Un candidat șicanat de șefii UVT i-a învins în instanță: concursul rămas fără favorita juriului merge mai departe!

Un candidat șicanat de șefii UVT i-a învins în instanță: concursul rămas fără favorita juriului merge mai departe!

Cu o imagine lustruită cu tenacitate de personalul departamentului de comunicare, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) apare tot mai des în ipostaza de pârâtă prin instanțele de judecată din oraș. Din păcate pentru șefii UVT, demagogia și artificiile de imagine nu țin locul argumentelor juridice, astfel că, regulat, juriștii universității se întorc cu coada între picioare și raportează conducerii un nou eșec.

Așa s-a întâmplat și în cazul prezentat de curând de ziarul nostru – “O profesoară a fost dată afară din UVT, pentru că și-a dorit ca studenții săi să își formeze mintea în fața unei cărți, nu a unui ecran” – și tot așa s-au derulat lucrurile și într-o altă speță cunoscută cititorilor Renașterii bănățene.

Ne referim la cazul lectorului arădean Paul Albu, doctor în chimie și absolvent de marcă al UVT, care a îndrăznit să participe la un concurs de angajare la această instituție de învățământ, pe un post de conferențiar universitar la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, concurs la care, însă, favorit al juriului era celălalt candidat, Corina Seiman, lector chiar la facultatea respectivă.

Doar că, dacă tot s-a înscris la concurs, tânărul Paul Albu și-a dorit ca regulile acestuia să fie respectate și de către contracandidata sa, astfel că a solicitat organizatorilor să ia act de faptul că doamna Seiman nu îndeplinea unul dintre criteriile obligatorii de participare la concurs. Puși în fața evidenței, decidenții din UVT n-au avut de ales și au eliminat-o pe Corina Seiman din concurs.

Apoi, dumneaei a contraatacat și a obținut în instanță suspendarea concursului, iar după ce s-a văzut cu sacii în căruță s-a făcut că plouă, renunțând la demersul său judiciar. Am povestit întregul episod, chiar cu lux de amănunte, în articolul “Un fost șef de promoție al Universității de Vest din Timișoara acuză instituția de practici comunistoide”, publicat în 26 decembrie 2020.

Încheiam atunci povestea astfel: “În 4 și 12 noiembrie 2020, Curtea de Apel Timișoara și Tribunalul Timiș luau act, pe rând, de renunțarea la judecată a reclamantei Corina Duda Seiman. Conform răspunsului primit de noi de la UVT, concursul pentru ocuparea postului didactic de conferențiar universitar la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie este și la această oră suspendat, deoarece hotărârile judecătorești pronunțate în cele două dosare nu sunt definitive. Am verificat, așa este. Rămânem pe recepție”.

Au întors-o ca la Ploiești

După cum se vede, am rămas pe recepție, iar astăzi suntem în măsură să vă relatăm cum s-au desfășurat lucrurile ulterior.

În primul rând, vă putem spune că explicația pe care ne-a oferit-o UVT, în decembrie 2020, s-a dovedit a fi praf în ochi, fiindcă onor conducerea universității a refuzat să reia concursul și după ce respectivele hotărâri judecătorești invocate au rămas definitive.

Astfel, inițial, rectorul Marilen Pirtea l-a informat pe Paul Albu că, după rămânerea definitivă a hotărârilor judecătorești, procedura de concurs va fi reluată, toate informațiile în acest sens urmând să fie publicate pe site-ul universității. Ulterior, după ce hotărârile au rămas definitive, conducerea UVT a dat-o la întors: într-un răspuns comunicat candidatului Paul Albu, prorectorul Mădălin Bunoiu a “uitat” că șeful său ierarhic vorbea de “reluarea concursului” și a ținut-o morțiș cu „organizarea concursului”.

Cităm din creația distinsului domn Bunoiu: “În acest sens este important să subliniem faptul că legiuitorul a stabilit prin dispozițiile art. 10 alin. 3 din Metodologia națională faptul că aceste concursuri se organizează în fiecare an universitar, semestrial, și nu după voința discreționară a instituției de învățământ superior sau a persoanelor interesate (n.r. – cât de tare e formularea asta: practic, onor domnul Bunoiu vorbește de funie în casa spânzuratului, luând în considerare toate mașinațiunile întreprinse de decidenții din UVT în favoarea piloasei ieșite prematur din concurs).

Prin urmare, pentru organizarea concursului privind ocuparea postului didactic de conferențiar, poziția 15 (în prezent – poziția 13 din Statul de funcții), Departamentul de Biologie-Chimie, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, trebuie parcurse toate etapele prevăzute de lege în acest sens. Demersul amintit este susținut de prevederile art. 27 din cuprinsul Metodologiei naționale care stipulează în mod clar faptul că în cazul în care postul scos la concurs nu a fost ocupat, concursul poate fi reluat cu respectarea integrală a procedurii de concurs”.

Sublinierea din final îi aparține semnatarului adresei, Mădălin Bunoiu, prin aceasta, autorul dorind, probabil, să accentueze cât de mult respectă dumnealui legislația…

Un post oportun și necesar doar pentru pile?

Brusc și dintr-odată, la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, nu mai era neapărată nevoie de ocuparea postului de conferențiar, așa cum rezulta din memoriul formulat, la vremea respectivă, de conducerea Departamentului de Biologie-Chimie.

Cităm din documentul cu pricina: “Luând în considerare gradul crescut de interes al studenților pentru specializările cărora li se adresează disciplinele aferente postului scos la concurs, rolul important al acestor discipline în economia specializărilor şi complexitatea lor, precum și necesitatea reechilibrării și asigurării viabilității de perspectivă a schemei de personal, considerăm că scoaterea la concurs a postului care face obiectul prezentului memoriu este oportună și necesară”. Ocuparea postului de conferențiar ar fi rămas oportună și necesară dacă favorita juriului, Corina Seiman, ar fi rămas în joc, dar, în noile condiții, schema de personal nu mai trebuie musai completată, nu-i așa?

Și bătuți, și cu banii luați

Din păcate pentru duetul paralel cu legea Marilen – Mădălin, departe de a se arăta impresionat de șmecheriile șefilor UVT, tânărul Paul Albu le-a demonstrat, încă o dată, că și-au ales greșit omul pe care să-l desconsidere.

Chimistul arădean n-a stat prea mult pe gânduri și a acționat în justiție Universitatea de Vest, solicitând judecătorilor să oblige instituția să reia concursul pentru ocuparea postului de conferențiar din momentul suspendării sale. A pierdut în instanța de fond, Tribunalul Arad, dar a câștigat definitiv la recurs, Curtea de Apel Timișoara stabilind, prin decizia pronunțată în 10 februarie 2022, că Paul Albu are tot dreptul să ceară reluarea concursului fix de unde se oprise! Plus cheltuielile de judecată, evident, pe care, ca de obicei, nu le vor plăti Marilen Pirtea și Mădălin Bunoiu, din buzunarele proprii, ci vor fi achitate din bugetul instituției.

Fix așa s-a întâmplat și în cazul profesoarei Georgina Gabor, care, dată afară total abuziv, a câștigat în instanță nu doar reintegrarea în funcție, ci și salariile indexate și actualizate pe toată perioada în care a fost ținută pe tușă plus cheltuielile de judecată. Cazurile Albu și Gabor nu sunt însă singulare, a devenit un obicei ca din bugetul UVT să fie achitate oalele sparte de decidenți.

Curtea de Apel Timișoara a pus punctul pe i

Revenim la motivarea deciziei Curții de Apel Timișoara, pentru a expune raționamentul judecătorilor, unul care a demontat cu ușurință argumentele fără tangență cu realitatea invocate de juriștii UVT. Astfel, instanța a constatat următoarele “Aflat în desfășurare, concursul a fost suspendat, la solicitarea contracandidatei Corina Duda Seiman, în baza sentinței civile nr. (…), pronunțată în dosarul nr. (…) al Tribunalului Timiș.

Deși hotărârea de suspendare a fost anulată prin decizia Curții de Apel Timișoara nr. (…), pronunțată în același dosar, intimata-pârâtă refuză continuarea concursului, susținând, în esență, că întreaga procedură trebuie reluată de la început, conform dispozițiilor art. 27 din Metodologia-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice și de cercetare vacante din învățământul superior (…) în conformitate cu care <în cazul în care postul scos la concurs nu a fost ocupat, concursul poate fi reluat cu respectarea integrală a procedurii de concurs> (n.r. – după cum observați, este fix ceea ce îi răspunsese prorectorul Mădălin Bunoiu lui Paul Albu)”.

În continuare, după ce ia act de decizia instanței de fond favorabile pârâtei, Curtea de Apel Timișoara explică, scurt și la obiect, de ce concursul trebuie reluat din momentul suspendării și nu organizat de la zero (sublinierile aparțin instanței):

“Astfel, sub un prim aspect, Curtea relevă că, în speță, nu sunt îndeplinite condițiile menționate de legiuitor în ipoteza normei, întrucât aceasta are în vedere un concurs finalizat, nicidecum un concurs în derulare. Că este așa rezultă atât din interpretarea literală a normei, cât și din interpretarea teleologică a acesteia și interpretarea în context. În sensul celor de mai sus, Curtea reține că legiuitorul se referă în mod expres la situația în care <postul scos la concurs nu a fost ocupat>.

Or, o astfel de situație se poate ivi fie atunci când la concurs nu s-a înscris nici un candidat, fie atunci când niciunul dintre candidații înscriși nu a îndeplinit condițiile legale de promovare. Nu aceasta este, însă, situația în speță, dreptul recurentului-reclamant de a participa la concurs fiind mai presus de orice contestație.

Tot astfel, nu există nici un temei pentru a reține că reclamantul nu îndeplinește condițiile legale de promovare, de vreme ce respectivele condiții nu au fost verificate, în condițiile legii, până la data prezentei. Pe de altă parte, scopul concursului îl reprezintă ocuparea postului.

Or, câtă vreme procedura nu este dusă la bun sfârșit, scopul nu este atins, nefiind admisibilă sistarea fără temei a unui concurs aflat în desfășurare, în absența unei dispoziții legale sau judecătorești de invalidare a acestuia (…)

Concluzionând, Curtea constată că, în speță, nu există nici un temei legal pentru a refuza continuarea concursului suspendat, motiv pentru care acțiunea reclamantului apare ca întemeiată și se impune a fi admisă (…); în consecință, va fi obligată pârâta Universitatea de Vest Timișoara să reia concursul declanșat pentru ocuparea postului de conferențiar universitar, poziția 15, în cadrul Departamentului de Biologie-Chimie al Facultății de Chimie, Biologie, Geografie a Universității de Vest din Timișoara, din momentul suspendării sale”.

Trist, dar adevărat: la UVT, legea a ajuns să se aplice doar cu forța…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Un candidat șicanat de șefii UVT i-a învins în instanță: concursul rămas fără favorita juriului merge mai departe!

  1. Mădălin Bunoiu este un gunoi cu titulatura de „profesor” cu merite deosebite pe care nu le-a obținut pe bune, ci prin munca studenților mult mai buni decât acest gunoi. Și au fost cazuri în care a acționat împotriva olimpicilor. Pe unii i-a alungat diplomat, pe alții care au îndrăznit sa-i

  2. Da pe bune si Corina Seiman pe care toti o susineti si ii scrieti lucrari e pe bune acolo ca e ea inteligenta sau sant altii pentru ea gen Mihai Puz

  3. Cat in fruntea UVT-ului sunt oammeni care sunt si in Parlament si in partid, lucrurile vor merge prost.

    Ce să spunem de Bunoiu, Pirtea si alti acoliti- niste mizerii de oameni care si-au bagat rudele si jumatate din partid in UVT.

Lasă un răspuns