Tot mai mulți copii români au ajuns sub pragul de sărăcie

copii saraci

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie și excluziunea socială au crescut în rândul copiilor români (36,3 la sută), arată datele unui nou raport al organizației ”Save the Children”. Criza pandemică i-a expus acestor riscuri tocmai pe copiii cei mai vulnerabili, iar situația este și mai severă în cazul copiilor cu dizabilități, al celor de etnie romă și al celor în situație precară, cum sunt copiii născuți din mame minore.

CITEȘTE ȘI: Nivelul anticorpilor nu este relevant pentru protecţia anti-COVID şi nu influenţează decizia de vaccinare

Încă de dinaintea acestei crize, Salvați Copiii România a avertizat că educația are costuri ascunse în România, iar România se numără printre țările în care legătura dintre statusul socio-economic și rezultatele școlare este una de cauzalitate.

Rata deprivării materiale severe a crescut în rândul populației generale în rândul copiilor români – de la 17,7 la sută la 21,4 la sută și, în cazul copiilor mai mici de 6 ani, de la 16 la sută la 22 la sută. În 2020, 1.582.000 de copii din România se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială. Copiii au fost cei mai vulnerabilizați de pandemie, iar riscul de sărăcie și excluziune socială printre copii a crescut cu 0,5 puncte procentuale. Un grup în mod special vulnerabil este acela al copiilor mamelor minore: în 2019, s-au înregistrat 7.977 de mame minore, dintre care 700 aveau sub 15 ani.

Pe de altă parte, pandemia a accentuat inegalitatea de acces la servicii medicale de calitate: 23 la sută dintre părinți se aflau, în aprilie 2020, în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15 la sută spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii. Copiii cu dizabilități, mai ales cei din zonele rurale și copiii de etnie romă sunt în risc crescut de excluziune socială și segregare, inclusiv în ceea ce privește educația.

Copiii lăsați în țară, în urma migrației economice a părinților, constituie o altă categorie vulnerabilă. Numărul acestora a ajuns la 75.136 la finalul lunii decembrie 2020, dintre care 13.253 cu ambii părinți plecați, iar 9.409 rămânând în grija unui singur părinte, celălalt fiind nevoit să muncească peste graniță. Cei mai mulți rămân în grija bunicilor sau a altor rude, dar sunt și cazuri în care copiii sunt lăsați pe cont propriu sau în sistemul alternativ de protecție.

Problema sărăciei a fost semnalată nu doar în România. Mulți copii din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu niveluri inacceptabile de sărăcie și nu există nicio țară europeană fără copii în prag de sărăcie, arată noua analiză a Save the Children, care cuprinde 14 state europene: 9 din Uniunea Europeană și alte 5 non-UE.

Astfel, în Germania, una dintre cele mai bogate țări ale lumii, un sfert dintre copii sunt în risc de sărăcie; în Spania și România, unul din trei copii trăiește sub pragul de sărăcie; în Italia, estimările arată că 200.000 de copii au ajuns într-o situație de sărăcie extremă în 2020. Situația este mai critică în zona Balcanilor de Vest, unde rata sărăciei în rândul copiilor a variat de la 49,4 la sută în Albania la 30,6 la sută în Bosnia-Herțegovina și 20,7 la sută în Kosovo.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *