Timișul, pedepsit pentru corectitudine? Fritz: „Am testat peste 2.700 de persoane – în județul Caraș-Severin au fost doar 40. Ghiciți care dintre cele două județe este în scenariul roșu

Promisiunea primarului Fritz: În seara asta, Colterm va fi reconectat la gaz și va putea reporni sistemul de încălzire

În județul Timiș s-au efectuat, în data de 16 februarie, 10 la sută din toate testele țării, adică 2.712 din 27.362. Aceste date l-au făcut pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz, să reacționeze.

„Am testat peste 2.700 de persoane – în județul Caraș-Severin au fost doar 40. Ghiciți care dintre cele două județe este în scenariul roșu. Cât timp măsurile de restricții se iau în funcție de rata de infectare, această rată trebuie să fie un instrument credibil și comparabil. Altfel cum să convingem oamenii că restricțiile sunt un efort ce merită?

Timișul e pedepsit pentru că nu se minte singur. Știm de un an că doar testarea masivă ne permite să ținem lucrurile sub control. Strategia unor județe de a suprima situația adevărată a infectărilor este una care ne va costa pe toți. Mă bucur că Ministerul Sănătății lucrează la un sistem care va transparentiza numărul de teste făcute în fiecare județ”, a declarat Fritz.

Timișul este județul cu cea mai mare rată de infectare (3,84 la mie), dar este și județul care testează cel mai mult (4,5 la mia de locuitori). Diferențele dintre județe în ce privește testarea sunt uriașe: de la o rată de 4,5 teste la mia de locuitori în Timiș, la 0,3 la mie în Vrancea și în Brăila sau chiar 0,1 la mie în Caraș Severin.

CITEŞTE ŞI: Autoritățile analizează oportunitatea carantinei în alte localități din Timiș. Sunt vizate și două comune periurbane

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat că scăderea numărului de teste a devenit vizibilă din decembrie încoace:

„Poate să fie acea teamă a oamenilor de a se mai prezenta la testare pentru că, automat, urmează o carantină de 10 sau de 14 zile. Poate să fie, în egală măsură, acea disponibilitate de teste rapide, oamenii care au simptome își procură acele teste rapide și le prelucrează acasă și atunci și acest lucru poate să contribuie ca explicație la scădere numărului de testări”.

CITEŞTE ŞI: Locuitorii comunelor din jurul Timişoarei s-au săturat de carantinări şi restricţii!

Datele obținute de corespondenții Europa FM în țară arată că județele care au un nivel scăzut de testare sunt și bine plasate în raportările privind cazurile de coronavirus.

„Este o problemă care ține foarte mult și de factorii locali. Fiecare unitate administrativă trebuie să aibă grijă de populația pe care o are în jur și cred că printr-o comunicare importantă, printr-o accesibilitate corectă la testare, se poate ajunge la un nivel mai bun de testare, care să ne ajute să avem o imagine mai bună la ceea ce se întâmplă”, a mai spus Andreea Moldovan.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timișul, pedepsit pentru corectitudine? Fritz: „Am testat peste 2.700 de persoane – în județul Caraș-Severin au fost doar 40. Ghiciți care dintre cele două județe este în scenariul roșu

Lasă un răspuns