Trei studenți din Timișoara au construit o bicicletă cu hidrogen

Trei studenți din Timișoara au construit o bicicletă cu hidrogen

Trei studenți din Timișoara au construit o bicicletă cu hidrogen

Bicicleta cu hidrogen (H2-Bike Concept) a fost realizată în cadrul proiectului coordonat de profesorul universitar Corneliu-Marius Crăciunescu, membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România, cu concursul unui grup de studenți de la Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara, compus din Deliana-Maria Duma, de la specializarea Ingineria Materialelor, Sergiu-Ionuţ Faluvegi, de la specializarea Autovehicule Rutiere, și Albert-Cristian Forgacs, de la specializarea Inginerie Mecanică, cu sprijinul tehnic al dr. ing. Traian Bena, din Departamentul de Ingineria Materialelor și a Fabricației.
Colectivul multidisciplinar a reușit adaptarea unei biciclete electrice la un sistem cu pile de combustie, care transformă hidrogenul în energie electrică. De menționat este faptul că stocarea hidrogenului se face la presiune redusă, folosind hidruri metalice, reducându-se astfel substanțial riscurile legate de utilizarea acestui tip de energie.
Realizarea vehiculului, începând de la proiectarea acestuia, a durat aproximativ 6 luni și a presupus adaptarea unei biciclete electrice, bateria fiind înlocuită cu un tub de hidrogen. Costurile totale s-au ridicat la circa 12.000 de euro.
Tinerii care au contribuit la realizarea bicicletei cu hidrogen au fost selectați la recomandarea cadrelor didactice, fiind considerați vârfurile studenților care studiază la cele trei specializări ale Facultății de Mecanică.
Bicicleta a fost testată la Noaptea Campusului Deschis, eveniment organizat de universitate, sub egida Nopții Cercetătorilor Europeni, în 29 septembrie. Rectorul UPT, Florin Drăgan, a fost unul dintre cei care au testat această bicicletă.
Trei studenți din Timișoara au construit o bicicletă cu hidrogen
”Una dintre utilitățile proiectului este dată de faptul că oamenii pot să urce pe această bicicletă, să o încerce. S-a întâmplat la Noaptea Cercetătorilor și la alte evenimente organizate de Universitatea Politehnica din Timișoara. Am avut elevi de la mai multe licee care au încercat-o, chiar și studenți din Franța, foarte entuziasmați… Bicicleta cu hidrogen e foarte importantă pentru formarea studenților în domeniul autovehiculelor cu hidrogen. Ei pot învăța pe ceva simplu principiile de bază ale energiei pe bază de hidrogen”, a explicat profesorul universitar Corneliu-Marius Crăciunescu.

CITEȘTE ȘI: Un veritabil haos! Studenții și profesorii de la Politehnică și Universitatea de Vest, cot la cot cu riveranii, se bat pe locurile de parcare (foto)

Proiectul, finanțat cu fonduri norvegiene, are ca parteneri inspectoratele școlare județene Timiș și Hunedoara. Scopul este de a încuraja elevii de liceu și studenții, dar și publicul larg, să participe activ la activitățile care urmăresc creșterea interesului pentru energia verde și promovarea soluțiilor disponibile, contribuind astfel la transferul societal de la energia pe bază de combustibili fosili la energia curată.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *