Tot mai mulţi copii şi tineri din Timiş ajung la psihiatru

copil1

În Timiş, numărul copiilor şi adolescenţilor cu probleme psihiatrice s-a dublat în ultimii doi ani

Ministerul Sănătăţii a desfiinţat programul naţional prin care erau finanţate acţiunile de prevenţie, consultaţiile şi medicamentele

Patologia psihiatrică şi toate aspectele legate de sănătatea mintală alterată au ajuns să fie în mare măsură apanajul generaţiei tinere. Copiii şi adolescenţii sunt mai expuşi şi mai vulnerabili în faţa acestui gen de probleme.

Potrivit Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie, una din patru persoane poate dezvolta o afecţiune mintală pe parcursul vieţii, o jumătate dintre bolile psihiatrice manifestându-se până la vârsta de 14 ani. Conform specialiştilor, trei sferturi dintre persoanele afectate prezintă simptome specifice înainte de vârsta de 24 de ani. ărul copiilor şi adolescenţilor care au nevoie de susţinere psihiatrică s-a dublat.

În evidenţele secţiei de psihiatrie pediatrică a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara, în anul 2014 şi prima jumătate a lui 2015, s-au aflat 3.107 persoane, dublu faţă de perioada anterioară 2012- 2013, când erau înregistrate 1.581 de cazuri.

Toate patologiile psihiatrice, în creştere

Tot mai mulţi copii şi adolescenţi timişeni manifestă simptome caracteristice patologiei psihiatrice. „Dacă comparăm anii 2012-2013 cu perioada 2014-2015, observăm că a crescut numărul de cazuri.

Astfel, în ceea ce priveşte tulburările anxioase – copii anxioşi, cu frică excesivă, griji – numărul cazurilor a crescut de la 131 la 566, iar referitor la ADHD (tulburare hiperactivă cu deficit de atenţie) de la 430 de cazuri s-a ajuns la 693. Numărul tulburărilor depresive a crescut de la 31 la 214; al tulburărilor de conduită (comportament urât, consum de diverse substanţe, chiul şcolar etc.), de la 708 la 1.224; al autismului, de la 140 la 170; al anorexiei mentale (tulburări alimentare), de la 12 la 20.

Numărul cazurilor de tulburări psihotice (psihoze, comportament bizar, delir etc.) a crescut de la 53 la 80, al celor de schizofrenie, de la 34 la 42, iar al celor de tulburări bipolare, de la 9 la 38. Numărul copiilor cu ticuri (care clipesc, au diverse complexe) s-a dublat, ajungându-se de la 33 la 60”, a precizat şeful Secţiei de psihiatrie pediatrică din cadrul Clinicii de Psihiatrie şi Neurologie pentru Copii şi Adolescenţi a Spitalului „Louis Ţurcanu” Timişoara, Laura Nussbaum.

AFLĂ MAI MULTE DIN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE SÂMBĂTĂ, 18 iulie, A COTIDIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *