Un ortoped timișorean aleargă pentru pacienții săi

cros 1

Reputatul medic timișorean prof. dr. Jenel Pătrașcu, medic-șef al Clinicii de Ortopedie II din cadrul Spitalului Județean Timișoara, va alerga pentru pacienții săi în cadrul acțiunii Hemofilia Cros. Evenimentul organizat sub sloganul ”Astăzi alergi în locul meu, mâine alergăm împreună” va avea loc marți, începând cu ora 11, în Parcul Central din Buziaș, cu plecare din fața Centrului ”Cristian Șerban”.

Acțiunea vine din dorința unuia dintre bolnavii de hemofilie, Daniel Andrei, de a-şi vedea visul împlinit, și anume acela ca pe viitor, cu un tratament complet și constant, să poată alerga alături de prietenii săi. ”În februarie 2013, profesorul Jenel Pătrașcu m-a operat și mi-a pus proteză la șoldul drept.

Anul acesta urmează să fac aceeași intervenție la celălalt șold. Am dureri la nivelul încheieturii, iar mișcările sunt limitate. Spre exemplu, am nevoie de ajutor pentru a-mi putea pune șosete. Foarte mulți bolnavi de hemofilie au articulațiile distruse, iar în jur de o sută (cam zece procente din totalul pacienților înregistrați în România – n.r.) au fost operați de domnul profesor”, ne-a declarat Daniel Andrei, președinte al Asociației Române de Hemofilie și inițiatorul proiectului.

Un vis pe cale să devină realitate

Daniel Andrei și-a petrecut jumătate din viață în unități medicale, cumulând două decenii de spitalizare. ”Nu am mai alergat din copilărie, când pentru a fi acceptat de ceilalți, jucam fotbal. După fiecare jumătate de oră în teren stăteam o săptămână în pat din cauza faptului că mi se umflau articulațiile și aveam dureri…

daniel andrei
Daniel Andrei

Cu bicicleta nu am mai mers de 20 de ani”, mărturisește Daniel Andrei. Devenit de curând tătic, acesta își dorește ca în curând să poată să alerge în parc cu fiul său. ”Hemofilia Cros dorește să atragă atenția tuturor celor suferinzi că urmarea corectă a tratamentului poate asigura o viață normlă.

În țară sunt în jur de 1.800 de bolnavi însă doar 1.200 urmează terapia. Eu am ajuns să am probleme la articulații pentru că, atunci când eram mic, în țara noastră nu se găsea tratamentul cu factor de coagulare. Cei mai tineri au șansa să nu aibă problemele pe care le am eu pentru că programul național merge foarte bine”, a precizat președintele Asociației Române de Hemofilie.

Câteva personalități, pacienții cu diabet și mulți tineri sunt gata de start

Începând din anul 1989, în data de 17 aprilie se celebrează Ziua Mondiala a Hemofiliei. Este o modalitate de conştientizare a existenţei unei comunităţi vulnerabile, care prezintă afecţiuni înnăscute, incurabile, dar perfect tratabile.

Este un grup de bolnavi, cu risc de sângerări spontane, predominant în încheieturi și mușchi, cu șanse perfecte de viață de calitate cu condiția accesului nerestricționat la tratamentul de substituție a factorului de coagulare deficitar. În mod constant, motto-ul Zilei Mondiale a hemofiliei apelează la solidaritate cu cei aflați în suferință, chemând la ștergerea diferențelor și discriminărilor și la asigurarea unui tratament adecvat tuturor celor afectați.

Anul acesta, pentru a se sublinia importanța cooperării, sloganul este ”Împărtășirea cunoștințelor ne face mai puternici”. ”Exprimă o speranţă de mai bine pentru viitorul celor cu hemofilie.

Motto-ul va fi susţinut prin participarea unor copii, tineri şi adulţi, sănătoşi sau suferinzi de alte boli, vârsta minimă de participare fiind de cinci ani. Le mulțumim pacienților cu diabet, aflați în tratament la Centrul Cristian Șerban care vor alerga pentru noi.

Ei sunt tovarășii noștri de suferință. Cu unii dintre ei ne cunoaștem din anul 1997, de când cu toții venim anual la Buziaș pentru tratament și evaluare. De asemenea vor fi alături de noi și elevii Școlii gimnaziale nr. 30 din Timișoara.

Vom fi onoraţi și de participarea doamnei consiler Romana Furtună de la Ministerul Sănătății, a lui Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, precum și de prezența marilor sportivi Simona Amânar-Tabără și Miodrag Belodedici”, a precizat Daniel Andrei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *