Un fost mare director din Timișoara a ajuns secretar de comună

dacian crainic

Mai bine de zece ani, într-o comună aflată la doi pași de Timișoara, un agent agricol a jucat, în mod halucinant, rolul secretarului ce viza de legalitate actele emise de executivul primăriei și de consiliul local.

Fără studii de specialitate și instrument docil în mâna lui Mihai Petricaș, primarul din Parța, Gheorghe Vinczan a fost trecut pe tușă, în primăvara anului 2018, și lăsat să se ocupe doar de registrul agricol. Dar asta doar în urma serialului publicat în cursul anului 2018 de “Renașterea bănățeană”, un serial în care am devoalat o serie de matrapazlâcuri și ilegalități comise în Primăria Comunei Parța.

În aprilie 2018, Vinczan era înlocuit de o tânără avocată din Timișoara, Raluca Petrean, care a dat concurs pentru postul de secretar al comunei Parța, la București, la sediul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). Spre deosebire de agentul agricol Gheorghe Vinczan, care, fără studii juridice, a prestat peste un deceniu ca secretar – cu complicitatea evidentă a funcționarilor Prefecturii Timiș -, domnișoara Petrean, absolventă de Drept la UVT, deci implicit mult mai bine pregătită decât “nea’ Ghiță”, a reușit să supraviețuiască doar un an și jumătate în Primăria Parța.

În octombrie 2019, chiar în perioada în care pesediștii au pierdut puterea, Raluca Petrean și-a dat demisia din funcția de secretar al comunei Parța. Momentul a fost marcat de tânăra timișoreancă printr-o răbufnire pe pagina personală de Facebook, în 10 octombrie 2019, după ce moțiunea de cenzură a trecut și Guvernul Dăncilă a căzut:

“Ohhhh DA! Aceasta este o zi MINUNATĂ!!! Imperiul prostiei crase, tupeului ordinar, afacerilor cămătărești și cumetriilor ordinare din TOATE instituțiile acestui stat, al dreptății făcute cu bâta/strânsului cu ușa/intimidării, etc., a ajuns la iminenta-i cădere! Vă urez tuturor să fiți măturați precum pleava din toate funcțiile unde ați făcut gaură în scaun în toți acești ani și n-ați servit comunitățile ci doar interesele proprii ATÂT de ordinare! ȘI DA, această postare este PUBLICĂ din 2 motive: 1) Le-o dedic tuturor fanilor mei PSD-iști care încă-mi urmăresc fiecare mișcare din mediul on-line, deși i-am scos demult din lista de prieteni de pe FB; 2) Acum POT (legal vorbind) DIN NOU să-mi exprim public convingerile politice”.

Evident că, după ce a lucrat un an și jumătate într-o primărie condusă de un pesedist cu multe mandate la activ, domnișoara Petrean scria cele de mai sus în deplină cunoștință de cauză… Două luni mai târziu, Raluca Petrean a înaintat Baroului Timiș cererea de reluare a activității de avocat.

Concurs pe repede înainte

În ce-i privește pe edilii din Parța, aceștia au organizat în ultima lună a anului trecut, cu două zile înainte de Crăciun, chiar în primărie, un concurs pentru ocuparea postului de secretar devenit vacant în urma demisiei domnișoarei Petrean. La concurs s-a prezentat un singur candidat, Dacian Ion Crainic, un obișnuit al joburilor la stat, cea mai înaltă funcție pe care a ocupat-o în cariera de funcționar public fiind cea de director al Oficiului Județean de Poștă Timiș, în urmă cu câțiva ani.

Cel mai recent post ocupat de Dacian Crainic a fost cel de inspector la compartimentul Fond locativ din cadrul Primăriei Comunei Variaș, funcție obținută în urma unui concurs susținut în luna august 2018.

Domnul Crainic a renunțat după un an și jumătate la respectivul post și a optat pentru funcția de secretar al comunei Parța, acolo unde concursul organizat în 23 decembrie s-a derulat pe repede înainte. Comisia alcătuită din trei secretari de comună, un funcționar al Prefecturii Timiș ca reprezentant al ANFP și un inspector de resurse umane și-a îndeplinit misiunea în doar câteva ore.

În 23 decembrie s-a desfășurat proba scrisă, la care unicul candidat, Dacian Crainic, a obținut 85 de puncte, pentru ca, imediat după, să aibă loc și proba interviului, la care același candidat a obținut 81,60 puncte.

parta 9

Fără să fim neapărat cârcotași, nu ne putem abține să nu ne punem o întrebare: dacă proba interviului a avut loc la 30 de minute după afișarea notei la proba scrisă și în condițiile în care exista un singur candidat, atunci ce sens mai avea ca în anunțul cu rezultatul probei scrise să se mai menționeze că se pot depune contestații de către candidații nemulțumiți în termen de 24 de ore de la data afișării rezultatului probei scrise?! Care “candidați”? Care “nemulțumiri”?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Un fost mare director din Timișoara a ajuns secretar de comună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *