şi bun simţ’

Am găsit oamenii potriviți, tehnicieni care se pricep la softuri și am încropit o echipă ad-hoc.

Am dormit sub mese. Dar a fost foarte interesant. În plus, am avut parte de o organziare foarte bună, inclusiv mâncarea ne era adusă caldă, la orele potrivite”, a povestit timișoreanul.

Echipa acestuia, formată din dezvoltatori software talentați – Bogdan Bugarschi, Claudiu Ceia, Alex Dragnea, Teodora Hușar, Anamaria Prodea și Laura Udrescu – s-a pus pe treabă, reușind, în timpul alocat, să prezinte juriului un patent parțial, o aplicație mobilă de interes public, denumită Smart Pol, bazată pe informarea și comunicarea deschisă între oamenii din instituție și comunitatea locală, în scopul luării unor decizii potrivite, în deplină siguranță.

CITEȘTE ȘI: Doar șapte oameni prezenți la referendum, în satul faimos pentru picturile deocheate din biserică

Concret, aplicația le va permite cetățenilor, pe de-o parte, să acceseze informațiile legale care-i privesc (cum să prevină, ce să facă în anumite situații, cu cine să comunice), să sesizeze situațiile de urgență (agresări, accidente etc.), iar pe de alta, va oferi posibilitatea cadrelor din poliție să acceseze o serie de utilități.

Am sesizat că suntem deseori pregătiți să răspundem nevoilor societății, dar suntem mai mereu limitați de timp sau de volumul mare de solicitări.

CITEȘTE ȘI: Prognoza meteo pe două săptămâni. Toamna frumoasă se prelungeşte în Banat. Când se întorc ploile

În ultima perioadă, am realizat că răspunsul la nevoile comunității și accesul rapid la informații legale este digitalizarea anumitor componente ale structurii noastre” a declarat Alexandru Tătaru.

Echipa timișoreanului, care s-a clasat pe locul al 24-lea, din 66, și căreia i s-au alăturat, ulterior, și alți tineri talentați, este implicată, în acest moment, să promoveze proiectul nu doar în România, având deja în acest sens sprijinul Ministerului de Afaceri și Interne, ci și pe plan internațional.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Un polițist timișorean a pus bazele unei aplicații mobile care ar putea avea impact pe plan mondial

Lasă un răspuns