Timișorenii sunt nemulțumiți de parcări, de trafic și de școlile de cartier – sondaj UVT

Timișorenii sunt nemulțumiți de parcări, de trafic și de școlile de cartier – sondaj UVT

Timișorenii sunt nemulțumiți de parcări, de trafic și de școlile de cartier – sondaj UVT

Marți, 11 iulie 2023, la Universitatea de Vest din Timișoara, au fost prezentate noi date care stau la baza alcătuirii barometrului calității vieții în oraș. Din cele 2192 de persoane chestionate, puțin peste jumătate se declară mulțumiți de direcția în care se îndreaptă orașul.

Principala nemulțumire a timișorenilor rămâne traficul auto din oraș; aproape jumătate (47%) îl consideră o problemă. Datele arată o evoluție pozitivă față de anul trecut când 57,3% erau nemulțumiți de traficul din Timișoara.

În ceea ce privește locurile de parcare, se remarcă nemulțumirea cetățenilor din zona Cetate și din Elisabetin, Calea Șagului, Aradului, Calea Buziașului, Dâmbovița sau Ronaț, care cred că acestea sunt insuficiente.

În problema școlilor la care copiii timișoreni au acces în cartierele în care locuiesc, cetățenii din centru se declară mulțumiți de acestea, însă cei din cartiere precum Ciarda Roșie, Calea Buziașului, Ronaț, Torontalului, Modern sau Freidorf nu sunt mulțumiți de acestea.

Din studiu reiese că timișorenii consideră că orașul se îndreaptă într-o direcție bună (65,7%), mult mai mulți decât în 2021 (37,5%), dar încă sub numărul optimiștilor din 2019 (68,1%) sau 2017 (67,7%).

Timișorenii sunt nemulțumiți de parcări, de trafic și de școlile de cartier – sondaj UVT

În topul nemulțumirilor timișorenilor sunt traficul auto din oraș, starea clădirilor istorice, serviciile sociale pentru persoane cu dizabilități, starea drumurilor, trotuarele, serviciile sociale pentru copii și pistele pentru biciclete.

Doar 16,6 la sută dintre timișoreni sunt total mulțumiți de calitatea aerului din oraș, potrivit studiului întocmit de UVT și doar 13,8 la sută se declară complet mulțumiți de gradul de curățenie.

Timișorenii sunt nemulțumiți de parcări, de trafic și de școlile de cartier – sondaj UVT

Timișorenii sunt nemulțumiți de parcări, de trafic și de școlile de cartier – sondaj UVT

“Problemele cronice ale Timișoarei rămân traficul auto și lipsa locurilor de parcare, unde lucrăm la soluții. E un semnal foarte bun faptul că timișorenii se îndreaptă tot mai mult spre transportul în comun și sper că această dinamică crescătoare să se intensifice odată cu modernizarea flotei de transport. La fel de optimist sunt și că noile proiecte de regenerare a zonelor Traian și Mocioni vor răspunde nevoii de mai mult spațiu pentru oameni pe care o vedem destul de pregnant în răspunsurile primite”, a declarat primarul Dominic Fritz.

„Suntem o comunitate în care obiectivele comune primează, iar datele Barometrului calității vieții, un studiu multianual realizat de echipa de cercetători din UVT, măsoară indicatori relevanți despre opiniile timișorenilor în legătură cu evoluția vieții urbane. Evoluția în timp este deosebit de relevantă, atât pentru administrație, cât și pentru mediul universitar sau pentru cel de business. Noile date atrag atenția asupra faptului că nemulțumirile se mențin față de câteva domenii sensibile – precum traficul urban sau calitatea aerului – dincolo de faptul că mulți dintre indicatori cunosc evoluții bune”, a declarat Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.

O întrebare care nu își avea rostul a fost: ”Capitala Europeană a Culturii contribuie la creșterea calității vieții în oras?”. 82,5% au răspuns pozitiv, aceasta în condițiile în care 54,30 de procente au susținut că nu au participat nici măcar la un eveniment organizat sub egida TM2023, din cauză că sondajul s-a desfășurat în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, încheindu-se la puțin timp după evenimentul de deschidere a anului Capitalei Europene a Culturii.

Barometrul privind calitatea vieții 2022 la Timișoara este un studiu realizat de Universitatea de Vest, la comanda Primăriei Timișoara, care a plătit pentru sondaj 30.000 de euro.

Teoretic, datele, care reflectă mai multe domenii de interes pentru comunitatea timișoreană în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, pot fi ulterior folosite de administrația locală pentru politicile publice viitoare și optimizarea investițiilor care se fac în oraș.

CITEȘTE ȘI: În Timișoara vor funcționa patru puncte de prim ajutor, pe perioada caniculei

Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ pentru populație, format din 2192 de persoane, intervievate față în față și online cu marjă de eroare ± 2,1% pentru un nivel de încredere de 95%, distribuite la nivelul celor 36 de cartiere din Timișoara în funcție de densitatea populației.

Barometrul privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara împlinește deja șapte ani de când a început să fie realizat.

Barometrul calității vieții în Timișoara 2022 (PDF)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *