Cimitirele din Timișoara, arhiaglomerate de Paștile Morților

Ultraaglomerate au fost ieri toate cimitirele orașului, luate cu asalt de timișorenii care au ținut să treacă, de Paștile Morților, pe la mormintele dragilor lor dispăruți.

Încărcați cu buchete de narcise și lalele, candele de toate mărimile și culorile, dar și cu coșuri de nuiele pline cu îndătinatele pomeni – ouă roșii, colaci și colivă, oamenii au umplut aleile țintirimurilor și, mai apoi, s-au recules lângă crucile răposaților din familie, ale prietenilor și cunoscuților trecuți în veșnicie. Nu puțini au măturat și spălat lespezile și monumentele funerare, au afânat pământul și au semănat flori care să împodobească mormintele la vreme de vară.

Lumânările, de la cele a căror flacără durează patru ore, până la acelea care pot să ardă o săptămână întreagă, adăpostite de vânt în răclițe de sticlă, au strălucit lângă majoritatea crucilor, semn că amintirea celor care-și dorm somnul etern a rămas vie printre cei vii, la fel ca și nădejdea în Învierea din veac, făgăduită cu o săptămână în urmă de Mântuitorul care S-a răstignit pe cruce pentru a ispăși păcatele oamenilor.

Lumea a înălțat rugi pentru sufletul celor plecați la Ceruri, lăcrimând de dorul mamei, al tatălui, al soțului sau soției, iar cei veniți în grupuri au depănat povești despre morții lor dragi, vorbele lor de duh sau sărbătorile pascale pe care le-au petrecut cândva împreună cu ei.

Nici preoții n-au lipsit din cimitire, unde timișorenii i-au chemat să țină slujbe, iar oamenii de ordine au avut grijă ca ziua de pomenire din mijlocul lui Prier să decurgă fără incidente, iar sărmanii urbei s-au îndestulat din bunătățile aduse de creștini și date lor întru odihna răposaților, de Paștile Morților.

Chiar dacă, în multe localități timișene, îndătinata vizită la cimitir se desfășoară chiar după slujba de Înviere sau în a doua zi de Paști, în destule zone din Banat, dar şi din Transilvania și Maramureș, Duminica Tomii, prima de după cea a Învierii, este una de reculegere, de rugăciune şi de pomenire a celor dispăruţi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Cimitirele din Timișoara, arhiaglomerate de Paștile Morților

Lasă un răspuns