Un nou focar de pestă porcină africană în Timiș

pesta porcina 2

Un nou focar de pestă porcină africană a fost depistat în localitatea timișeană Bârna.

”Am găsit doi purcei aruncați pe marginea drumului. Examenele de laborator efectuate au evidențiat virusul în probele recoltate.

CITEȘTE ȘI: O fetiţă de 3 ani a supravieţuit două zile cu apă şi biscuiţi lângă trupul mamei sale

Este posibil să fie din aceeași sursă”, a declarat Adrian Radu Popa, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș.

La sfârșitul săptămânii trecute au apărut primele suspiciuni de pestă porcină pe raza județului Timiș, în localitatea Belinț, iar testele de laborator au oferit confirmarea.

CITEȘTE ȘI: RCA 2019. Preţuri dublate şi pentru şoferii care nu au comis accidente

Potrivit directorului executiv al DSVSA Timiș, porcii bolnavi care au ajuns în Timiș ar proveni din Bihor (județ în care au fost identificate peste 50 de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei şi câteva cazuri de îmbolnăvire la mistreţi), fiind cumpărați de către un arădean.

Un cetățean din Arad a comercializat porcii la Giroc, de unde animalele au fost revândute unor persoane din mai multe localități timișene.

CITEȘTE ȘI: Crima oribilă din Timiş. Tânărul care a decapitat un bărbat, reţinut de poliţişti

La Belinț au ajuns 12 animale în două gospodării, iar la Bârna, 13, într-o gospodărie.

Alți 16 porci au ajuns la Beba-Veche, dintre care doar unul mai era în curtea omului, restul de 15 fiind vânduți pe stradă la persoane necunoascute.

Totodată, în județul Arad au fost localizat un focar de pestă porcină africană, după ce au fost găsite cinci animale moarte în zona gropilor de gunoi.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș solicită crescătorilor de animale să respecte o serie de măsuri pentru reducerea la minimum a riscului apariției pestei porcine africane pe teritoriul județului.

Pentru prevenirea acestei boli cu consecințe economice grave, specialiștii recomandă evitarea deplasărilor de orice fel în zonele contaminate, fiind evidențiate cele forestiere sau agricole frecventate de mistreți.

Specialiștii susțin că omul poate avea rolul de vector, virusul putând fi transportat pe încălțăminte, îmbrăcăminte sau pe pielea mâinilor.

Totodată, se interzice categoric lăsarea porcilor domestici să circule liber în afara adăpostului.

De asemenea, de la toți mistreții împușcați se vor recolta probe pentru examene de laborator în direcția pestei porcine clasice și a celei africane, precum și a trichinelozei, înainte de tranșarea și distribuirea cărnii.

Reprezentanții DSVSA Timiș recomadă hrănirea porcilor domestici cu furaje din surse sigure, interzicându-le categoric pe cele provenite din afara gospodăriei.

Totodată – până la vârsta de două luni sau mai devreme, dacă urmează să fie înstrăinate – toate porcinele domestice vor fi crotaliate cu un număr matricol unic, înregistrat în baza națională de date sanitară-veterinară.

Pesta porcină africană este o boală infecto-contagioasă care se răspândește rapid, producând pagube economice majore.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate de autoritățile veterinare. În mediul extern, dar și în carnea congelată, afumată sau sărată, virusul pestei porcine africane poate rămâne activ o perioadă de până la un an.

Pentru această boală nu există tratament sau vaccin în cazul animalelor. Pentru om, această afecțiune nu prezintă nici un pericol.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *