Trecem la ora de iarnă!

Trecem la ora de iarnă!

Trecerea la ora de iarnă are loc în ultimul weekend din octombrie, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică. În acest an, schimbarea orei la ora de iarnă are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, între 30 și 31 octombrie.

Schimbarea orei se face dând ceasul înapoi cu o oră pentru a trece la ora de iarnă, iar ora 4 devine 3. Trecerea la ora de iarnă și de vară a început la noi în țară din anul 1932, când România a aderat ca țară la acest mecanism. În prezent sunt 70 de țări care își schimbă ora și nu toate au aceleași perioade stabilite pentru schimbarea orelor.

Trecerea la ora de iarnă ne afectează direct pentru că avem nevoie de o perioadă de acomodare. Cea mai mare problemă este legată de orele de somn pentru că ele trebuie schimbate ca să adormim cu o oră mai devreme. Trecerea la ora de iarnă poate afecta ceasul biologic și pot apărea dereglări hormonale din cauza fluxului schimbat de melatonină (hormonul somnului).

Când se trece la ora de iarnă, este posibil ca o perioadă de câteva zile să apară oboseală, stres mai ridicat, tulburări de somn și astenia de toamnă. Pentru a resimți cât mai puțin trecerea la ora de iarnă se recomandă culcarea și trezirea la ore fixe. O rutină înainte de somn vă ajută să vă păstrați sincronizarea ceasului biologic. Înainte de a merge la culcare nu beți cafea și nu mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.

CITEȘTE ȘI: Abonații Colterm au din nou căldură și apă caldă? Situația din Timișoara, informații de ultimă oră

Trecerea la ora de iarnă sau la ora de vară nu mai este obligatorie la nivelul Uniunii Europene. În 2019, Parlamentul European a votat ca fiecare țară să poate alege dacă mai schimbă ora sau nu. Măsura se aplică din acest an, 2021. Țările care vor să mențină ora de vară și ora de iarnă au făcut o ultimă schimbare în ultima duminică din martie 2021.

Țările care vor să rămână la ora de iarnă vor face trecerea la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie 2021. România încă nu a luat o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă. Țările din Uniunea Europeană trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană dacă aleg să facă pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns