UDMR respinge varianta testării gratuite: Nu se poate, asta înseamnă că se duce în jos vaccinarea

Kelemen Hunor: Urmează poate cea mai grea iarnă din ultimii 60 de ani pentru Europa. „Preţul îl vom plăti cu toţii”

UDMR respinge varianta testării gratuite: Nu se poate, asta înseamnă că se duce în jos vaccinarea. Liderii PNL, PSD și UDMR s-au întâlnit luni după-amiază într-o nouă ședință a Coaliției. Pe ordinea de zi a discuțiilor se află proiectul de lege al PSD privind certificatul COVID. La întâlnirea de la Parlament, liderii PNL, PSD și UDMR au intrat cu variante proprii despre cum ar trebui să arate proiectul de lege care reglementează acordarea certificatului COVID.

Potrivit surselor HotNews.ro, social-democrații doresc menținerea testării gratuite a angajaților pentru o perioadă limitată în timp ce, liberalii nu sunt de acord cu acordarea certificatului pentru cei care fac testele antigen. UDMR s-a poziționat public anunțând prin vocea lui Kelemen Hunor că nu este de acord cu testarea gratuită.

Ce propun PSD și PNL?

Potrivit surselor HotNews.ro, PSD dorește să mențină testarea gratuită a angajaților pentru o perioadă de maxim 45 de zile. Mai exact, social-democrații propun acordarea unor tichete tip vouchere în valoare de 50 de lei (tichetul).

Voucherele sunt gândite pentru teste antigen care trebuie făcute în instituții publice sau private, acreditate astfel încât rezultatele să fie încărcate în platforma națională.

Statul direcționează către angajator voucherele care pot fi folosite pe o perioadă de maxim 45 de zile de la declanșarea stării de alertă în care se solicită certificatul. Angajatorul are evidența angajaților nevaccinați și este cel care va direcționa către aceștia până la maxim 15 vouchere, potrivit surselor citate.

Potrivit estimărilor social-democrațiilor banii cheltuiți pentru testele gratuite sunt undeva între 150 -200 milioane lei. Aceștia au raportat suma la cheltuielile avute de statul român cu spitalizarea unui bolnav de COVID estimată în valul 4 undeva la 750 milioane lei.

„Încercăm să găsim soluții ca toți români angajați sau nu la stat sau la privat să poată avea acces la certificatul COVID. Nu putem să-i ignorăm și să le interzicem accesul la magazine în perioada când incidența cazurilor va crește. Testarea gratuită este limitată pe când folosirea certificatului COVID poate fi mult mai îndelungată de o lună de zile și nu pune în pericol campania de vaccinare”, au explicat sursele citate.

De partea cealaltă, liberalii cer clarificări referitoare la cine face plata testelor, câți bani trebuie alocați și ce indicatori de incidență sunt luați în calcul. PNL nu este de acord ca certificatul verde să se aplice celor care fac testul antigen, dar ar putea să se aplice celor care fac prima doză de vaccin, iar până la a doua doză, să fie eliberat un certificat temporar.

UDMR a anunțat că respinge varianta testării gratuite

Chiar înainte de ședința Coaliției UDMR a anunțat că respinge varianta testării gratuite pentru că „ar însemna o cheltuială de miliarde de lei de la bugetul de stat”, susține Kelemen Hunor.

CITEȘTE ȘI: Șofer român, la un pas să fie linșat pe o stradă din Italia după ce a intrat cu mașina într-un grup de trecători

„Nu sunt de acord cu testele gratuite. Cel mult pentru 28 de zile, e perioada în care poți să faci vaccinare completă. Asta se poate accepta, mai mult nu se poate. Înseamnă miliarde. Nu se poate să îți plătească statul, că tot de la buget se plătește, că nu aduce nimeni bani de acasă. Nu vrei vaccin, vrei teste gratuite. Nu se poate, asta înseamnă că se duce în jos și vaccinarea. În 72 de ore se repetă testul. Asta unde ne duce? Dăm teste gratuite pentru tot poporul? Nu este corect nici politic, nici moral. Vom discuta în coaliție pentru 28 de zile cel mult și vom lua o decizie”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24, conform HotNews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns