Mircea Cărtărescu îşi va lansa „Jurnalul” la Bookfest Timişoara

mircea cartarescu

Timişorenii cu drag de lectură sunt așteptați, în perioada 19-22 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri, pentru o nouă ediţie a Salonului de carte „Bookfest”, care le va prilejui întâlniri de graţie cu unii dintre cei mai renumiți autori ai momentului, sesiuni de autografe și şansa de a achiziţiona zeci de mii de volume tentante la prețuri reduse.

În acelaşi context, Mircea Cărtărescu îşi va lansa, în premieră națională, cea mai recentă lucrare, „Jurnal”, apărută la Editura Humanitas. Salonul de carte propune întâlniri cu autori locali, dar și evenimente conexe demne de toată atenţia, precum concertul acustic al trupei sau prezentarea „Ultimul căldărar”, de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, ambele derulate în premieră în urbea de pe Bega.

Deschiderea oficială a celei de a VII-a ediţii a Salonului de Carte „Bookfest” va avea loc joi, la ora 12, urmând ca, de la 15,30, Editura Universității de Vest să invite publicul o suită de lansări de carte. Aceasta începe cu volumul „Cerul de piatră”, de Marc și Simina Fincu, prezentat alături de invitaţii Florin Draşovean, Dan Comănescu şi Leonard Dorogostaisky. La ora 16 se va lansa lucrarea „Vămile Jurnalismului”, de Lucian Vasile Szabo, invitaţi fiind Cornel Ungureanu și Viorel Marineasa. Volumul „Cronici în oglindă”, de Adina Baya și Cristina Chevereșan, va fi lansat la ora 17, în prezenţa criticului Alexandru Oraviţan, iar Antuza Genescu va lansa, la 17,30, „Sângele – anatomie şi simbol literar în tragediile lui Seneca şi Shakespeare”, avându-i alături pe Dan Negrescu și Viorel Marineasa. Seara se va încheia, la ora 18, cu concertul formaţiei Sarmalele Reci.

Vineri, la ora 14,30, este programată lansarea volumului „Banatul otoman”, care va fi prezentat de Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Ioan Gropșian; la ora 15, respectiv la 16, sub egida Editurii Universităţii de Vest se vor lansa „Logocentrisme”, de Simona Constantinovici, „Compoziţii pe dictafon” de Melania Cincea, care îi va avea drept oaspeţi pe Vasile Popovici şi Marcel Tolcea. La 17,30, Editura Humanitas îi va ispiti pe cititori cu o altă carte a Melaniei Cincea, „Frăţia penal-academică”, despre care vor vorbi la lansare prof. dr. Vasile Docea, Lidia Bodea, Marcel Tolcea şi Brândușa Armanca. Noutăţile Editurii Humanitas Fiction şi cele mai proaspete titluri din Raftul Denisei vor fi prezentate de la ora 18,30, când despre romanele Sarah Dunant, „În numele familiei” de Sarah Dunant, „Omul din Nazaret” de Anthony Burgess şi „Jumătate de viață” de Care Santos vor vorbi Dana Percek, Dana Crăciun şi Ioana Pârvulescu, într-o întâlnire moderată de Denisa Comănescu. Ultimul eveniment al zilei îl va reprezenta, la ora 19, lansarea cărţii „denecuprinsul”, de Doina Mihăilescu, prezentată de Gabriel Kelemen.

Cu o „Lecţie romană” semnată de Dan Negrescu vor face cunoştinţă cei care se vor afla sâmbătă, la ora 10, la „Bookfest”, unde autorul îi va aştepta împreună cu Dana Percec și Claudiu Mesaroș. La ora 11,45, Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu îşi vor lansa volumul „Acasă, pe drum. 4 ani teleleu”, apărut la Humanitas. La orele 12,30, respectiv 13, Editura Polirom va lansa cărţile „Germanii din Banat prin povestirile lor”, de Smaranda Vultur şi „Omatidii. Șarada unui hacker”, de Sebastian Lăzăroiu. Două titluri ale Editurii Humanitas, „Două mături stau de vorbă” de Radu Paraschivescu, şi „Jurnal”, de Mircea Cărtărescu, îşi vor întâlni cititorii la ora 13,30, respectiv la 14. În intervalul orar 15,45 – 16,25 vor avea loc lansări de carte sub egida Editurii Humanitas Fiction: despre „Ruta subterană” de Colson Whitehead va vorbi Adriana Babeți, despre „Zuleika deschide ochii” de Gusel Iahina – Daniel Vighi, iar despre „Visul numărul 9” de David Mitchell, Robert Șerban.

„Cum să fii fericit în România” vor afla, la ora 16,30, cei ce vor participa la lansarea volumului colectiv omonim, care îi va avea ca invitaţi pe Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu şi Tatiana Niculescu. La ora 17,15, Editura Humanitas va organiza prezentarea cu titlul Cărțile Centenarului, la care vor participa Marian Voicu, Daniel Cain şi prof. dr. Vasile Docea, iar la 18 va avea loc lansarea volumului „Tudor Șerban la vorbă cu Robert Șerban – Tată, eu glumesc serios!”, apărut la Polirom cu iustraţii de Bogdan, Jan şi Julian Achimescu. Seara o va încheia, la ora 19, Editura Universității de Vest cu lansarea lucrării „100 gânduri şi ipostaze”, un volum colectiv despre care vor vorbi Otilia Hedeşan, Raluca Bercea, Dan Negrescu, Dorel Săndesc, Mădălin Bunoiu, Gabriel Istrate, Vasile Docea, Şerban Foarţă, Liliana Mercioiu Popa, Bogdan Dima, Alexandru Drăgan şi Radu Pavel Gheo.

Duminică, în ultima zi de „Bookfest”, programul se va deschide la ora 10 cu o expoziție de cataloage de artă dedicată Grupului Sigma, pe care o vor prezenta Sorina Jecza, Constantin Flondor și Dumitru Tulcan. La ora 11, se va lansa volumul „Excerpte veninoase și onirice, Eseu despre doi frați, de Dana Percec și Dan Negrescu”, invitaţii momentului fiind Alin Gavreliuc și Dorel Săndesc. La 12, Simona Tivadar îşi va prezenta cartea „Medicină, nutriție și bună dispoziție” (Editura Humanitas), secondată de Radu Paraschivescu.

De la aceeaşi editură vine şi titlul orei 13, „Tăierea fecioarelor”, de Tatiana Niculescu, care-i va avea alături pe Marcel Tolcea şi Lidia Bodea. La 13,30, va fi rândul celor de la Polirom să aducă, pe rând, în faţa publicului lucrarea „Cațavencii și tribul lor.

O etnografie a grupului incomod și de moravuri grele Cațavencu” (1990-2006), de Eugen Istodor, cartea „Frumoasa necunoscută. Literatura și paradoxurile teoriei”, de Carmen Mușat, respectiv volumul „Capătul drumului”, de Liliana Corobca. La ora 15, Editura Universității de Vest va patrona lansarea cărţii „În căutarea retoricii pierdute”, de Maria Foarță, în prezenţa invitaţilor Mirela-Ioana Borchin-Dorcescu, Eugen Dorcescu și Șerban Foarță, iar la ora 16 va avea loc proiecţia filmului „Ultimul căldărar” de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu, urmată de o discuţie cu realizatorii.

„Bookfest” propune o gamă de peste 25.000 de volume, reduceri între 20 și 79 la sută, literatură pentru copii, auxiliare educaționale, precum și titluri pentru toate gusturile, oferite de peste 30 de expozanți, reprezentanţii celor mai importante edituri din ţară.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *