Turiști timișoreni, amendați fără milă de poliția ungară!

amenda Ungaria

O cititoare a ziarului „Renașterea bănățeană” ne-a relatat situația jenantă în care a fost pusă în timp ce vizita orașul Szeged, înfrățit cu Timișoara.

„Mulți timișoreni călătoresc des în Ungaria, mai ales în orașele apropiate frontierei. Doresc să vă sesizez un incident întâmplat în Szeged sâmbătă seara (10.03.2018 – n.a.). Vizităm des acest oraș și Ungaria, mai ales în weekend, pentru băile termale sau alte evenimente. Din păcate, nu vorbim limba maghiară, dar nu a fost o problemă, pentru că engleza sau germana sunt des utilizate aici.

Am mers în vizită și în acest weekend, ca foarte mulți români, ne-am cazat la hotel, am condus către centru și am parcat regulamentar chiar în fața primăriei, în Szecheny-ter, unde se ținea și un festival, ca apoi să mergem la Băile Anna, situate foarte aproape. La întoarcerea la mașină găsim amenda pe parbriz! Pe automatele de parcare scrie în engleză că se taxează doar în zilele lucrătoare, deci nu am înțeles! De ce? Și doar la mașina noastră din zecile de mașini parcate acolo!

Am telefonat la Poliție și ne-au spus să rămânem acolo până ajunge un echipaj. A durat aproape o oră și au fost foarte nepoliticoși și parcă deranjați. Ne-au spus în engleză că nu este treaba lor, apoi brusc au plecat, spunându-ne în grabă că e zi lucrătoare (sâmbăta?), deci trebuie să plătim! Nu era niciunde vreo notificare lizibilă, nici pe internet!

Vă scriu pentru că suntem foarte indignați și contrariați de ceea ce s-a întâmplat! Am invitat și alte persoane să viziteze acest oraș frumos și până acum nu am avut nici o neplăcere, dar momentan nu mai înțelegem ce se întâmplă aici. Așa vor să primească turiștii? Cu amenzi nejustificabile?”, ne-a scris F.A., timișoreanca supărată.

Familia le-a scris în limba engleză și celor care se ocupă de sistemul de parcare din Szeged, iar aceștia au reacționat imediat și au anunțat-o că va primi răspuns în 30 de zile.

Reamintim că Timișoara și Szegedul sunt înfrățite de două decenii, iar sistemul de parcare cu plată din orașul de pe Bega a fost „importat” chiar din această localitate ungară.

Oricum, aviz amatorilor de călătorii în Szeged: mai bine plătiți parcarea și în weekend decât să vă treziți amendați.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

28 thoughts on “Turiști timișoreni, amendați fără milă de poliția ungară!

 1. Stimată Daniela Damian ! Ai pus botul că un ziarist dornic de senzații tari! Poliția a procedat corect pentru in in aceea zi (10 martie) era considerată zi de lucru.A fost specificat și pe siteul societății care administrează parcarea.Ar fi bine că să verificați informațiile înainte de a scrie un articol b!

  1. Corecta observația.
   Poate ca nu „a pus botul” dar chiar i-a făcut plăcere sa deformeze putin realitatea cautând prin pubela faptelor banale un eveniment senzațional.
   Total ne-profesionista abordarea, e vorba de jurnalism făcut pe genunchi fără o documentare prealabila. Mediocru, dezgustător.
   Pentru jurnalism și documentare, tovarășa Damian, luați lecții de la Brindescu!

   1. Atenție, tovarășu 11, la cuvintele pe care le folosiți, pentru că răspundeți pentru ele, conform legii.

    Oricum, vă mulțumesc pentru sfatul de la final și vă asigur că mă străduiesc în permanență să iau lecții de la colegii mei performanți.

    1. Autoarea articolului începe sa prolifereze amenințări! Ce tare, mi s-a făcut frica!!!

     Asta denota o atitudine de tip dictatorial, comunist, ce se perpetuează la redacția drapelului rosu și după lovitura de stat din 1989.
     O atitudine de tovarășă, asa se chemau comuniștii de la drapelul rosu dinainte de 1989.

     Pazea tovarășu 11, vin mascații, duba-i pregătită!

     1. Corect în limba română este să „profereze” amenințări. A prolifera înseamnă, conform DEX, o lectură pe care v-o recomand, a se înmulți.

 2. La ei sâmbăta este considerată zi lucrătoare. Necunoașterea unor legi sau reguli nu te scutește de responsabilitate. Daca vine un ungur la noi si parcheaza in centrul Timisoarei la ora 9.30, necunoscand ca este diferenta de fius orar intre cele doua tari, nu il scuteste de amenda.

   1. Corect.
    „Necunoașterea unor legi sau reguli nu te scutește de responsabilitate.” nu are nicio legătura cu „fius”-ul orar.
    Greșești, plătești! și asta e valabil oriunde te-ai afla pe acest pietroi gigantic numit Terra.

 3. Didos si Benda, vorbiti prostii. Credeti ca un maghiar sau un sarb care vin in Timisoara stiu de site-ul Timpark si il acceseaza ca sa vada ce comunicat de ultima ora e publicat?

 4. Nu stiu pentru ce va agitati asa… In articol scrie despre patania unor timisoreni la Szeged si autoarea ne sfatuieste ca e mai bine sa platim pentru parcare, decat sa riscam sa fim amendati. Chiar nu vad ce e rau in asta?!

 5. Parcangii unguri merg la intimidare. Eu am patit aproape la fel in vara in Budapesta in zona centrala. Am platit parcarea pana la ora 18, dupa aceasta ora fiind free in acea zona, si la plecare am gasit amenda in parbriz cu ora 18:05. Am sunat la societatea ce administreaza parcarile cerand explicatii, raspunsul lor fiind „nu intelegem engleza dar ar fi bine sa platiti amenda programul de plata fiind pana la ora 21”. Ulterior am oprit un echipaj de politie le-am aratat amenda sunandu-mi ca este abuziva si pot pleca linistit fara a o plati.

 6. Nu cred ca s-a sesizat cineva referitor la titlul tendențios și extrem de ne-profesionist al articolului „Turiști timișoreni, amendați fără milă de poliția ungară”.
  Tovarășa Damian, autoarea articolului, poate ar trebui sa o lase mai ușor cu incitarea la ura împotriva maghiarilor – dacă Timisoara (fost oraș maghiar) este într-adevăr înfrățită cu un oraș maghiar din Ungaria atunci dumneaei, ca timișoreancă veritabila ce se considera, ar trebui sa aibă o atitudine frățeasca și nu una anti-frățeasca, de sorginte bolșevico-dâmbovițeană.
  Din articol reiese ca amenda a fost data de o firma particulara și nu de către politie, care a și precizat ca nu era treaba lor. Politia maghiara s-a deplasat la fata locului în urma sesizării de către cei implicați (crezând ca e vorba de un accident sau o infracțiune) iar în urma unei simple constatări la fata locului s-a stabilit ca era vorba de un caz banal de staționare fără plata taxei de parcare de care „turiștii timișoreni”.
  Nimic nou sub soare, doar prostie și o taxa pe prostie acumulata aplicata prompt și corect.
  Cum se zice pe la noi: „Domnia și prostia se plătesc”.

  1. Surprinzător câtă pasiune a incitat un simplu articol, în care am relatat o situație.
   Da, pagina de internet a sistemului de parcare din Szeged are următoarea adresă: http://szepark.hu/, iar acolo scria că 10 martie este considerată zi lucrătoare, dar numai în limba maghiară, din care, întâmplător, cunosc suficiente cuvinte ca să pricep. Există și o versiune în limba engleză, dar multe secțiuni dau „404 sorry that page doesn’t exist”.
   Persoanele la care face referire articolul au recunoscut că nu știu maghiara, ceea ce nu-i împiedică să călătorească des în Ungaria și să aprecieze serviciile turistice din țara vecină, pe care și eu le consider de înaltă calitate.
   Acuzația de incitare la ură împotriva maghiarilor mi se pare rizibilă, aș fi scris exact la fel dacă era vorba de poliția română, greacă, sârbă, franceză sau oricare alta. Cât despre precizarea „Timișoara – fost oraș maghiar”, cred că această nostalgie îl roade rău pe autorul comentariului și îl face să vadă ură acolo unde nu este.

   1. Stimabilă autoare de articol la fostul ziar comunist Drapelul Rosu (cum se intitula până în 1989, asa după cum exista scris astăzi pe pagina de Internet a Renașterii Bănățene). Comuniștii se chemau între ei tovarăși, de aia am folosit apelativul „tovarășa Damian”. Nu am reținut ca va displace.
    În loc sa divagați pe tema anti-maghiară ați fi putut să vă asumați răspunderea pentru conținutul confuz și mediocru al produsului dumneavoastră „jurnalistic”. Mai mult, răspundeți la comentarii cu un oarecare subânțeles disimulat ușor de detectat ce denota diletantism, o șmecherie tipic sudista.
    Cititorii au intervenit prin comentariile lor pentru a aduce clarificările ce se impuneau pentru a corecta lipsa de claritate în conținutul articolului.
    Doar o mica paranteză pe marginea unui subiect care supăra: Timisoara a fost fondata de maghiari, administrata de maghiari și multi alții, astea sunt fapte dovedite istoric, asta nu ar trebui sa mire, sunt fapte cunoscute de toți bănățenii indiferent de origini sau etnie.
    Dacă suntem azi foarte nostalgici după valorile autentice ale acestui spațiu geo-cultural, cu care multi ne mândrim deoarece sunt recunoscute la nivel mondial (citez aici doar o infima parte dintre celebritati : Huniady, Bartok, Szekely, Telbisz, Eugeniu de Savoya, Adam Müller Guttenbrun, Florian Mercy, Johnny Weismuller), este pentru ca azi ne lipsesc valorile și modelele.
    Suntem nostalgici după curățenia ce exista odinioară pe străzi și trotuare și pe Corso, de comportamentul elegant și manierat, de respectul fata de cei în etate, de vecini și de colegi. De ce suntem nostalgici? Pentru ca totul s-a schimbat în rău și din păcate noi românii am uitat toate astea și mai mult începem sa aruncam cu pietre și cu noroi înspre civilizațiile vestice în loc sa învățam de la ei cum sa ne comportam demn, civilizat, sa nu ne țigănim, sa nu furam, sa nu facem « inginerii financiare » și alte fapte ce țin de trecut și de tarile orientale.

    1. 11, n-ați nimerit-o nici cu această tentativă. Nu am lucrat nici o zi la „Drapelul roșu” și sunt timișoreancă născută și crescută aici. Mai mult, nu am sânge „sudist”, am înțeles exact aluzia. Sunt de acord că Timișoara de azi seamănă tot mai puțin cu cea din copilăria mea.

     Cât despre apelativul „tovarășă”, am crezut că așa sunteți dumneavoastră obișnuit să vă adresați…

     Pentru problemele orașului, vă puteți adresa și primăriei, pentru că nu presa le va rezolva, ea poate doar să le semnaleze. Avem și un viceprimar maghiar, un domn extraordinar și amabil, care cu siguranță se va oferi să vă acorde toată atenția pe care o meritați.

     Constat că aveți suficient timp pentru a scrie comentarii foarte lungi și elaborate, prin care insultați o persoană pe care nici măcar nu o cunoașteți și exprimați opinii într-un domeniu pe care nu-l stăpâniți. Lucrați cumva la stat?

 7. polițiștii din szeged se pare ca tin ziua de odihna SAMBATA !
  DECI SUNT SÂMBATARI !
  SI APLICA LEGEA DISCRETIONAR.
  PS. AM PĂȚIT ȘI NOI CEVA SIMILAR DIN CARE A REZULTAT BUNA PRIETENIE ÎNTRE POPOARE.

 8. Doamne, ce agitatie p-acilea… e de rasul curcilor. Treaba e urmatoarea: unu si cu unu face doi, zilele lucratoare sunt toate in afara de dumineci si de sarbatorile legale. Deci sambata este considerata, nu numai in Ungaria, zi lucratoare, la fel este in Austria, Germania, etc. Bineinteles ca este foarte util a se citi indicatiile privind regulamentul de parcare, te üpopate proteja de necazuri ulterioare. Nu cred ca autoritatile maghiare au un interes in a.i supara pe turisti, indiferent din ce tara ar fi ei, pentru ca profita de ei din punct de vedere economic. Titlul articolului e putin umflat cu pompa, dar asa sunt jurnalistii, vor sa atraga atentia cititorilor.

 9. „Ziua de lucru” (Werktag, working day, jour ouvrable …) este definita diferit in diversele tari, uneori chiar in diversele regiuni (Land-uri, cantoane) ale aceleiasi tari.
  Regulile locale sunt bine cunoscute si respectate de catre localnici. Indicatii speciale (pentru turisti, de exemplu) se gasesc foarte rar, si mai rar in limbi straine uzuale.
  De aceea este recomandat sa va informati din timp care este situatia specifica acolo unde doriti sa mergeti.
  In general se pot considera ca zile nelucratoare zilele definite local ca sarbatori legale plus o zi de odihna pe saptamana (de obicei duminica).

 10. Era o atentionare pentru turisti! Nu o ocazie pentru nationalisti, limitati intelectual si psihopati sa isi scrie aberatiile veninoase! Puteau fi turisti germani, italieni sau americani, etc. Nici localnicii nu cunosteau “prerecuperarea” zilei nationale intr-o zi de weekend care nu a fost aplicata uniform la toate institutiile sau obiectivele de interes si nu a fost notificata international mai ales intr-un oras de interes turistic.

 11. 11, 111?!…de ce nu, 007!….d.lor, va este rusine sa va ,,dati,, numele real???!!!…aveti tupeul sa comentati din ,,anonimat,,???!!!

 12. In anul 2017, am parcat masina langa spitalul din Szeged. Pana m-am dezmeticit , de unde sa compar tiket de parcare (care se vindeau la un chiosc di parcul situat cam la 3-400 m ) amenda era deja pusa in geamul masinii. Nu mi-au dat nici macar ragazul de 20 de minute ca sa-mi cumpar tiketul ! Am incercat sa platesc cu telefonul, dar se poate plati doar cu telefoanele cu numar de Ungaria.
  A trebuit sa gasesc unde este posta, sa stau la coada si sa platesc acea parcare !
  Se pare ca in 2018 s-au schimbat lucrurile, exista peste tot automate de parcare, dar nu mai poti plati acei 1560 forinti pentru ziua intreaga ! (Atentie ! nu politia mi-a dat amenda , ci cei d ela Tellpark !)
  Oricum, nu mi s-a parut normat ca , vazand o masina straina acolo, sa sara ca ulii asupra puilor de gaina !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *