Timpark, consultare publică ținută „la secret”

Timpark, consultare publică ținută „la secret”

Timpark, consultare publică ținută „la secret”.

Renașterea bănățeană vă informa ieri, 27 aprilie, că Primăria Timișoara intenționează să extindă sistemul de parcare cu plată Timpark pe încă 30 de străzi din oraș. Propunerea se află momentan, conform celor apărute în spațiul public, în consultare publică, pentru 30 de zile, iar mai apoi va fi trimisă Consiliului Local spre aprobare, sub formă de proiect de hotărâre.

Cel puțin așa sună anunțul publicat pe trei site-uri de știri și informații, din Timișoara. Anunțul cuprinde și alte modificări, care însă nu au un impact major asupra majorității timișorenilor posesori de autovehicule și plătitori de parcare.

Textul apărut este identic pe cele trei site-uri. Dar există o mare problemă ce ține de legalitatea și transparența administrativă a acestui anunț. În primul rând, anunțul nu precizează unde exact pot fi consultate de către public, modificările propuse la Regulamentul de parcare Timpark. În plus, nu se menționează data de începere și de terminare a acestei consultări, nici locul unde va avea loc: o locație fizică sau prin comunicare prin email, telefon sau poștă, așa cum s-a făcut în cazul celorlalte consultări publice pe diverse proiecte inițiate de primărie sau de către Consiliul Local Timișoara.

Cert este că, deși a apărut în spațiul public încă de joi, 27 aprilie, conținutul modificărilor la regulament, până la ora publicării acestui material, nu este postat nici pe site-ul Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara – TIMPARK (Timpark – SPAPP) dar nici pe site-ul Primăriei Timișoara (Acasa – Primăria Municipiului Timișoara (primariatm.ro), la niciuna dintre secțiuni. Și nu apare vreo mențiune nici măcar pe paginile “oficiale” de Facebook ale celor două entități sau pe cea a primarului Dominic Fritz sau a viceprimarului Ruben Lațcău, care are în subordine directă serviciul Timpark.

La Serviciul Comunicare al Primăriei Timișoara, nu se știe nimic despre acest anunț care ar trebui să fie public, iar în realitate a fost deja diseminat. “În instituția noastră cât și pe site-ul primăriei nu este publicat niciun anunț referitor la modificări ale acestui regulament al Timpark. În mod normal, se publică proiectul de hotărâre propus spre aprobare, dar pe pagina primăriei nu există în acest moment anunțul la care vă referiți”, a declarat pentru Renașterea bănățeană, Lăcrămioara Condea, consilier în cadrul Serviciului Comunicare al Primăriei Municipiului Timișoara.

sediu timpark

La Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara – TIMPARK, l-am contactat pe directorul executiv, Ionel Ursu. El nu a putut explica cum și de ce anunțul a apărut de ieri în presă, dar că va fi făcut public în curând. Ironie 100%.

“Propunerea de schimbare a regulamentului am făcut-o noi, societatea Timpark. Vom urca pe pagina web a Timpark propunerea noastră, făcută către Consiliul Local, doar că încă e în așteptare la secretariatul Consiliului Local”, a declarat, pentru Renașterea bănățeană directorul executive al Timpark.  Cu alte cuvinte, deocamdată documentul este de ordin intern deși a a fost făcut public încă de ieri, pe canale necunoscute.

Rămâne un mister de ce informarea nu a fost făcută publică, în sens concret, dacă tot a fost diseminată, și a ajuns țintit doar la trei site-uri care se adresează cititorilor timișoreni. Ceea ce confirmă cele relatate de ziarul nostru ieri, și anume că municipalitatea nu a făcut niciun anunț public în acest sens, fiind încă o măsură nepopulară, la fel cum a fost cazul cu majorarea taxelor și impozitelor și creșterea prețului la gigacalorie, puse deja în aplicare anul acesta.

Dincolo de căile neștiute ale comunicării între instituția Primăriei Timișoara, societățile din subordine și doar o anumită parte a presei, se pune problema transparenței în relația cu cetățenii Timișoarei, de altfel direct interesați și vizați de schimbările din regulamentul de parcare.

Din dorința de a informa cât mai corect și dezinteresat timișorenii, Renașterea bănățeană vă prezintă care sunt cele mai importante puncte din propunerea Timpark, ce va fi supusă votului consilierilor locali. Așa cum a apărut deja în spațiul public, principala modificare constă în extinderea sistemului Timpark pe încă 30 de străzi din oraș.

Cea mai importantă noutate adusă de Regulament este modificarea Anexei 2 – Lista străzilor pe care se aplică sistemul de parcare, Anexei 3 – Definire zone tarifare, Anexei 5 – Subzone tarifare și Anexei 6 – Hartă, ce fac parte integrantă din H.C.L. nr. 20/25.01.2022, cu anexele corespunzătoare la prezenta hotărâre, în sensul că o serie de străzi din Municipiului Timişoara, pe care în prezent se parchează gratuit, vor intra în sistemul de plată al parcării Timpark.

Aceste străzi sunt: 1 Decembrie 1918, B-dul Mareșal Alexandru Averescu; Azuga; Nicolae Boboc, Aleea Tiberiu Brediceanu, Arhitect Marcu Duiliu, Dunărea, Eneas, Martir Alexandru Ferkel-Șuteu, Mareșal Ferdinand Foch – zonă verde cu tarif progresiv, Traian Grozăvescu, Martir Herman Sporer, Nicolae Ilieșu, Independenței, Intrarea Iorgovanului, Dumitru Kiriac, Intrarea Zoltan Kodaly, Lacului, Lalelelor, Dr. Mitropolit Vasile Lăzărescu, Măcin, Meziad, Alexandru Miletici, Ioachim Miloia, Ioan Rusu Șirianu, Salcâmilor, Ștrandului, Transilvania și Calea Stan Vidrighin.

De asemenea, nivelul tarifului de parcare perceput pentru staționarea autocarelor în parcarea amenajată pe str. Ștrandului din Municipiul Timișoara, după cum urmează: 3 euro/12 ore (exclusiv TVA) – prin modalitatea de plată prin intermediul telefoniei mobile prin SMS; 15 lei/12 ore (inclusiv TVA) – prin modalitatea de plată prin intermediul telefoniei mobile on-line utilizând un card bancar.

Abonamentele de tip „Rezident”, achiziționate de către utilizatorii sistemului de parcare Timpark, nu își pierd valabilitatea și nici avantajul pe care îl conferă, acela de a staționa în sistemul Timpark în zona de domiciliu/rezidență la un preț cu mult mai avantajos decât prețul unui abonament de culoarea aferentă zonei de domiciliu/rezidență. Astfel, un abonament de tip Rezident pentru zonele Roșie, Galbenă și Albastră au un cost de 0,44 lei/zi, 0,36 lei/zi și 0,28 lei/zi, iar abonamentele simple pentru zonele Roșie, Galbenă și Albastră au un cost de 1,80 lei/zi, 1,44 lei/zi, respectiv 1,08 lei/zi.

Propunerea de modificare a Regulamentului se află în consultare publică pentru 30 de zile lucrătoare, ulterior urmând a fi supusă aprobării Consiliului Local al Municipiului Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *